Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski trend

Instalirate urbanu farmu u ured pa berete bilje i slažete si gablece

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/12
28.10.2020.
u 22:11

Na "njivi" od 90 kvadrata u blizini Trešnjevačkog placa, tvrtka Urban Farm Sollutions nudi sve što je potrebno za unutarnje (indoor) vrtlarenje.

Kriza prouzrokovana poremećajima na tržištu koje je donijela pandemija koronavirusa osvijestila je potrebu za stvaranjem zaliha hrane. Mnoge zemlje stoga razmatraju nove načine uzgoja poljoprivrednih proizvoda, a jedan od njih su urbane farme, prostori u velikim gradovima namijenjeni sadnji voća i povrća. Južnokorejska prrijestolnica Seul, primjerice, ispod svog metroa ima podzemnu farmu koja dnevno proizvede oko 30 kilograma povrća, a lani je na krovu pariškog sajma počela izgradnja urbane farme veličine 14.000 m2. 

Plug & play sustav

Malu urbanu farmu, veliku svega 90 kvadrata ima i Zagreb. Nalazi se u blizini Trešnjevačkog placa, a pokrenuli su je agronom Bojan Krnjić i ekonomist Sergej Lugović. Dvojica entuzijasta stoje iza startupa Urban Farm Solutions koji se bavi proizvodnjom tehnologija za uzgoj jestivog bilja u unutarnjim prostorima pod lampama (tzv. indoor uzgoj).  Na njihovoj farmi složeni na policama tako već neko vrijeme rastu paprike, rajčice, bosiljak, suncokret, menta i brojne druge biljke.

15.10.2020., Zagreb - Urban Farm Solutions, zagrebacka tvrtka koja se specijalizirala za uzgoj vrtnog bilja pod led rasvjetom sto se smatra buducnoscu urbane poljoprivrede. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

-Krenuo sam djedovim i očevim stopama. Od malih sam nogu zaljubljenik u prirodu pa sam upisao srednju poljoprivrednu i završio Agronomski fakultet. Moja obitelj uzgaja ukrasno bilje, batat i buću za bućino ulje, a ja sam se bacio na istraživanje novih poljoprivrednih tehnologija - počinje svoju priču Bojan Krnjić koji je svog budućeg poslovnog partnera Sergeja Lugovića upoznao u vrijeme dok je radio u jednoj trgovini koja prodaje opremu za indoor uzgoj. 

-Došao sam sa svojim studentima kojima sam predavao Tehnološko Poduzetništvo na Tehničkom veleučilištu da im pokažem plug&play sustav za uzgoj na kojem je Bojan radio. Tada smo shvatili da u Zagrebu nigdje ne možeš dobiti takav gotov proizvod, odnosno nigdje se na istom mjestu ne mogu kupiti biljke, lampe i postolja za uzgoj pa smo zajednički pokrenuli startup - objašnjava nam početke suradnje Lugović. 

Urban Farm Solutions tako se danas bavi primarnim indoor uzgojem biljnih kultura, razvojem opreme i cjelovitim rješenjima koja kreiraju po željama klijenata. Najnoviji proizvod im je indoor žardinjera s umjetnom rasvjetom na kojoj se može uzgajati začinsko bilje, salate, mikrozelenje i klasično povrće poput paprike i rajčice. 

15.10.2020., Zagreb - Urban Farm Solutions, zagrebacka tvrtka koja se specijalizirala za uzgoj vrtnog bilja pod led rasvjetom sto se smatra buducnoscu urbane poljoprivrede. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

-Recimo jedan klijent želi imati ljekovito bilje pri ruci, a naša im tehnologija to omogućava. Cilj nam je da se biljke uzgajaju u prostorima gdje ih se konzumira. Biljke imaju i terapeutska svojstva. Nema većeg gušta nego kada ubereš i pojedeš biljku koju si sam uzgojio svojim rukama -objašnjava  svoju viziju Lugović. 

Ukusni plodovi

I cijene njihovih proizvoda su povoljne. Primjerice, osnovni sustav za uzgoj u kućanstvu ili poslovnom prostoru košta 1.500 kuna, a uključuje lampe, zemlju, sadnice i žardinjeru u kojoj je već sve posađeno i spremno za konzumiranje. 

-Nedavno smo dobili narudžbu od tvrtke koja jednu svoju prostoriju želi pretvoriti u urbanu farmu. Sada tamo njihovi zaposlenici sade bilje od kojeg pripremaju gablece. Surađujemo i s ugostiteljskim objektima koji žele svježe začine za svoja jela na dohvat ruke - nastavlja Lugović te dodaje da su kafići i restorani u kojima gosti sami beru plodove od kojih se potom spravljaju jela, sve veći trend u Europi pa kao primjer navodi popularan londonski kafić The Yard. 

Njihova je inovacija i tehnologija koja omogućava manji razmak između lampe i biljke pa sustavi koje su razvili stanu u svaki pa i najmanji prostor te su jednostavni za korištenje, osobito za uzgoj biljaka niskog rasta poput feferona, paprika, rajčica, jagoda, bosiljka, mente, rotkvice, rukole, suncokreta, gorušice. Trenutno eksperimentiraju i s uzgojem češnjaka i azijskog miksa, kažu nam dok nas nutkaju da probamo supke od listova suncokreta, idealan sastojak svake salate. Njihov uzgoj, dodaju, nešto je zeznutiji, ali se isplati. 

15.10.2020., Zagreb - Urban Farm Solutions, zagrebacka tvrtka koja se specijalizirala za uzgoj vrtnog bilja pod led rasvjetom sto se smatra buducnoscu urbane poljoprivrede. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Urban Farm Solutions surađuju i s nekim proizvođačima s kojima razvijaju inovativne proizvode poput džina s bosiljkom ili koktela i namaza od konoplje. Rast njihove tvrtke, priznaju, usporila je koronakriza. 

-Korona nas je satrala. Čitava nam se konstrukcija srušila, ugostitelji grcaju u problemima, a EU projekti su usporeni, no nastojimo ostati pozitivni - govori Lugović te dodaje da bi u budućnosti htio konkurirati velikim proizvođačima koji je bave vanjskim uzgojem. Već sada proizvedu i do pet kilograma bosiljka tjedno, a nastavit će rasti i dalje. 

-Lampa simulira oko 95% sunčeve svjetlosti, a biljke su zaštićene od vanjskih utjecaja. Po izgledu i ukusu ploda vidi se da nema nikakvih nedostataka što je začudilo čak i mog profesora s Agronomskog fakulteta s kojim pripremamo suradnju - dodaje Krnjić te objašnjava da su troškovi koje zahtjeva ovakva poljoprivreda znatno manji nego u onoj klasičnoj.

Home Garden i Kostja

-Za mjesečni trošak struje naše farme, Bojan može sedam i pol puta otputovati u Popovaču i natrag gdje se nalaze njive na kojima rastu njegovi vanjski usjevi. Trošimo struju, no štedimo na transportu -  ubacuje se Sergej, a Bojan nam pojednostavljuje računicu iznoseći brojke. 

-Primjerice, za uzgoj 1.800 kilograma batata na 3000 m2 u četiri mjeseca potrebno je 160.000 litara vode. Za istu količinu lisnatog suncokreta u indoor uzgoju i istom vremenskom periodu potrebna su 3,5 m2 i 8.000 litara vode - šokira nas podacima Bojan te dodaje da prilikom uzgoja koriste isključivo gnojiva i sredstva koja su dozvoljena u ekološkom uzgoju.

15.10.2020., Zagreb - Urban Farm Solutions, zagrebacka tvrtka koja se specijalizirala za uzgoj vrtnog bilja pod led rasvjetom sto se smatra buducnoscu urbane poljoprivrede. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva
Do sada su razvili dva sustava za indoor uzgoj, sustav Kostja koji zahtijeva prostoriju u kojoj se u nekoliko kvadrata mogu uzgajati sadnice različitih kultura ili povrće, te se isti već korisisti kod nekoliko poljoprivrednika. Drugi sustav nazvali su Home Garden, on je znatno manji i praktičniji te namijenjen manjim prostorima, a stane i u svaki dnevni boravak. Svoje proizvode, naglašavaju, ne prodaju apsolutnim početnicima u uzgoju. 

-Preferiramo da naši klijenti imaju barem nekog iskustva s uzgojem bilja i da znaju o njima voditi računa, a za to je potrebna ljubav i strpljenje - zaključuju. 

Ključne riječi

Komentara 1

KO
Kokoiduhovi
08:10 29.10.2020.

Odlično. Bravo. Ova rješenja za uzgoj u stanu ili nekoj odvojenoj prostoriji, čine se savršeno rješenje, pogotovo u ovakvim kriznim situacijama, a cijena malog sustava je prihvatljiva. Vrijedi se potruditi, pročitati što više i možda....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije