Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Barišić nema novca 
da smanji ceh HEP-u

I ove zime Goričani će grijanje platiti najviše

prosvjed
Danko Vučinović/24sata
20.10.2009.
u 00:35

Da podsjetimo, goričke su nevolje počele 2006. godine kad je HEP Toplinarstvo, kao i drugdje u Hrvatskoj, povisio cijenu grijanja u Gorici - 30 posto.

Voda u radijatorima tek je prošla cijevima, a Velikogoričani se već smrzavaju od prvih ovogodišnjih računa za grijanje koji će im idućeg mjeseca stići u poštanske sandučiće. Kao i lani, bit će uvećani 100 posto.

Za zimu 18 tisuća!?

Prošla je, Piculina vlast te račune subvencionirala s deset posto, a nova, Barišićeva, još uvijek ne zna kako Goričanima u ovo recesijsko vrijeme pomoći, ni s koliko će posto subvencionirati račune.

- Imam volju, ali nemam model ni novac u proračunu - priznaje gradonačelnik Barišić. A od volje se grijanje ne plaća. Zna to i Barišić koji je prošle zime za grijanje iskeširao 18 tisuća kuna. Da podsjetimo, goričke su nevolje počele 2006. godine kad je HEP Toplinarstvo, kao i drugdje u Hrvatskoj, povisio cijenu grijanja u Gorici - 30 posto.

No, ubrzo je Državni inspektorat to poskupljenje proglasio nezakonitim jer je HEP umjesto od Ministarstva gospodarstva odobrenje za poskupljenje tražio od velikogoričkog poglavarstva. Poskupljenje koje su Goričani tada izbjegli došlo im je, međutim, na naplatu lani. Istodobno ih je dohvatilo i drugo “redovito” poskupljenje od 50 posto.

733 kune za 60 kvadrata

Sada gradonačelniku Draženu Barišiću jedino pada na pamet da bi se računi mogli smanjiti ugradnjom razdjelnika topline kakve imaju stanari u Ulici Emila Lašovskog 35. Naravno, platili su ih sami. Riječ je o uređaju koji se ugrađuje na svaki radijator u kući i točno mjeri udio potrošnje u određenoj prostoriji.

- Taj uređaj ne štedi energiju, nego mjeri potrošnju na koju onda sami možete utjecati. Danska tvrtka čiji su ti uređaji reklamira i do 30 posto uštede - kaže Dražen Bačurin, direktor Gradskoga stambenog gospodarstva.

Uređaj košta 700 kuna, a oni koji žive u zgradama, odluče li se za njega, moraju taj uređaj uvesti baš u svaki stan i za njega predati zahtjev HEP Toplinarstvu. Dotad će, primjerice, Kamići za 44 kvadrata izbrojiti 734 kune, a Marija Oroz, koja je do lani plaćala 351 kunu, ove će zime platiti 733 kune! I to za stan od 60 kvadrata.

Ključne riječi

Komentara 2

RA
rackizel
08:25 20.10.2009.

Da podsjetimo, goričke su nevolje počele 2006. godine Baš to nije točno. Ispod Velike Gorice je topla voda i samo bi trebali zabiti cijev do nje pa bi imali jeftino grijanje. No, lakše je pljačkati narod nego izgraditi postrojenje. Isto je i toplom vodom ispod Zagreba. Jednostavno ne žele iskorištavati dostupne i jeftine izvore energije.

Avatar Azriel
Azriel
04:16 20.10.2009.

Ne mora se uvesti u svaki stan, baš kak se nije uvelu ni u ulicu Emila..... Usput novinari ko i MUP-ovci, uporno pišu Lašovskog, umjesto Laszowskog.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije