Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buduća odgojiteljica

Iz Njemačke došla u Jasku 'brusiti zanat' dadilje: Ovdje kod tete Ljilje je divno, svi su prava mala obitelj

02.03.2016., Jastrebarsko - Prva registrirana dadilja u Hrvatskoj Ljiljana Frdelja dobila praktikanticu Vanesu iz Njemacke.  DKS_56133435  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
04.03.2016.
u 12:55

Prva hrvatska “legalna dadilja” danas se brine za dvanaestero djece u jutarnjoj i troje u popodnevnoj smjeni

Želi biti što bolja odgojiteljica, pa je na praksu iz Njemačke došla u – Jastrebarsko. Dok su njene kolege kao svoje destinacije odabrali Veliku Britaniju, Francusku ili neku drugu europsku zemlju, Vanessa Ilić svoj je zanat odlučila “izbrusiti” kod Ljiljane Frdelje, prve registrirane dadilje u Hrvatskoj.

Odlično se snašla

– Istraživala sam puno i guglala. Imali smo priliku preko Erasmusa+ odabrati zemlju u koju ćemo ići, a budući da su moji podrijetlom iz Klinča Sela, mislila sam da bi bilo zanimljivo doći ovamo, malo usavršiti jezik, a i, naravno, sudjelovati u odgoju djece koja su kod tete Ljilje kao prava mala obitelj – objasnila je studentica Vanessa, koja je u Jaski provela posljednjih mjesec dana. Kući, u Oberhausen, u blizini Essena, vraća se danas.

– Vanessa je divna s djecom i bit će odlična odgojiteljica. Iskreno, kad me nazvala da pita može li doći k meni na praksu, bila sam iznenađena. Nije baš dobro govorila hrvatski pa je nisam ni razumjela, mislila sam, kako ćemo mi uopće to izvesti – priznala je teta Ljilja, ali odmah objasnila kako se njena praktikantica vrlo dobro snašla. U konačnici, kaže Ljiljana Frdelja, “djeci nije bitno kako pričate, već koliko ljubavi dajete”.

Problemi s državom

A nitko to i ne zna bolje od Ljilje, koja ove godine čeka tri vrlo važna rođendana. Troje djece, koji su prvi trčkarali njenom kućom i dvorištem, postat će punoljetno. – Znam i točne datume, ma znam svu svoju djecu, a kako i ne bih kad me i danas dolaze posjećivati – govori teta Ljilja koja je obrt dadilje registrirala krajem 2013.

Prva hrvatska “legalna dadilja” danas se brine za dvanaestero djece u jutarnjoj i troje u popodnevnoj smjeni, a u njenom obrtu radi još jedna odgojiteljica. No, poslovanje joj otežava činjenica da je od 1. siječnja ušla u sustav obveznika poreza na dodatnu vrijednost.

– Mi nismo gospodarska djelatnost i ne bismo trebali ulaziti u sustav PDV-a. Nastave li se ovakva davanja državi, ne znam koliko dugo ćemo opstati – upozorila je dadilja Ljilja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije