Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najmlađi zagrebački volonteri

Jako je dobar osjećaj s tek 14 godina volontirati i pomagati

15.12.14.2014., Zagreb - Mladi zagrebacki volonteri, ucenici Osnovne skole Otona Ivekovica. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/2
Autor
Sandra Golemac
16.12.2014.
u 12:30

Iako im neki kažu da je volontiranje dosadno i da samo gube vrijeme, oni neumorno mlađe podučavaju sigurnosti na internetu

Toga su petka mnogima izmamili osmijeh na lice. Već su od šest sati ujutro spremno čekali s papirićima u ruci. Na željezničkoj postaji Kustošija, naime, mladi volonteri iz OŠ Otona Ivekovića su prolaznicima i putnicima vlaka dijelili poruke tolerancije.

I oni su bili sramežljivi

–U početku smo bili sramežljivi, ali brzo smo se opustili nakon što smo vidjeli da ljudi super reagiraju na poruke - otkrio je 14-godišnji Ivan Prša, dok je njegova kolegica Darija Poklečki dodala kako joj je najbolji trenutak bio kad ih je jedna žena oduševljeno pohvalila i zamolila da joj daju nekoliko poruka za šeficu i ostale kolege da ih iznenadi na poslu.

Ovih šestero marljivih učenika sedmog razreda osnovne škole vjerojatno su među najmlađim zagrebačkim volonterima. Ništa im, kažu, nije teško.

–Kada volontiram, osjećam se dobro. I ponosan sam na sebe - opisao je učenik Mateo Ljevak.

Najvažnije je, kažu učenici, imati volje i vremena za pomaganje drugima. Iako im neki kolege i poznanici kažu da je to dosadno i da samo troše svoje vrijeme, njih šestero na to samo odmahuje rukom.

– Volimo pomagati. Skupljali smo školski pribor za učenike iz Gunje, nižim razredima održavamo predavanja o sigurnosti na internetu, a uskoro ćemo ići volontirati u domove za umirovljenike, ali i one za nezbrinutu djecu - poručili su mladi volonteri, te dodali kako misle da je previše mladih ovisno o društvenim mrežama, što samo pridonosi lošim navikama, učestalijem vrijeđanju i nasilju među vršnjacima.

–Lakše je vrijeđati putem interneta, jer možeš biti i anoniman. Neki pokrenu grozne glasine i to se brzo širi po školi, što može ostaviti teške posljedice na učenike koji su žrtve toga. Zato se trudimo savjetovati mlađe generacije o tome kako se zaštititi na internetu - istaknuli su.

Kampanja VIV

I njihova voditeljica, socijalna pedagoginja Jadranka Bašić-Parić, ima samo riječi hvale.

–Ta su djeca naša snaga i budućnost. Divno je biti svjedok njihove nesebičnosti i toliko ideja kome i na koji način pomoći - rekla je socijalna pedagoginja iz OŠ Otona Ivekovića.

Volonterski se klub u njihovoj školi, naime, počeo razvijati prije gotovo pet godina kad im je ideju dao jedan asistent u nastavi. Surađuju već dugo s Volonterskim centrom Zagreb koji sve do 20. prosinca održava kampanju "VIV – Very Important Volunteers: generacija 2014." kojoj je cilj svakodnevno promovirati volontere i volonterke u srednjim školama, a raspisan je i natječaj za Volonterski Oskar - nagradu za zagrebačkog volontera/volonterku godine koja će biti dodijeljena u veljači iduće godine.

Iako njihova škola nije jedina osnovna koja voli pomagati drugima, ovi su učenici među najmlađim volonterima u Zagrebu.

Komentara 1

DU
Deleted user
07:19 18.12.2014.

Bravo djeco! Ovo je za naslovnicu, a neka pateticna pisma ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije