Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nestali u pavučnjaku

Izgubljeni u birokraciji - svatko od petero u kući ima različitu adresu!

Pavučnjak
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/7
06.03.2014.
u 18:00

Stanovnici šest kuća u selu u apsurdnoj su situaciji, jer na karti ne postoje, ne znaju gdje žive - u Zagrebu ili Samoboru, a problem pokušavaju riješiti već osam godina. Ne riješe li ga ubrzo, idu i do Hrvatskoga sabora

S lijeve strane ceste na putu u Pavučnjak stoji ploča Zagreb, dok je s desne strane na kraju mjesta oznaka – Grad Samobor. Točno šest kuća u tom mjestu katastarski spada pod Grad Zagreb iako nije uvijek bilo tako.

Oduvijek su bili dio Samobora, a adresu su promijenili 1993. Nekad su živjeli u ulici Pavučnjak, danas na Karlovačkoj cesti.

Popis stanovništva

– Svatko od nas petero u kući ima različitu adresu, a kći Mateja ne može izvaditi osobnu već tri godine jer joj je istekla. Kada se popisivalo stanovništvo, na našem su se pragu našli ispitivači iz Zagreba, Samobora i Jastrebarskog – kaže Snježana Makarun koja je svojedobno prikupila i potpise za peticiju ne bi li se vratili na teritorij Samobora.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Nerješavanje pitanja granica stanovnicima izaziva niz problema pa tako, primjerice, osnovnoškolci moraju u školu u obližnje Horvate, koji spadaju pod mjesni odbor Brezovica, iako im je škola u Pavučnjaku bliža. A javnog prijevoza do nje nema. Drugi zbog nevaljane adrese nemaju ni zdravstveno osiguranje.

Prizemlje u Samoboru, kat u Zagrebu

– Kada mi je sin išao na maturalac, morala sam i sebe i njega prijaviti kod susjeda preko puta kako bi on kao maloljetna osoba dobio putovnicu – kaže Makarun. Problem ima i restoran Vilibald, kojem prizemlje spada pod Samobor, dok je gornji kat, gdje su sobe, u Zagrebu.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

– Kompletno smo ih obnovili, no pitanje je kad ćemo ih otvoriti kad ne možemo promijeniti papire. Prema poštanskom broju spadamo pod Jastrebarsko, općina smo Samobor, teritorijalno Zagreb, a i struju plaćamo Elektri Sveta Klara – kaže voditeljica i supruga vlasnika Vesna Aralica.

Grad Samobor pokrenuo je inicijativu za rješavanje problema 2005., a posljednji je zahtjev upućen Gradu Zagrebu 27. travnja 2012. Uslijedila su dva sastanka s predstavnicima Mjesnog odbora Brezovica.
– Predložili smo im prihvaćanje Sporazuma o usklađivanju međusobnih granica na području naselja Pavučnjak – kaže gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

Kad se popisivalo stanovništvo, kod njih su bili ispitivači iz Zagreba, Samobora i Jastrebarskog. Mjesni restoran prizemlje ima u Samoboru, a kat u Zagrebu

muke mještana Pavučnjaka

Iz MO-a Brezovica kažu, pak, kako se po nalogu gradonačelnika Milana Bandića o tome očitovao i Gradski ured za imovinskopravne poslove te Ured za katastar i geodetske poslove.
– Osim zemljišta oko kuća, tražili su da pod Samobor potpadne i dvadesetak hektara šume i građevinskog zemljišta, a morala bi se mijenjati i granica Zagrebačke županije – kaže predsjednik MO-a Brezovica Stjepan Cerovski. Stanovnici će, ako se situacija ne riješi ubrzo, problem poslati i u Hrvatski sabor.

>>Stanovnici iste ulice podijeljeni potezom olovke – žive u jednom mjestu, a to im nitko ne priznaje

Komentara 1

LU
lutomirski
08:44 07.03.2014.

kako to manjaci, ja sam mislio da vi imate JMBG, i OIB, znaci opet nista,trebalo bi uvesti jos jedan treci broj za indentifikaciju... jaka drzava..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije