Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12. ZeGeVege festival

Izgleda kao burger, tako i “šmeka”, a zapravo je od proteina graška

ZeGeVege
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/8
07.09.2019.
u 15:10

Mogu se kupiti i kobasica od cikle te sir koji ne sadrži mlijeko, ali se prodavači kunu da ima okus kao kravlji

Sočan je, a nije mastan, osjeti se okus graška, ali da ne znate, ne biste nikad pogodili da u njemu nema mesa. Takav je osjećaj nakon kušanja prvog veganskog burgera na svijetu koji izgleda i priprema se baš poput “pravog”, no ne sadrži meso, soju, gluten i genetički modificirane sastojke. Beyond Burger poslužuje se na jučer otvorenom 12. ZeGeVege festivalu na Trgu bana Jelačića, koji se može posjetiti još danas od 8 do 20 sati.

– Napravljen je od proteina graška, a za njegovu pripremu potrebno je manje prirodnih resursa – objašnjava Melanie Tvrdinić, direktorica Good Fooda, dodajući da po istom principu rade i Beyond Sausage, kobasicu kojoj cikla daje boju mesa.

Pasta od papajina enzima

Na festivalu se predstavlja i Marko Milčić sa svojim lager pivom zelene boje s dodatkom ekstrakta cvijeta industrijske konoplje, a ima ga i s okusom aronije. – Uskoro bi trebali biti dostupni i u nekim trgovačkim lancima, a traju i pregovori za izvoz u Britaniju i Njemačku – kaže Marko. Možete na Jelačić placu provjeriti i ponudu prvog veganskog web-shopa “Pusti otok”. Prodaju razne veganske sireve za koje se kunu da imaju okus kao kravlji, ali i mlince te bezmesnu hranu za pse i mačke.

Osim hrane i pića raspoređenih na stotinjak štandova, nudi se i prirodna kozmetika te šminka koja nije testirana na životinjama. Vanja Mihun i Vlatka Briški, primjerice, predstavljaju svoj brend Bioboutiqe, i to raznim mirisnim hidrolatima, šamponom s brusnicom, pastom za zube od papajina enzima, regeneratorom s voskom mimoze i rižinog zrna... Prirodnom kozmetikom mami i Vesna Sirovina iz Samobora, koja godinu dana ima obrt Melli.

– Imamo sapune s glinom, suha ulja, hijaluronske kremice, losione, meleme od rižina voska – nabraja Vesna, čiji štand uvjerljivo najviše miriši.

Uz vodič iz Večernjaka

Festival organiziraju Prijatelji životinja, koji su posebno ponosni na to što je ZeGeVeGe edukativna manifestacija pa uključuje i razne radionice te besplatno šminkanje i masaže, a na njemu, uvjereni su, svatko može naći nešto za sebe. Za sve koji razmišljaju o promjeni stila prehrane, pak, nudio se jučer i Večernji list uz koji se na dar dobiva “Mali vege vodič”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije