Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stela Lechpammer

Vrijednost je Ilice u tome što u njoj još uvijek možete kupiti cipele iz starog obrta

Ilica
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
23.11.2017.
u 08:35

Unatoč tome što je Ilica cijenama sve bliža Petoj aveniji, neće početi sličiti na nju

Oduvijek je bila najduža ulica u središtu Zagreba, no u isto vrijeme nikada nije djelovala preveliko ili hladno. Štoviše, djeluje toliko domaće i prisno da je Zagrepčani nazivaju svojim najvećim i najdražim “dnevnim boravkom” u kojem provode slobodno vrijeme.

Ilica zauzima posebno mjesto u srcu svakog stanovnika metropole i baš se svi s vremena na vrijeme vole njome prošetati da bi osjetili onaj jedinstveni starozagrebački štih. Jer unatoč tome što je Ilica sve modernija i što je puna poznatih trgovačkih lanaca, u njoj i se i dalje mogu pronaći “Cipele Zlatko”, obrt koji je tamo još od 1933. i u koji Zagrepčani i dalje rado zalaze. Tu su i krznar, kožar, ključar, optičar, prodavač foto i videoopreme...

Upravo taj imidž ono je najvrednije čime se prva dama među zagrebačkim ulicama može pohvaliti. No ironično, ta je sentimentalna vrijednost iz dana u dan sve manja što je novčana vrijednost Ilice veća. Najam poslovnih prostora sve je skuplji pa moderni dućani sve više istiskuju lokalne obrte. Prema istraživanju američke tvrtke za nekretnine Cushman&Wakefield, Ilica je na 41. mjestu najskupljih ulica u svijetu za najam, a godišnje za jedan kvadrat treba izdvojiti 840 eura. Više nego godinu prije, a opet puno manje od najskupljih ulica svijeta. Tako je na prvom mjestu poznata Peta avenija u New Yorku s 28.262 eura godišnje po kvadratu, a slijedi je Causeway Bay u Hong Kongu s 25.670 eura.

Njihove slike na kojima su u prvom planu luksuz, blještavilo, bogati izlozi najpoznatijih svjetskih modnih marki ne ostavljaju ravnodušnima i većini je želja barem jednom prošetati se tim slavnim lokacijama. No na kraju dana, najljepše je kod kuće, u najdražem nam zagrebačkom dnevnom boravku. Zato se treba nadati da Ilica, unatoč tome što je cijenama sve bliža Petoj aveniji, neće i identitetom početi sličiti na nju. Jer nama je draga baš ovakva kakva jest. S “Cipelama Zlatko”, kožarima, krznarima i ključarima.

Ilica
1/33

Pogledajte kako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor:

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Niškorist
Niškorist
15:00 23.11.2017.

Vrijednost u cipelama ?

DU
Deleted user
20:01 23.11.2017.

Vrijednosti u Ilici i nema; veliki broj zapušten prostora, oronule fasade, trula drvena vrata koja su nekada bila ukras, zapuštene ograde od kovanog željeza, propali i truli krovoi, zapušteni haustori i dvorišta...jad. Nije Ilica od Name do otprilike Matice. Nijeje Ilica hrpa ispraznih šminkera koji nemaju što reći ni pokazati osim trofeja u vidu cipela, torbi, niti je Ilica Mango, Zara, H&M

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije