Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mali genijalci

Imaju samo 5 godina, a smišljaju i sami slažu mini robote

djeca, vrtić, roboti
Igor Kralj/PIXSELL
24.01.2012.
u 09:32

Mališani iz dječjeg vrtića Zvončić jedini su u Hrvatskoj koji uče prema programu elementarne robotike. Trenutačno ih u učionici ima 14, a spremaju se i na natjecanje.

– Aldo se sprema za natjecanje u robotici i vježba vožnju na improviziranom poligonu, ali pozvat ćemo ga da vam objasni što mi tu radimo – rekle su odgojiteljice Dječjeg vrtića Zvončić pozivajući reprezentativca koji se sprema za subotnje natjecanje na “Robo-kupu” da nam priskoči u pomoć i pojasni kako se programira i radi robot.

Puno truda i rada

Aldo Zečević je samo jedan od 14 djece predškolske dobi, a koji jedini u Hrvatskoj uče prema programu elementarne robotike. Jedinstven je to projekt, takozvani “Roboprobo”, za koji je trebalo puno truda i dodatne edukacije, no kada su u pitanju dječje želje, ne može im se odoljeti, kažu odgojiteljice.

– Nismo imale nikakvog iskustva i našli smo se pred izazovima. Uz pomoć Hrvatske zajednice za tehničku kulturu naučile smo mnogo. Išle smo na radionice i učile o robotici, programiranju, i očito nam je dobro išlo – našalila se jedna od voditeljica programa Silvana Štrok.

Istraživačka igra, kako oni to vole reći, zaokuplja pozornost djece, potiče kreativnost i informatičku pismenost, a djeca se sama odlučuju žele li pohađati program ili ne.

– Polaze radionicu nekoliko dana i onda oni izaberu sviđa li im se ili ne. Ako se odluče za to, tražimo pristanak roditelja – kaže voditeljica Silvana Štork.

Iz posebnog udžbenika, kojim se koriste učenici osnovnih škola, djeca čitaju upute. Sljedeći je korak odabir dijelova, odnosno kockica potrebnih za robota, koji se zatim slažu.

– Od kocki slažu robota, spajaju ga na bateriju i pomoću računalnih programa pokreću. Taj robot, ovisno što slože, normalno radi, kreće se prema zadanim naredbama kao, primjerice, vozilo ili benzinska crpka– kaže odgojiteljica Marica Arambašić.

U svijetu ima program

Iako se u svijetu programiranje i robotika u predškolskoj dobi odavno provode u ustanovama za djecu, kod nas to nije slučaj.

– U svijetu je to poznata stvar, to je budućnost, no kod nas se samo mi bavimo time. Problem je i taj što naši mališani rijetko imaju priliku nastaviti učiti jer tek nekolicina škola ima program robotike – upozorila je ravnateljica Rosana Marcijaš-Lončar.

Komentara 1

LU
lutomirski
13:02 25.01.2012.

mozda bi njih trebalo usmjeriti na politiku i Sabor i kupiti im MONOPOLY da mogu da se igraju varanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije