Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dražvni simbol

Izraelski veleposlanik ptici pupavca u Zoološkom vrtu dao donaciju od 6.500 kuna

Zagreb: Veleposlanstvo Izraela predalo u ZOO donaciju namijenjenu ptici pupavcu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/9
15.12.2020.
u 16:26

Nalazi se na IUCN crvenom popisu prema kojem trenutačno ima status LC, odnosno najmanje zabrinjavajuće vrste

Nacionalna je ptica Izraela, iz roda je upupa, a karakteristična je po tome što pažljivo čuva svoj teritorij i mlade. U toj se bliskoistočnoj zemlji usto vjeruje da pupavac, nosi li se u džepu, donosi sreću, a kod kuće mir obitelji. Zato je maksimirsku obitelj pupavaca uoči židovskog blagdana Hanuke posjetio izraelski veleposlanik Ilan Mor te je pernatoj ljubimici Zoološkog vrta i njezinu jatu od sedam jedinki donirao 6500 kuna.

- Odlučili smo dati donaciju za „hoopoe“, našu nacionalnu pticu od 2008. godine - objasnio je Mor. Istaknuo je i pritom i kako mu je Divlje srce Zagreba među najboljim ZOO-vrtovima koje je posjetio.

– Jedna je naša vučica u ZOO-u u Jeruzalemu. Bit će nam drago nastaviti suradnju kako s tim ZOO-om, tako i s Veleposlanstvom Izraela u Hrvatskoj. Predivno je kada ljude raznih nacionalnosti, vjeroispovijesti i kultura povezuju ljubav prema životinjama i briga za njih – rekao je Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta. 

Pupavac se inače gnijezdi diljem Europe i Azije, a zimuje u Africi. Latinsko ime njezina roda zapravo predstavlja onomatopeju, stilsku figuru u kojoj se riječima oponašaju zvukovi iz prirode, u ovom slučaju glasanje pupavca. Nalazi se na IUCN crvenom popisu prema kojem trenutačno ima status LC, odnosno najmanje zabrinjavajuće vrste, a ugrožava je čovjek ilegalnom trgovinom te širenjem poljoprivrednih površina.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
07:39 16.12.2020.

a jesu se isprsili, čestitam

Avatar drug Joža
drug Joža
20:39 16.12.2020.

365 uhljeb uzeo donaciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije