Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HVATAČI

'Hvatali smo zmije, srne, pauna, a najbolji je recept ‘mito i korupcija’

23.07.2020.
u 10:07

Na terenu s ekipom iz zagrebačkog Skloništa za nezbrinute životinje

Raširio je glamurozna krila kao da se njima hvali, što je značilo da izvodi “paradu” kako bi privukao družice. Bila je sezona parenja pa se poprilično gromko glasao, a dok su ga neki u susjedstvu obožavali, drugima je smetala buka pa su nas zvali da ga premjestimo. Ali zamislite samo, paun koji se usred grada bezbrižno šeće po dvorištima – opisuju hvatači iz Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu najneobičniju od desetaka tisuća intervencija u proteklih 15 godina. Bit će ih sigurno još, kažu, a iako s ljetom mnogi odlaze na godišnji odmor, oni na to ne mogu ni pomisliti. Imaju pune ruke posla sa životinjama, što napuštenim, ostavljenim ili odbjeglim kućnim ljubimcima, što s divljim, ali i onima, poput pauna, za koje i ne znaju odakle su se stvorile. Za “lockdowna”, usto, nije bilo prometa i Zagreb se umirio, a životinje se približile urbanim dijelovima pa im je telefon za dojave neprestano zvonio.

Vijetnamske svinje i ovan

– Zbog tog su pauna prije nekoliko godina zvali s Dubravkina trga, pokraj autobusnog kolodvora. Na prvu smo mislili da su se zabunili jer nam nije bilo najjasnije što bi ondje radio – prisjeća se Darko Ozmec, voditelj tima hvatača u kojemu su još četiri člana, dodajući kako ga na kraju ipak nisu “pokupili”, već su ga tamošnji stanovnici odveli na selo.

Imala je ekipa iz Dumovca bliske susrete i s raznim drugim vrstama životinja, od pasa i mačaka do šišmiša, zmija, ježeva, žaba, jazavaca, srna, labudova, pataka, lisica pa i iguane ili činčile.

– Sjećam se i kad smo u Kašinu išli po četiri vijetnamske svinje, a jedna od njih i danas je u Zoološkom vrtu – govori Domagoj Leko, koji je nedavno rješavao i situaciju s pet i pol metara dugim pitonom po kojega su išli na Jarun. Često imaju posla s gmazovima, a u Klaićevoj su lani intervenirali četiri puta zbog zmija koje su pobjegle vlasnicima.

– Neobično je bilo i kad su nas pozvali jer je za stup pokraj škole na Savskoj bio zavezan ovan. Navodno su ga djeca iz zezancije dovela – kaže Leko.

U timu su i Igor Bišćan, Dalibor Kovač i Mario Bošnjak, a iako se ne boje životinja, uvijek, ističu, treba biti oprezan i ne podcjenjivati “zvijer”.

– Opremljeni smo mrežama, kavezima, štapovima, dekama, nosilima... ali to su bića koja su potpuno nepredvidiva. U ovome je poslu, pak, najvažnije da volite životinje, sve ostalo naučite s vremenom – ističe Ozmec.

Hranom im se umile

Prvi je korak procijeniti u kojem su stanju životinje da se može pretpostaviti kako će reagirati. Najblaža metoda koju uglavnom i koriste jest “mito i korupcija”, kako je interno zovu, hranom se pokušavaju umiliti i steći njihovo povjerenje.

– U 90 posto slučajeva životinje se boje pa se zbog toga povlače i bježe. No kada vide da im pristupamo nježno, da želimo pomoći, životinje se umire pa im možemo prići – objašnjavaju dečki. Uhvaćene se nakon toga, pak, puštaju planski, u točno određeno vrijeme i mjesto, sve u dogovoru sa ZOO-om, društvom za zaštitu životinja AWAP ili lovcima.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Dorian Gray
Dorian Gray
22:24 23.07.2020.

Nazalost ste u pravu. Smrc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije