Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I oni su opjevali i proslavili glavni grad

Poslušajte najljepše stihove ikad napisane o Zagrebu!

27.07.2014., Zagreb - U sklopu programa Ljeto u Maksimiru koncert je odrzao Drago Diklic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
20.08.2015.
u 14:18


Popisali smo 53 pjesme o Zagrebu, no mnogo ih je više, od šansone do rocka

"Zagreb i ja se volimo tajno, dok drugi svoje ljubavi kliču, sastajemo se godinama pod velom noći, negdje na Griču" - tako je o glavnom gradu pjevao nedavno preminuli Arsen Dedić, samo jedan od autora kojima su zagrebačke ulice (bile) nepresušan izvor inspiracije.

Prvo melodija

O Zagrebu su pisali pjevači zagrebačke šansone, no i rock bendovi... Željeli smo popisati sve pjesme o Zagrebu. No, njih je mnogo više od onoga broja koji smo prikupili. Pjesme su postale zaštitni znak svojih tvoraca, pa se mnogi pri samoj pomisli na, recimo, Drageca Diklića – sjete njegove pjesme "Zagreb je najljepši grad".

– Pjesma je nastala spontano. Ivica Krajač (koji je napisao stihove) i ja, inače školski kolege, našli smo se i pričali o Zagrebu. Prvo je nastala melodija, a potom tekst – priča Drago Diklić, kojem je, moglo se predvidjeti, najljepši dio grada – Trnje. Odrastao je u kućici na mjestu današnje Nacionalne sveučilišne knjižnice, a i danas živi na Savici.

– Ne pjevam bez razloga "Tu sam postal i ostal Trnjan" - veli Diklić. Pjesma o dimnjačaru Štefu postala je himna koju je uvijek pjevao na nastupima i Stjepanu Jimmyju Staniću, a o svom kvartu Dubravi pjevaju i "Prljavci". Frontmen Jasenko Houra kaže da "piše pjesme o onome što vidi i zapazi". Zagrebačkim ulicama pjesmu je posvetio i danas odvjetnik Jadranko Črnko, a svoj doprinos lokalnom pisanju dao je i "trešnjevački fakin" – Zvonko Špišić.

O Trešnjevci i u Europi

– Moralo je proći devet godina da publika shvati moju "Trešnjevačku baladu". Tek kad se počela puštati na radiju u Ljubljani, prepoznali su je i u Zagrebu. Nakon toga Balada je postala slavna, zvali su me u gradove Europe da pjevam o Trešnjevci, i to uvijek samo u pratnji velikih orkestara – kazao je proljetos Špišić za Večernji list.

Komentara 4

DU
Deleted user
07:04 21.08.2015.

Mislim da je ovo, nažalos, pisano za ljude kojih već davno nema u Zagrebu! Tu već davnih dana ne žive ljudi, koji znaju te pjesme! Da ste napisali : "Mujo kuje konja po mjesecu", ili "Aj, svi Bosanci"! Onda bibi to bila umjeznost Zagreba, ili ono "Hercegovinoooooo! Kome vi pišete o kulturi koju smo imali još prije 100 godina, po kojoj smo bili poznati i prepoznatljivi u zapadnoj Europi! To je vrijeme prošlo: Viki i Stari fijaker i Varjete! Pa to još pamti 5 Zagrepčana i moja malenkost, koja je to, hvala bogu, gledala u živo!!!

GV
golub Vaso
12:48 06.03.2017.

Broj 34 je pjesma Stublića, tj. rani neobjavljeni rad grupe Film.

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
15:49 20.08.2015.

Novinarka očito nije čula ponajbolju pjesmu o Zagrebu "Franc i Marička" koju pjeva Nano Prša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije