Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREŠNJEVKA-JUG Zona visoke gradnje uz prometnice, dva nova mosta

Jarun neće uništavati privatnici

24.11.2008.
u 13:25

Najveći pečat u gradnji na Trešnjevci-jug bit će dva mosta koja će zapadni dio grada povezivati s Novim Zagrebom. Oni će se nastavljati na produženu Vrapčansku ulicu i Ulicu Črnomerec.

Preko oba mosta tramvaj
Projekt Jarunskog mosta, što je njegov kolokvijalni naziv jer je zapravo riječ o Vrapčanskom mostu, već je odabran. On će izlaziti na drugu obalu Save između rukometne dvorane Arena Zagreb i golf terena. Projektirao ga je Institut građevinarstva Hrvatske, no njegova će realizacija pričekati zbog nedovoljno novca u gradskom proračunu. Drugi most već postoji istočno od ruba Jarunskog jezera. Namijenjen je pješacima, a Generalnim urbanističkim planom predviđa se kolničko-pješački most.

Preko oba mosta trebala bi prolaziti tramvajska pruga koja bi stanovnike s Laništa i iz Remetinca jednostavnije povezala sa starim dijelom grada. Jarunska cesta još će se protegnuti prema zapadu. S obzirom da kroz Trešnjevku-jug prolaze Horvaćanska, Ljubljanska avenija, Savska cesta, Jarunska cesta, a prolazit će i produžene Vrapčanska i Črnomerec ostavlja se otvoren širok prostor za gradnju nebodera.

GUP dopušta gradnju visokih tornjeva uz široke prometnice. Više je puta do sada najavljivana gradnja tornjeva u Savskoj, no do sada nijedan nije dobio status gradskog projekta, što je uvjet da se izradi projekt koji bi, ukoliko zadovolji kriterije, odobrili urbanisti, a niti je predviđen sadašnjim urbanističkim planom. Čak su bila zamišljena “trijumfalna vrata” preko Savske što je u startu “palo” jer se ta prometnica ne smije nadsvođivati. Presjekla bi vizurni koridor kojim su konzervatori zaštitili pogled na Gornji grad i Mirogoj. Moguće je da će nakon javne rasprave u plan grada ući blizanac Crnog monolita, tornja sa 40 katova, na južnom dijelu križanju Zagrebačke avenije i Savske ceste.


I lipa u Prečkom pod zaštitom
Za sada je izvjesna gradnja nebodera na križanju Zagrebačke avenije i Selske ceste, a urbanisti radi “dizanja” vizure Vrbana III priželjkuju neboder na zapadnom dijelu tog kvarta. Planeri grada su se pobrinuli zaštititi dijelove zelenila u betoniziranim dijelovima. Investitori će morati paziti da ne oštete stablo lipe u Prečkom 37, park u Tijardovićevoj, južni dio Ljubljanske avenije (istočno i zapadno od Slavenskoga), park na križanju Macanovićeve i Prosenikove i osnovnu školu Alojzija Stepinca u Puštekovoj 1.


Jarun neće uništavati privatnici

Zona za stanovanje u četvrti Trešnjevka-jug logično se nastavila na stariju četvrt Trešnjevka-sjever koja je gotovo isključivo ispunjena stanovima. No, za razliku od sjevernog dijela Trešnjevke, u kojoj većinom prevladava isključivo stambena namjena, na Trešnjevci-jug podjednako je zona samo za stanovanje i mješovitih zona u kojima prevladava stanogradnja.

Dopušteno devet katova
Za razliku od sjevera Trešnjevke gdje su zgrade ograničene na pet katova, na jugu je dopušteno graditi deveterokatnice. Iako u većini slučajeva investitori ne koriste tu mogućnost, već grade uglavnom do pet katova. Baš kao i u susjednoj joj četvrti u blokovima ima malo zelenila koje se uglavnom svodi na parkiće. No, zato postoji sportsko-rekreacijski centar Jarun koji su urbanisti proglasili zaštićenom zonom. Za njegovo uređenje potrebno je izraditi urbanistički plan. Naručit će ga gradska vlast, a ne privatni investitori. Time će ih onemogućiti da Jarun uređuju prema svojim interesima vođenim isključivo profitom. Granice UPU Jaruna su između Save i Jarunske ceste s jedne i produžene Vrapčanske i Jadranskog mosta s druge strane. Zapadno od Vrapčanske planiran je autokamp koji gradski očevi najavljuju godinama. Sjeverozapadno od njega urbanisti su isplanirali tematski park. Uz Jarun zadnjih se godina intenzivno grade nova naselja poput Vrbana III.

HOO na Vrbanima
U središtu Vrbana III predviđeni su vrtić, škola i crkva, a u Staglišću će se uskoro početi graditi dječji vrtić i škola. Na zapadnom dijelu Vrbana III urbanisti pak preporučuju gradnju nebodera, a na istočnom predviđena je izgradnja sjedišta Hrvatskog olimpijskog odbora. Urbanistički plan uređenja morat će se izraditi i za zapadni dio Vrapčanske između Horvaćanske i Jarunske te za Savsku Opatovinu na kojoj još uvijek ima mnogo mjesta za novogradnju, i vjerojatno će u budućnosti biti veliko gradilište.


Više o temi

Budući novi blok omeđen Trgom Petra Preradovića, Varšavskom, Gundulićevom i Ilicom, Cvjetni prolaz, što će ga graditi poduzetnik Tomo Horvatinčić, najveći je najavljeni zahvat u središtu grada.

Što misle o tom projektu, kao i sve svoje primjedbe i pitanja čitatelji mogu uputiti na mail gradske rubrike Večernjeg lista gradska@vecernji.net.

Ta ćemo pitanja postaviti investitoru Horvatinčiću. Predsjednika uprave Hoto grupe čitatelji mogu čuti i popričati s njim i izravno ga upitati što ih zanima danas od 17 do 19 sati na dežurnom Večernjakovu
telefonu 63 00 455.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije