Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Iz Samobora upozoravaju: Problemi mladih se rješavaju sada!

Iz Samobora upozoravaju: Problemi mladih se rješavaju sada!
Foto: Promo
1/3
26.04.2018.
u 10:10

Što radimo za mlade i s mladima u sadašnjosti i kako će to utjecati na njihovu budućnost, ključna su pitanja upućena s Okruglog stola na temu Mladi su naša sadašnjost, a ne samo budućnost - iskustva i izazovi, održanog povodom prvog rođendana najvećeg Centra za mlade u Hrvatskoj, samoborskog Bunkera.

Upravo aktualna situacija u Republici Hrvatskoj koja se suočava s odlascima mladih i njihovim nezadovoljstvom, bila je povod raspravi o ključnim problemima mladih, ne sutra, već danas.

Ovim Okruglim stolom pokušava se na prvom mjestu potaknuti sve ključne aktere da, zajedno i u suradnji s mladima, krenu prema ostvarivanju boljih uvjeta i ljepše budućnosti. Ovdje u Samoboru, u Hrvatskoj. Sada.

Upravo Samobor daje dobar primjer drugima, jer je realizacija projekta Centra za mlade riješila dio problema mladih. Samobor i na druge načine pomaže mladima, no sve u razgovoru i dogovoru s njima, a spremni smo i otvoreni djelovati nadalje te ostvarivati njihove potrebe.“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković. S time se složio zamjenik župana Hrvoje Frankić, istaknuvši kako se nada da će i ostali gradovi slijediti Samobor i osigurati im ovako kvalitetne uvjete.

Foto: Promo

No, Centar za mlade nije, i neće riješiti sve probleme mladih, stoga je Samobor učinio i korak dalje,a uskoro će javnosti biti predstavljen Gradski program za mlade, financiran EU sredstvima. Program zajednički kreiraju mladi i donositelji odluka, pojasnila je Romina Galović iz udruge Pozitiva Samobor, istaknuvši tako važnost suradnje.

Ravnateljica Bunkera Jelena Vojvoda ukratko je predstavila čime se sve Centar bavi i zašto je ovaj prostor od otvorenja u travnju prošle godine posjetilo gotovo 20.000 posjetitelja. Posebnost Centra je što su sve njegove aktivnosti predložili i realizirali sami mladi.

O važnosti centara za mlade razgovarali su Marko Kovačić iz Instituta za društvena istraživanja i Petra Pekica iz Mreže mladih Hrvatske, naglasivši važnost i nužnost kontinuirane financijske podrške različitih aktera, poput državnih vlasti, gradova ili ustanova.

Kako je istaknuo Kovačič, a sukladno provedenim istraživanja, najveći problemi koji muče mlade u Hrvatskoj su nezaposlenost, neadekvatno obrazovanje i nedostatak životne perspektive, a upravo centri za mlade mogu ispraviti nedostatke obrazovnog sustava i pripremiti ih za moderno tržište rada.

No, da bi to sve bilo moguće, važan je i njihov vlastiti angažman, koji često nedostaje, primjećuje predsjednik samoborskog Savjeta mladih, Dominik Baltić. On se naime u svom radu često susreće s nedovoljnim interesom mladih pa smatra da se i u tom području treba puno raditi.

I za to postoje rješenja, kontinuiran rad s mladima od najmlađe dobi i učenje o važnosti socijalizacije i aktivnog sudjelovanja u društvu. Kako bi se to kvalitetno radilo, bitno je odrediti i koji su to stručnjaci kvalificirani za rad s mladima. Za sad u Hrvatskoj ne postoji program formalnog obrazovanja koji pruža takvu mogućnost, no uz podršku institucija, postoje naznake kako je to u bližoj budućnosti izvedivo.

Foto: Promo
Otvoreno je i pitanje komunikacije s mladima te je zaključak kako u današnje vrijeme svima dostupnih komunikacijskih sredstava ne postoje prepreke za izravnu i otvorenu komunikaciju mladih s predstavnicima javnih vlasti, važno je samo pronaći način. Složila se s time i moderatorica, „gradska cura“ Andrea Andrassy.

I na kraju, o značaju ovog Okruglog stola govori i odaziv predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vanje Glogovac, koja je potvrdila kako je prepoznata važnost rada s mladima i za mlade te kako već postoji niz projekata kojima će se rješavati njihova problematika.

Mladi se u Hrvatskoj susreću s brojnim poteškoćama, postoje gradovi koji su to prepoznali, poput Samobora, no na žalost i puno onih koji floskulom „Mladi su budućnost“ zapravo tjeraju mlade da svoju sreću pronađu negdje drugdje.

Jer jedni način da riješimo probleme mladih je da upravo njih pitao koji su to problemi i zajedno s njima krenemo već danas, poduzimati male korake ka njihovom rješavanju. A to može svatko od nas, važna je poruka poslana iz Samobora.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije