Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rijeka prijeti

Izvanredne mjere obrane od poplave na snazi u Velikoj Gorici

poplava, bukevje (1)
Petar Glebov/Pixsell
06.11.2012.
u 13:49

Maksimum vodenog vala u Rugvici očekuje se sutra u 9 sati ujutro, u Prevlaci u 14 sati i Dubrovčaku u 17 sati.

Vrhunac vodenog vala prošao je glavnim gradom, te se preselio na područja nizvodno od Zagreba. Izvanredne mjere obrane od poplave uvedene su na području grada Velike Gorice te općina Orle i Rugvica, dok su na ostalom području Zagrebačke županije uz sliv Save na snazi redovne mjere zaštite od poplave.

- Nadamo se da će nasipi izdržati, no postoji mogućnost izlijevanja. Na terenu su brojne ekipe, imamo oko stotinjak ljudi na području Velike Gorice, isto toliko u Zagrebu na nizvodnim dijelovima plus vatrogasne snage. Civilna zaštita je u pripremi, a građanima poručujem da noćas budu spremni na sve, rekao je za 24sataTV Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda.

U velikogoričkom kraju sa strepnjom se očekuje dolazak vodenog vala, posebno u Bukevju, Radini, Sopu i Strmcu Bukevskom koji su 2010. bili najteže pogođeni poplavom.

U Bukevju se stoga oglasila vatrogasna uzbuna.

Prema najnovijim informacijama, vodeni val, koji je prošao Zagrebom oko 19 sati, kreće se prema Rugvici. Maksimum vodenog vala u Rugvici očekuje se sutra u 9 sati ujutro, u Prevlaci u 14 sati i Dubrovčaku u 17 sati. Zbog prognoziranih vodostaja na dionici od Rugvice do Dubrovčaka bit će proglašeno izvanredno stanje.

Stanje je najkritičnije kod Rugvice, gdje bi vodostaj Save trebao iznositi oko 923 centimetra, što je na granici, odnosno nešto niže nego 2010. godine, kažu dežurne snage Hrvatskih voda na terenu.

Trenutačno je razina Save na velikogoričkom području za 650 centimetara veća od uobičajne, što je 30 centimetara od razine Save 2010. Sela u tom kraju brane se dvostrukim zečjim nasipima, kao što je slučaj u Strmecu Bukevskom, no ne očekuju se probijanje nasipa.

- Vatrogasne snage spojile su cijelu dužinu nasipa, 5,5 kilometara, na potezu od Zablatja do Bukevja. Utrošeno je 40 tisuća vreća, a na terenu je tijekom današnjeg dana bilo 200 vatrogasaca, priopćili su iz Stožera za obranu od poplava te dodali:

- Obiđeno je područje i utvrđeno da za sada ne postoji opasnost od prelijevanja nasipa Stožer za zaštitu i spašavanje dežuran je u Vatrogasnom domu u Strmcu Bukevskom. Sve ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, Javna vatrogasna postrojba, gradska komunalna poduzeća i Crveni križ u stanju su pripravnosti.

Vodostaj u Zagrebu dosegao je 433 cm čime je Sava došla gotovo do vrha nasipa. No on je manji nego 2010. godine kad je bio 464 centimetara.

Kad je vodeni val Save iz Slovenije ušao u Hrvatsku te stigao na područje Podsuseda, vodostaj je iznosio 497 centimetara, što je manje nego 2010. kad je velikogoričko područje pogodila poplava, izvijestili su u Hrvatskim vodama.

Neki dijelovi Zagrebačke županije već su poplavljeni. Sava se izlila na području oko Brdovca, Orešja i Strmca. 

Poplavljeno je i igralište NK Podsused, a izletište Suhina nedaleko od Podsusedskog mosta priprema se za vodenu stihiju. 

Vatrogasci Velike Gorice, njih 250, dežuraju i postavljaju 2,5 kilometara zečjih nasipa kako se ne bi ponovio scenarij otprije dvije godine kada je to područje bilo najjače pogođeno. Područje cijeli dan obilazi i ekipa Hrvatskih voda, a velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić osigurao je i strojeve gradskih komunalnih društava kako bi pomogli u podizanju nasipa.

– Pokrit ćemo kritična mjesta, odnosno podići ćemo nasip gdje je deniveliran, a nadamo se da će to biti dovoljno da se Sava ne prelije – rekao je Barišić.

>>Virje Otok gotovo potpuno poplavljen, evakuacija u tvornici

>>FOTO Pogledajte kako iz zraka izgledaju poplavljena područja

Na zapadu zagrebačke županije vodostaj Save pao je već u ranim poslijepodnevnim satima, a navečer su na kritičnim područjima u Samoboru i Zaprešiću dežurale tek pojedine službe.

- Vatrogasci su na terenu od prošle noći, ali na sreću, val koji je dolazio iz Slovenije prošao je bez većih posljedica, zatvorene su tek neke ceste - rekao je Nevenko Čižmešija, zapovjednik Vatrogasne zajednice Sveta Nedjelja koji je dežurao u Strmcu na samoborskom području.

Voda je tamo “odsjekla” tridesetak kuća, međutim, vodostaj je u večernjim satima bio u opadanju.

Na području Zaprešića, točnije u Brdovcu, najkritičnije je bilo oko 14 sati. Mještani su pijeskom punili vreće kako bi zaštitili dvorišta i kuće od Save koja se prelila preko nasipa.

- Najgore je prošlo, a iz općine smo dobili obavijest da je vodeni val krenuo prema Velikoj Gorici. Sad se samo nadamo da će prestati ova kiša - rekli su stanovnici Brdovca.

Ujedno, poduzete su preventivne mjere zaštite na vodocrpilištu Strmec. Štite se i vodocrpilišne prepumpne stanice koje bi u vodenom naletu mogle biti poplavljene, a očekuje se da će se predviđeni višak vode preliti u odteretni kanal Sava – Odra. U sklopu preventivnih mjera, zatvoreni su prolazi u zonama odteretnog kanala Sava – Odra, kao i cestovni prilaz ispod podvožnjaka Jadranskog mosta, zbog čega autobusne linije s terminala Savski most prometuju preusmjereno. Poteškoća ima i na području Velike Gorice, a normalizacija prometa očekuje se u poslijepodnevnim satima.

Preusmjereno prometuju linije: 110, 111, 112, 133, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 168, 169, 195, 305, 310, 311, 313, 315, 322.

Linije 110, 133, 315 i 195 prometuju sa Savskog mosta, Savskom cestom, Zagrebačkom avenijom i Selskom na Jadranski most te dalje uobičajenim trasama do odredišta.

Autobusi linija 111, 112, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165 i 169 voze sa Savskog mosta, Savskom cestom na Zagrebačku aveniju te dalje preko Jankomirskog mosta, Ježdovca i Lučkog do svojih odredišta. S terminala Glavni kolodvor, istom trasom prometuju i linije 166, 311 i 313, dok autobusi linije 310 voze skraćeno do Gradića (Novo naselje). Tramvajski promet redovit je na svim linijama.

>>Pošaljite nam fotografije ili videa poplavljenih područja na dojavi@vecernji.net

>>Kako spasiti živu glavu ako vam prijeti poplava?

Ključne riječi

Komentara 13

LP
Lebron Petrovic
17:55 06.11.2012.

Više nije NK Podsused nego VK Podsused !

DH
dalibor.hren
18:17 06.11.2012.

Kad bi barem nabujala Sava odnijela sav šljam iz Metropole...

Avatar pandarean_brewmaster
pandarean_brewmaster
14:03 06.11.2012.

Nigdje ne vidim spašavanje prisavskog keptn-a? :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije