Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijena vrtića

Imovinski cenzus za privatne vrtiće ne može ukinuti Skupština

Cijena vrtića (1)
Foto: PIXSELL
1/3
23.05.2011.
u 09:00

Skupština, kažu zastupnici, prema zakonu nema ovlasti nad privatnim i vjerskim vrtićima

Iznos subvencije za privatne i vjerske vrtiće određivat će se prema imovinskom cenzusu, a ne kao prije 1000 kuna po djetetu, bez obzira na to što su prema posljednjoj odluci Skupštine cijene gradskih vrtića vraćene na stari, fiksni model (400 kuna). Pa, iako se to čini kao skupštinski “gaf”, on to nije, utvrdila je potpredsjednica Skupštine Tatjana Holjevac.

– Nismo ih zaboravili, već nemamo ingerenciju nad privatnim i vjerskim vrtićima – kazala je.

Skupštinsko tijelo, naime, ne smije određivati cijenu privatnih odgojnih i obrazovnih ustanova, pojasnila je HDZ-ova zastupnica i potpredsjednica Skupštine Danira Bilić.

– Prijedlog mora doći od gradonačelnika, a onda ga Skupština potvrđuje – kaže Bilić.

S time očito nisu upoznati u Gradskom uredu za obrazovanje, čiji je predstojnik Ivica Lovrić utvrdio kako je nepravedno da se jednima cijena određuje fiksno, a drugima prema imovinskom cenzusu. Kazao je i kako se nada da roditelji kojima će poskupjeti privatni vrtići neće početi ispisivati djecu, s obzirom na to da za tu djecu nema mjesta u gradskim vrtićima.

Ostalim roditeljima savjetuje pak da i dalje prikupljaju dokumentaciju kao da se cijena određuje prema imovinskom cenzusu. Podsjetimo, posljednja odluka Skupštine o cijenama vrtića na razmatranju je u Ministarstvu uprave koje načelno procjenjuje tek zakonitost donošenja odluke i usklađenost sa zakonima. No, kako doznajemo, ministar Davorin Mlakar zatražio je mišljenje Ministarstva financija jer nova odluka Skupštine nije u skladu s proračunom Grada Zagreba, kao i Ministarstva obrazovanja.

Komentara 3

DU
Deleted user
09:52 23.05.2011.

Lovrić je saobračajac pa njegovo mišljenje nije kompetentno !

AA
aabbcc
10:03 23.05.2011.

. Djeca nisu roba pa da budu trzisno izlozena privatnoj konkurenciji ili jos gore podlozna vjerskim konkurencijama u zatucavanju djece.., ili je ovdje najvaznije da novci idu i pune privatne djepove.

CH
chemica
12:36 23.05.2011.

U komunizmu je pak bilo drugačije. Državni vrtići su imali imovinski cenzus, a vjerski nisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije