Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posao u zoo-u

Jedan dan kao timaritelj. U društvu životinja sve se brige zaborave

timarenje ZOO
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/6
14.01.2016.
u 17:00

S timariteljima u Zoološkom vrtu naša je novinarka hranila crvene pande, čistila “kuću” alpaka te pripremala ležaj od sijena na kojemu se rado odmaraju kapibare. Važno je, kažu profesionalci, da čovjek i njegova životinja međusobno imaju potpuno povjerenje.

Da dolazi njihov Zvonimir, crvene pande Popi i Ema, popularni stanovnici zagrebačkog Zoološkog vrta, znaju po zvečanju njegovih ključeva. Čuju ga već izdaleka, pa se polako spuštaju s najviše grane drveta. Znaju, Zvonimir nosi grožđe, a grožđe vole više od svega.

S njima sedam godina

– Sad ćemo ući, samo pazite na žicu na vratima jer je pod naponom. Inače, pande su puno aktivnije ujutro pa je pitanje koliko će se uopće htjeti družiti s nama –  upozorio nas je Zvonimir Lisičak, timaritelj u Zoološkom vrtu, prije ulaska k pandama. Već sedam godina on je svakodnevno s njima pa im već zna sve navike.

– Pretpostavljam da će Ema doći na grožđe, a Popi će ipak gledati izdaleka – kazao je timaritelj dok smo uzimali bobice za male pande koje su se približavale na grani. I bio je u pravu. Odvažna ženka, iako malo plašljivo, odmah je pristupila i jela nam iz ruke, dok je mužjak ostao sjediti visoko na drvetu.

– Emica je oduvijek odvažnija, a voli i više jesti – objašnjavao nam je Lisičak dok je panda uzimala bobicu po bobicu iz naših ruku i pritom točno pazila da ne bi slučajno svojim zubom zahvatila prst.
Inače, tri puta dnevno, rekao je također timaritelj panda, Ema i Popi jedu bambus, ali hranu uvijek dobivaju na drugi način kako im prehrana i dan općenito ne bi izgledali isto. Svoj posao Zvonimir, kako je kazao, obožava.

– Nema šanse da budete tužni. Čak i kad dođem raditi, a nešto me muči, čim mi ove slatkoće sjednu na rame, sve je lakše – istaknuo je timaritelj panda, koji se, osim o hrani, brine i o izgledu nastambe.

Svojim životinjama kuće čiste svi timaritelji, a Ivan Tot kapibarama čak namješta i krevet.
– Uzet ćemo sijena da stavimo svježe. Vole ležati na njemu. Ali, zapravo, općenito vole ležati – objasnio je timaritelj Tot prije ulaska u nastambu najvećih glodavaca na svijetu, koji svoj prostor dijele s marama i alpakama.

Druželjubive su, sigurno će htjeti vidjeti tko ste vi, pripremite se – sa smiješkom nam je objasnio karakter alpaka, koje su se zaista, pri samom dolasku, odlučile potpuno približiti i upoznati se licem u lice. Ponuđena blitva nije im bila zanimljiva, ali zato su je kapibare prihvatile s oduševljenjem.

– Slobodno ih i pomazite, vole one to. Samo ne jako lagano, morate malo čvršće jer je dlaka debela – hrabrio nas je Tot dok smo se odlučivali dirati ili ne najvećeg glodavca na Zemlji. 
Kapibara od nešto više od šezdesetak kilograma vrlo se brzo ipak potpuno opustila uživajući u češkanju, a kad joj je dosadilo, jednostavno je otišla u jezerce opustiti se, kao pravo vodeno prase, kako je nadimak tim simpatičnim glodavcima.

Pripreme za veterinara

– Osim ovih poslova, vrlo je važna uloga timaritelja i u pripremi životinje za odlazak na veterinarski pregled, stoga je bitno da čovjek i njegova životinja međusobno imaju potpuno povjerenje – objasnio je edukator Igor Franić te dodao kako u ZOO-u trenutačno rade 43 timaritelja. Troje imaju završen Veterinarski fakultet, jedanaestero Srednju veterinarsku školu, a ostali su drugih profesija jer zanimanje timaritelj, kazali su u ZOO-u, jednostavno ne postoji.

Upravo zagrebački Zoološki vrt trenutačno, s još šest partnera, sudjeluje u programu Europske unije kojemu je cilj smisliti ujednačen obrazovni okvir za sve timaritelje. Do 2018. godine očekuju brojne edukacije za timaritelje iz Europe u Zagrebu, a i obrazovne radionice za svoje timaritelje u inozemstvu.

Komentara 1

PO
Poljakinja
22:15 14.01.2016.

Baš su kapibare slatke :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije