Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IŠARANI SPOMENIK

Imamo kamere, naći ćemo tko je Tuđmanu nacrtao srp i čekić

Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/8
07.01.2019.
u 09:39

Kazna za oštećenje imovine iz “niskih strasti” jest od šest mjeseci do pet godina zatvora

Srp i čekić znak je kojih je ovih dana osvanuo na spomeniku Franje Tuđmana, no nedugo nakon, sporni znak je uklonjen. Tim su znakovima vandali u noći sa subote na nedjelju odlučili “obilježiti” nedavno postavljeni spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu na Sveučilišnoj livadi. Sprejom su, i to baš na postolju, odnosno preko Tuđmanova imena, iscrtali ovaj simbol komunizma, ali on tamo nije dugo ostao. Već jučer oko podneva gradski su komunalci išarano očistili, a kako doznajemo iz Grada, one koji su crtali po spomeniku od četiri i pol milijuna kuna neće biti problem naći.

– Cijelo nam je to područje pokriveno kamerama kojima se inače kontrolira promet. One su umrežene s policijom, s kojom prometno redarstvo surađuje – kažu nam u Gradu, pa poručuju da tolerancije na šaranje po javnim površinama neće biti podsjećajući i na grafit koji je prije nešto više od godine dana osvanuo i na bisti Ive Lole Ribara u Prilazu baruna Filipovića.

Podsjetimo, Lolina je bista u tamošnji park vraćena sedam dana prije nego su je išarali slovom “U”, a nakon što je 1991. otamo uklonjena.

Ribar ni nakon čišćenja nije imao sreće pa su još jednom preko njega crtali sprejom, a nakon toga su bistu i ukrali. Našao ju je na kraju pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić, odnosno, kako je objasnio, nije ju našao baš točno on, već slučajni prolaznik koji mu je dojavio gdje je, ali tko je po Loli šarao, a u konačnici ga i ukrao, nikad se nije doznalo. Što se tiče kazni za šaranje, zbog oštećenja imovine iz “niskih strasti” može se dobiti od šest mjeseci do čak pet godina zatvora.

1/9
Ključne riječi

Komentara 47

BU
bugatti
08:56 07.01.2019.

A kazna za krađu drzavne imovine i prodaju zemljišta na nezakonit način - 0 godina i 5 kila Kineskog krumpira !

DU
Deleted user
09:20 07.01.2019.

Da je nacrtana svastika to bi brzo pronašli, naravno ako je nisu crtali ljevičari.

Avatar tomsom
tomsom
12:26 07.01.2019.

Pa što. To je trebalo biti uklesano u spomenik. Tom je znaku vjerno služio cijelu karijeru i najveći dio života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije