Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački heroji

Iz buktinje smo izvukli 25 ljudi, a najteže je bilo u Heinzelovoj

05.10.2018.
u 16:00

Vatrogasci su u ovoj godini imali više od 2000 intervencija

Gasili su zapaljene barake uz zagrebačku obilaznicu, u dramatičnom spašavanju izvukli 18-mjesečnog dječačića kojem je noga zapela između kabine i okna dizala, intervenirali kada je u Zračnu luku Zagreb zbog požara u prostoru za prtljagu izvanredno sletio avion, spašavali ozlijeđene iz sudara na A3...

A to je samo pregled zadnjih tjedan dana. I to kratak. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zagreba svakodnevno čuvaju grad i građane pa su tako od početka godine imali već više od 2000 intervencija. U njima je pak ukupno 25 osoba izravno spašeno od smrti.

Među najbržima u Europi

JVP Zagreb broji 350 profesionalnih vatrogasaca koji su podijeljeni u pet postaja – Centar, Žitnjak, Novi Zagreb, Jankomir i Dubrava. Na čelu svih je zapovjednik Siniša Jembrih koji ističe da je posao vatrogasca težak, ali svako spašavanje ispunjava.

– Mi smo tu 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini, pazimo i čekamo da spremno interveniramo u svakom trenutku – govori Jembrih. Iako ih često nazivaju herojima, oni na to skromno dodaju da samo rade svoj posao. Ipak, svaki put kada se sirene oglase, oni oduševljavaju svojom brzom reakcijom, a po brzini dolaska na teren među najefikasnijima su u Europi. Čim se sirena oglasi, imaju 30-ak sekundi da se obuku i uzmu opremu te krenu na teren u jednom od 60 vozila. Neke su intervencije jednostavnije i uključuju, primjerice, spašavanje životinja s drveta, dok su ponekad suočeni s pravim buktinjama.

– Dvije najteže intervencije ove godine bile su nam veliki požari u C.I.O.S-u te u Heinzelovoj koji su buknuli praktički u isto vrijeme. Bilo je to u lipnju i tada je na svako požarište izašlo gotovo po 30 vozila – prisjeća se Siniša Jembrih.
Kako bi se Zagrepčani bolje upoznali s njihovim radom, vatrogasci sutra u svojoj postaji u centru, u Savskoj 1, organiziraju dane otvorenih vrata.

Što učiniti kad se vatra širi?

Pozivaju sve, a posebno najmlađe da ih posjete od 9 do 14 sati kada će biti organizirana razna edukativna događanja. Pripremili su tako izazov “spasi medu”, vožnju u čamčiću, ali i proučavanje minikanadera. Svi će moći naučiti postupke oživljavanja te kako dati umjetno disanje, kako gasiti požar, ali i kako ne reagirati kada se vatra proširi u kuhinji. Također, moći će se okušati u izazovu brzog oblačenja te labirinta punog dima.

>> Pogledajte video kada je požar izbio kod motela Plitvice

Ključne riječi

Komentara 1

AJ
ajkic1
16:52 05.10.2018.

Za svaku je ovo pohvalu i želim im puno dobrog zdravlja sreće i da nastave kao i do sada uspješno obavljati svoje zahtjevne zadaće i opasne poslove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije