Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tematski park

'Hrvatska u malom' u 10 godina postala još manja, ali bar su raspisali natječaj

Tematski park u Zagrebu
Foto: Grad Zagreb
1/4
02.07.2019.
u 18:00

– Planirano je izlaganje ponajprije dislociranih originalnih građevina koje su reprezentativne za hrvatsku tradicijsku graditeljsku baštinu i/ili eventualno faksimili kad dislokacija nije moguća – piše u natječajnoj dokumentaciji

Što se brzo gradi, brzo se razgradi – kaže tako narod, a gradonačelnik Milan Bandić, čovjek koji i sam ističe da voli kvalitetu, te se mudre slijepo drži. Prije deset godina najavio je, sjetit će se oni koji obećanja ne zaboravljaju, veleban projekt Hrvatske u malom, koji je na ledinu uz Većeslava Holjevca, otprilike nasuprot današnjem Podbrežju, trebao smjestiti svaku od županija Lijepe Naše kako bi se Zagrepčane u tom “muzeju na otvorenom” stalno podsjećalo na ljepote domovine, a i educiralo o povijesti i kulturi naše zemlje.

Druga faza je anketna

Podsjetimo, jer 2009. nije baš iza ugla, svaka od županija trebala je na raspolaganju imati 5000 kvadrata na kojima bi predstavila nešto karakteristično za sebe, a na prezentaciji u Gradskoj upravi rečeno je tada da će, primjerice, u Sopotu Zagreb predstavljati Jelačićev trg, koji je trebao biti izveden u malom, predstavnik Primorsko-goranske županije trebao je biti ornitološki rezervat Beli s Cresa, dok je, primjerice, Istarsku trebala predstavljati svojevrsna projekcija Motovuna. Ukupno, sve se trebalo smjestiti na 12 hektara i koštati, kako je tada rekao Bandić, “ništa”. E, sad, vratimo se lagano na recentno vrijeme i na 2019. godinu jer jučer je napokon za Hrvatsku u malom raspisan natječaj kojim se traži idejno arhitektonsko-urbanističko-krajobrazno rješenje za taj tematski park u plavoj potkovi okružen Islandskom, Holjevčevom i Vatikanskom.

Obujam, vidljivo je sad iz projektnog natječaja, na kojem bi park trebao biti smanjen je pa bi se u prvoj fazi trebalo graditi na 4,2 hektara, dok ostalih 6,4 pripadaju tzv. “drugoj zoni” ili “anketnoj”, na kojoj je tek “potrebno ispitati mogućnosti faznog širenja vanjskih eksponata tematskog parka te zone rekreacije”. A ono što će zaista niknuti na 4,2 hektara jest “pet izložbenih podsklopova s paviljonskom izgradnjom koji će predstavljati pet karakterističnih regija sa svojim graditeljskim karakteristikama (Istočna Hrvatska, Središnja Hrvatska, Gorska Hrvatska, Sjeverno hrvatsko primorje, Južno hrvatsko primorje), a šesti je namijenjen smještaju centra za posjetitelje”.

Projekt za 3,4 milijuna

– Planirano je izlaganje ponajprije dislociranih originalnih građevina koje su reprezentativne za hrvatsku tradicijsku graditeljsku baštinu i/ili eventualno faksimili kad dislokacija nije moguća – piše u natječajnoj dokumentaciji u kojoj se navodi da je to područje na koje dolazi i podzemna garaža.

Projektiranje cijele Hrvatske u malom, koja će se uglavnom, dakle, sastojati od tradicijskih kuća u kojima će biti i svi tradicionalni predmeti, stajat će 3,4 milijuna kuna. U centru za posjetitelje, prema natječajnoj dokumentaciji, planirani su interaktivni podovi, čarobna ogledala, informativni ekrani...

VIDEO Bandić obišao radnike na Mostu slobode i počastio ih ćevapima:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije