Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutra dodjela

I beskućnik Mile finalist za Oskara

Volonterski Oskar 2014
Foto: Pixsell
1/4
26.02.2014.
u 12:20

Kandidatkinje za ovogodišnju nagradu Volonterski Oskar, Volonterskoga centra Zagreb, su i Maša koja se brine o djeci bez roditeljske skrbi i Adrijana koja pomaže žrtvama kaznenih djela

Mile Mrvalj čovjek je koji ne posjeduje ništa. Ima samo osmijeh na licu i veliku želju da pomogne drugima. Ovaj je beskućnik svojim djelima nadahnuo i pomogao mnogima, pa čak i jednoj trudnoj djevojci koja je razmišljala o pobačaju. Lani je odradio više od 500 sati volontiranja, a humanitarnim izložbama skupio je čak oko 25 tisuća kuna i sve donirao beskućnicima.

Dobrota se ne mjeri

Mile je, naime, ratne zime 1993. godine u Sarajevu izgubio sve, pa je došao u Zagreb s nadom u bolji život. Međutim, godinama se borio s birokracijom, nije imao osobnu iskaznicu, pravo na rad, niti pravo glasa uopće. Skupljao je boce i spavao po napuštenim ruševinama. Spas je pronašao lani u humanitarnom projektu Ulične svjetiljke, a i konačno je dobio osobnu iskaznicu.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Nominacija im je čast

– Za pomaganje me inspirirala jedna baka koja mi je ratne zime isplela i darovala vunene rukavice koje su mi više značile nego novac. Dobrota se ne može vagati – poručio je 56-godišnji Mile, jedan od troje finalista za ovogodišnju nagradu Volonterski Oskar.

Foto: ''

Finalistica Maša Vikić Topić brine se o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Počela je volontirati u Dječjem domu Zagreb prije sedam godina za vrijeme studija medicine. Trenutačno volontira s djetetom koje ima višestruke teškoće, druže se, provode vikende skupa, pa čak i blagdane. Iako nema vlastitu obitelj, dječak je uz Mašinu podršku, kažu, vidljivo napredovao. To je samo jedan od brojnih pozitivnih primjera 27-godišnje Maše koja je lani odradila 280 sati volontiranja s djecom.

Foto: ''

Adrijana Žilić Micevski u samo je nekoliko mjeseci odradila čak 324 volonterska sata na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, gdje je pozivateljima pružala emocionalnu podršku, no zbog osjetljivosti tema kojima se Centar bavi o tome nije mogla detaljnije govoriti.

– Čast je biti nominiran za ovakvu nagradu. Imam osjećaj kao da sam se nekom greškom našla među finalistima – poručila je.

>>Mile, Maša i Adrijana ove godine u konkurenciji za Volonterski Oskar

Komentara 1

GO
goapsi
10:46 27.02.2014.

malo je osoba koji pomazu.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije