Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvostuka pravila

Jednima plato pred zgradama obnavljaju, drugima ne

30.12.2015 .,Zagreb .,   Plato u Travnom koji prokisnjava i treba obnovu . Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
05.01.2016.
u 09:00

Stanovnici zgrade Kineski zid u Travnom dobili su odbijenicu od Grada i poruku da si sami urede plato jer je to ulaz u njihove stanove Diljem grada nalazi se najmanje 15 velikih platoa uz stambene zgrade čiji stanari od Grada traže obnovu

Treba li Grad ulagati novac u obnovu platoa 15-ak velikih zgrada u Zagrebu ili bi radove trebali financirati sami stanari zgrada i vlasnici garažnih prostora ispod platoa, pitanje je s kojim na čisto nisu ni Zagrepčani, ali ni nadležni gradski uredi. Tezu stanara da je riječ o javnom prostoru ne podržavaju svi građani, a Grad je negdje prihvaća, negdje ne.

Tako su 2013. prihvatili vapaje stanovnika najmnogoljudnije zgrade u Zagrebu te su za 20 milijuna kuna obnovili plato Mamutice, a odbijaju prihvatiti obnovu platoa uz susjednu zgradu, tzv. Kineski zid, u kojoj stanuje oko tisuću osoba.

Potpuna devastacija

– Iz Grada su dolazili, no rekli su nam da je riječ o privatnom prostoru i da to moramo sami obnoviti iako se tu nalazi frizerski salon, igraonica za djecu, prostor za rekreaciju za žene te još neke tvrtke, a ispod platoa je javni prolaz – kazala je Dunja Sabo, predstavnica jednog od ulaza. Dodala je da je plato potpuno devastiran. S terase otpada beton pa je na pojedinim mjestima vidljiva armatura, potrgane su i kulir-ploče, a prokišnjavaju i garaže.

U jednom je ulazu 36 stanova u kojima, tvrdi predstavnica, stanuju nezaposleni ili umirovljenici te se iz pričuve nikad neće moći skupiti dovoljno novca za obnovu platoa. Prema procjeni, trošak obnove platoa ispred njihove zgrade bio bi tri milijuna kuna. Stanari navode da se osjećaju građanima drugog reda jer poput onih u Mamutici plaćaju poreze i komunalne doprinose, a njihov se problem odgađa već desetak godina.

Sličan primjer zatekli smo i pola kilometra južnije, u Dugavama. Uz zgradu na adresi Svetog Mateja 119 također je otvoren plato ispod kojeg su garaže. Projektiran je kao zeleni krov, a javna rasvjeta i staza vlasnicima su dokaz da je riječ o javnoj površini.

Mogli su skupljati pričuvu

– Grad tu površinu priznaje kao javnu pa nema govora da smo mi sami odgovorni za ulaganja. Vlasnici garaža plaćaju pričuvu, no plato je otvoren za sve pa smo ove godine i bili u planu za obnovu.

Troškovnik je bio tri milijuna kuna, no do realizacije ulaganja nije došlo pa se nadamo da će se radovi obaviti 2016. godine – rekao je Stjepan Špoljar, jedan od vlasnika garaže ispod platoa.

U lošem je stanju i plato u Sigetu, na Brajkovićevu prilazu, gdje su sanaciju dogovorili VIjeće četvrti, Grad i tvrtka Zagrebparking koja ispod platoa naplaćuje parkiranje. Dio sanacije je napravljen, a 2016. uložit će se još tri milijuna kuna. I dok se stanari nadaju da će se obnova financirati iz gradske blagajne, neki Zagrepčani to ne podržavaju.

– To je kao da Grad meni obnavlja stepenice ili krov garaže. Da su skupljali pričuvu, imali bi i za obnovu – smatra Kornelije Salopek iz Dugava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije