Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protunapad plesača

Ivana, Petra, Martina.... žele plesati na razminiranim poljima

montažstroj (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/7
01.02.2013.
u 17:00

Projekt je počeo radionicama na kojima se prijavljeni upoznaju s pirotehničarima te stradalnicima nakon minskih incidenata

One su odvažne i neustrašive. I žele plesati za Hrvatsku slobodnu od mina. One su Ivana Pavlović, Petra Chelfi i Martina Tomić. Njihovo je životno zvanje – profesionalne plesačice suvremenog plesa. No, mogle bi postati i hrvatske junakinje.

Rizičan projekt

Riječ je o projektu Montažstroja pod nazivom “Protunapad”, u sklopu kojeg će se testirati sigurnost 12 razminiranih lokacija diljem zemlje, što će rezultirati dokumentarno-igranim filmom. Montažstroj je u potrazi za sedam hrabrih plesača koji će u dvije godine svojim plesom na razminiranim područjima zagovarati pravo na slobodu kretanja. Projekt je počeo ovaj tjedan edukativnim radionicama na kojima se dvadesetak prijavljenih plesača upoznaje s pirotehničarima, stradalnicima nakon minskih incidenata te specifičnostima minskog problema u zemlji.

– Prijavila sam se zbog iskustva, putovanja diljem zemlje i upoznavanja ljudi. No, moram priznati, na radionici sam naučila puno toga zbog čega mi se razvio sve veći strah, ali ujedno i motivacija. Nije bilo lako slušati razna iskustva stradalnika, no zbog toga još više želim sudjelovati i doprinijeti nečemu – kazala je Ivana.

Za ovaj “bombastični” projekt prijavilo se više žena nego muškaraca.

– Čudno je svima kad im kažem za projekt. Kao, plesat ću na sigurnim područjima da testiram jesu li možda nesigurna. Nisam još svoje bližnje upoznala s detaljima, jer zapravo, i ja tek sada učim što i kako će se raditi – objasnila je Petra te istaknula kako sudjelujući u radionicama ima još veću želju da bude dio ovog rizičnog projekta.

Htjeli su odustati

Petina hrvatskog stanovništva živi u blizini minski sumnjivog područja i vjerojatno se ne osjećaju sigurno u kada iziđu iz svojih domova.

– Odabrali smo problem mina jer je zanemaren. O tome se priča samo kad netko nastrada, a tada je prekasno. Montažstroj se inače bavi društvenim problemima pa nam se ostavština ratnih razaranja, od koje i danas stradaju nevini, učinila kao logičan odabir – poručila je producentica projekta Hana Grgić.

Plesači koji su se prijavili priznali su kako im je nekoliko puta prošlo kroz glavu da odustanu od “Protunapada”.

– Strah je prisutan i mislila sam odustati, ali uz ples će sve biti lakše – smatra Martina.

Radionice završavaju sutra javnom tribinom u 18 sati u Tribini grada Zagreba

>>Neobičan projekt: Razminirana polja kao plesni podij

Komentara 2

MA
matera
20:10 01.02.2013.

Budale ! Samo će stradati !! I razminirano područje nikad, NIKAD nije 100% čisto.... ne slutim dobro !

NO
nonasur
23:21 01.02.2013.

Bravo, bravo, bravo! Stvarno je sramota da nam zemlja još nije čista od mina! Iako je država trošila po 100mlrd kn godišnje, ali se za ovo nije našlo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije