Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanitetski prijevoz

HZZO daje 490.000 kn mjesečno za oko 100 prijevoza dnevno

\'hitnapomoc_Arhiv VL_Crn_220\'
Arhiva VL
Autor
Sonja Hoffman
01.02.2011.
u 16:06

Iz SSZSSH upozoravaju da jedan od kandidata, DZ Centar, nema osigurane uvjete za obavljanje prijevoza

Među tvrtkama koje su se prijavile na HZZO-ov natječaj, koji je temeljem prosinačke odluke Upravnog vijeća raspisan za obavljanje sanitetskog prijevoza, uz Dom zdravlja Centar jest i privatna tvrtka Pacijent. Vlasnik tvrtke Damir Protić ističe da se na natječaj javio isključivo za područje Doma zdravlja Zapad.

Rade i u Sloveniji

Tvrtka je na tom području, u sklopu pilot-projekta koji završava u travnju, taj posao obavljala pet godina.

– Iste poslove sa 80 vozila obavljamo i u Ljubljani već 20-ak godina. Ugovor s HZZO-om iznosi 490.000 kuna mjesečno, a sa 15 vozila i dispečerskim centrom odradimo oko 100 prijevoza dnevno – objasnio je D. Protić.

Zapošljava, ističe, 32 djelatnika koji će, ne dobije li tvrtka na natječaju, ostati bez posla. Nije, kaže Protić, pristalica da se sanitetski prijevoz prepusti isključivo u ruke privatnicima, a posebno malim tvrtkama s tek nekoliko vozila. S obzirom na to da tvrtka Pacijent želi raditi samo na području DZ Zapad, a u tvrtki Zorica opovrgavaju nagađanja da su oni druga tvrtka koja se javila na natječaj, preostaje da bi oko 125.000 prijevoza godišnje, koji je HMP obavljao, moglo prijeći “u ruke” Doma zdravlja Centar.

– Dobijemo li na natječaju, a HMP i mi imamo istog vlasnika, Grad, postojat će prijelazno razdoblje u kojem će se sve regulirati – rekao je ravnatelj DZ Centar dr. Dalibor Drugović i dodao da je on bio protiv odvajanja prijevoza od HMP-a, no da zakon treba poštovati.

Spomenka Avberšek iz SSZSSH upozorava da DZ Centar, osim registrirane djelatnosti, nema osigurane druge uvjete za obavljanje prijevoza.

Pitanje plaća djelatnika

– Preostaje im da unajme kapacitete HMP-a i državi na to plaćaju PDV – upozorila je.

Otvara se, dodaje Avberšek, i pitanje poštovanja kolektivnog ugovora, jer će djelatnici koji iz HMP-a prijeđu u Dom zdravlja imati manji koeficijent plaća.

Komentara 6

OB
-obrisani-
20:21 01.02.2011.

Eto jedne hipoteze pametni moji!! > U zdravstvi je poznato da zna doći do neplaćanja i po 9., 10., mjeseci pa i više, jel tako, tako je, a šta kad ne platite privatnicima koji neće moći isplatiti ljude, pa nećeeće moći popraviti vozila, pa neće moći platiti gorivo !!! Ovaj model je 100% skuplji od sadašnjeg i 1000% rizičniji za pacijente, pa tko će odgovarati za smrt recimo osoba koje svaki drugi dan idu na dijalizu, a nepokretni su i nema ih baš nitko odvesti !!!???? Pa naravno nitko, a zdravstvo če sigurno raditi bolje, prije će odlaziti bolesni, a sukladno s tim i manji troškovi u zdravstvu. Bolesni i onako ne rade, samo koriste usluge, baš kul

OB
-obrisani-
20:22 01.02.2011.

želite li da se to i Vama ili Vašim dogodi ?

OB
-obrisani-
20:24 01.02.2011.

No ako je Amerika obečana zemlja, tako propaganda kaže, mi smo ipak više od tog, u Americi ima preko 35 miliona ljudi bez zdravstvenog i umiru ispred bolnica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije