Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jagma za rabljenima

I za kramu od auta treba stati u red

defender
Foto: Wikimedia Commons
1/2
15.03.2016.
u 16:00

Na aukcijama državnih ili auta posrnulih tvrtki “mali” kupci istisnuli preprodavače

Kad netko odluči prodati svoj vozni park na aukciji, to je uvijek “mamac” za (pre)kupce svih vrsta, a kad se na “repertoaru” nađu 72 vozila tvrtke IB-International, kao stečajnog dužnika, onda valja stati u red i vrebati dobru šansu da se “zagrize”.

Među vozilima vrijednima ukupno 13,5 milijuna kuna ima Mercedesa, BMW-a, Porschea... Stečajni upravitelj tvrtke Jure Marušić očekuje da će ponuda biti, no i da ne može biti siguran da će do prodaje doista i doći. Jer, moguće ih je kupiti jedino sve zajedno. Ponude za ova vozila primaju se do 24. ožujka.

Foto: Wikimedia Commons

450.000 kuna procijenjena je vrijednosti ovakvog mercedesa CL 600 koji ide na aukciju. Foto: Wikimedia commons

– Dugo sam u ovom poslu, no ovdje je riječ o drugačijoj priči. Kupci u stečaju vole kalkulirati očekujući kako će cijena pasti. Također, ne mogu ih kupiti izravno nekadašnji vlasnici – govori Marušić. Iz ove skupine najskuplji je Mercedes CL 600 iz 2008. procijenjen na gotovo 450.000 kuna.

No, to nije najskuplji ponuđeni automobil. Lani smo svjedočili prodaji Lamborghinija Murciélago iz carinskog nadzora za 685.000 kuna. Na aukcijama su i vozila državnih ureda i ministarstava. Takve aukcije provodi TRCZ pa je jedna održana i prošle subote. “Državna” vozila nije uvijek moguće temeljito razgledati, no, unatoč tome, kaže Mario Perić uime TRCZ-a, licitacije su posjećene.

– Prodali smo sad više od 90 posto ponuđenog, s 300-tinjak ljudi na licitaciji. Ne gledam ista lica, sada je više privatnih osoba nego prekupaca. Njima se to, izgleda, više ne isplati jer je tad teško postići cijenu povoljnu za preprodaju. Čak je 80 auta postiglo dvostruko višu cijenu, jedan je defender, koji nije bio u voznom stanju, “skočio” sa 16.000 na 55.000 kuna – kaže Perić. Popularni su bili HEP-ovi Fiati Stilo i Punto.

Perić vjeruje da je razlog znatnom dolasku privatnih osoba možda i oslabjela platna moć kupaca, koji u rabljenim vozilima traže nešto povoljno što se može popraviti ili iskoristiti “za dijelove”.

Komentara 1

BU
bugatti
19:11 15.03.2016.

Mercedes 600 CL ne vrijedi ni 30.000 eura ! Koji je strucnjak procijenijo 450 000 ! ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije