Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebačke priče

Još malo pa će Bandić konkurirati “Stilskim vježbama”

Stilske vježbe
Petar Glebov/Pixsell
19.06.2018.
u 16:22

Slavna je predstava ušla u Guinnessovu knjigu rekorda po dugovječnosti prikazivanja. A gradonačelnik vlada već 18 godina.

Sve se manje upotrebljavaju stare zagrebačke riječi. Svaki put kada izgovorim jednu od njih, ona budi raznolike doživljaje i sjećanja: ajngemahtes, ajnpren, gablec, forcimer, voncimer, badecimer, šlafcimer, šlafrok, biherkastn, nahtkastn, kredenc, forhang, štok, štokfiš, cušpajz, štrudl, krafn, širajzl, mišćafl, šrafnciger, cajger, šuster, hekleraj, klofer, hozntregeri, cigaršpic, aufhenger, bademantl, canšteher, klafrati, muf, prezli, kupleraj, šlus... Nedavno je objavljen i Rječnik purgerskih riječi.

Vi znate da je prvi zagrebački gradonačelnik bio Janko Kamauf. Imao je plaću 2000 forinti srebra godišnje. Živio je u Kamenitoj ulici, a potom u Visokoj. Njegovo ime nosi ulica koja se nalazi između Petrove, točno od rodilišta prema Šubićevoj.

Gospodin Milan Bandić živi u Bužanovoj.

Prvi gradonačelnik koji se okitio svečanim lancem bio je Adolf pl. Mošinski. Usput rečeno, zagrebački su gradonačelnici gotovo ostali bez lanca kada je 1910. gradski načelnik Janko Holjac bio na svečanoj proslavi 500. obljetnice Grunwaldske bitke u Krakovu. Zagrebački gradski podvornik koji je imao zadaću nositi i čuvati počasni lanac zaboravio ga je u krakovskom fijakeru. Kasnije je pronađen. Zanimljivo je i da se taj podvornik koji je zaboravio lanac zvao Pevec. Jedini gradonačelnik u posljednjih pola stoljeća koji je na sebi imao originalni lanac bio je Boris Buzančić, i to 1992., prigodom svečane proslave 750. obljetnice Zlatne bule. Posuđen mu je na dva sata.

Nacrt za lanac osmislio je Herman Bolle, a zlatar Bulvan izradio ga je besplatno. Taj se skupocjeni eksponat, optočen briljantima, čuva u Muzeju grada Zagreba.

Gradonačelnik ing. Janko Holjac bio je prvi štediša zagrebačke Gradske štedionice koja je počela s radom 1914.

Milan Bandić već je sada rekorder, 18 je godina gradonačelnik Zagreba. Još malo pa će konkurirati “Stilskim vježbama”, koje su ušle u Guinnessovu knjigu rekorda po dugovječnosti prikazivanja.

Stilske vježbe
1/9

Komentara 4

GR
grebza
14:02 20.06.2018.

Primitivno i vulgarno je bandica uopće stavljati kontekst Stilskih vježbi a grada Zagreba po najmanje.

HR
Hrabraja
23:00 19.06.2018.

Žalosno je jedino sto nakon 18 godina ne možemo reci niti za jedan doprinos Bandica Zagrebu, osim naplate parkinga. te ce nakon prvih izgubljenih izbora biti izbrisan iz povjesti kao da nikada nije postojao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije