Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plate Pay

Hrana, cestarina, gorivo plaćaju se skeniranjem tablice na vašem autu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
24.11.2020.
u 11:30

– Platformom bi se bez zaustavljanja plaćale sve moguće drive-in usluge, poput goriva, cestarine i hrane. A to bi se ostvarilo pomoću tehnologije skeniranja i prepoznavanja registarskih oznaka automobila koju već imaju objekti poput fast fooda i naplatnih kućica – objašnjava Lucija Iličić, poduzetnica ispred tima Plate Pay.

Bez prtljanja po novčaniku, stvaranja nepotrebnih gužvi i, što je možda u ovim danima i najvažnije, fizičkog kontakta s prodavačem. Tako bi izgledale transakcije u drive-in fast foodovima, benzinskim crpkama, naplatnim kućicama i ljekarnama za korisnike platforme Plate Pay, koju upravo razvija ekipa startupovaca na čelu s poduzetnicom Lucijom Iličić.

Dogovaraju i peti beta test

A funkcioniranje je jednostavno: dovezete se autom do drive-in prodajnog mjesta i naručite što vam treba pa plaćate jednim klikom na svom mobitelu prije nego što nastavite dalje.

– Platformom bi se bez zaustavljanja plaćale sve moguće drive-in usluge, poput goriva, cestarine i hrane. A to bi se ostvarilo pomoću tehnologije skeniranja i prepoznavanja registarskih oznaka automobila koju već imaju objekti poput fast fooda i naplatnih kućica – objašnjava Lucija Iličić.

Projekt s kolegama razvija među 19 timova u ovogodišnjem programu Startup Factory, koji provodi Zagrebački inovacijski centar (ZICER) i više to nije, dodaje, samo zamisao, već proizvod gotovo potpuno spreman za korištenje.

– Spojili smo platformu s Corvus Payom i razvili aplikaciju koja se može koristiti, iako još nije “puštena u promet” – govori tridesetjednogodišnja poduzetnica pa dalje tumači kako izgleda cijeli postupak, od registracije do plaćanja. Super je, ističe, to što se za Plate Pay ne treba skinuti aplikacija, nego se platformi može pristupiti putem pretraživača. Ondje zatim korisnici kreiraju profil i unose svoje podatke, poput broja bankovnog računa i registarske tablice vozila.

– Kad završe kupnju u drive-inu, sustav trgovine skenira njihove tablice. Nakon toga se automatski obavlja transakcija, a oni je samo moraju potvrditi da bi se završila. Plaćanje se obavlja posredstvom Corvus Paya – objašnjava Lucija Iličić. Takav je način plaćanja, dodaje, odličan u situaciji s pandemijom jer se njime minimizira fizički kontakt između prodavača i kupca.

– Osim toga, Hrvatska kao članica Europske unije ima obvezu implementirati sustav pametne i brze naplate cestarina u sklopu strategije prometnog razvoja, a ova naša ideja u to se savršeno uklapa – napominje.

Ekipa startupovaca iz Popovače pronašla je i četiri beta testera i potencijalna kupca koji će automatizirati i platformi prilagoditi svoje sustave parkiranja, a u postupku je pregovara s petim oko naplate cestarina.

– Platforma je besplatna za kupce koji plaćaju proizvod ili uslugu. No platit će je one tvrtke koje će je koristiti u svom poslu i s njima trenutačno razgovaramo – ističe Lucija Iličić.

Planovi za inozemna tržišta

I dok bi neki mogli pomisliti da takav oblik naplate nije posve siguran jer ipak moraju svoj bankovni račun unijeti u nepoznatu internetsku platformu, ona uvjerava da mjesta za nervozu nema.

– Mi uopće nemamo pristup tome, a i ne želim se dovesti u poziciju da posjedujem tuđe važne privatne podatke. Samo se povezujemo sa sustavom naplate Corvus Pay koji drži sve te informacije, a on je posve siguran – kaže.

Imaju, dodaje, s Plate Payom velike planove, a cilj im je, nakon što se etabliraju na domaćem tržištu, proširiti se u EU te zemlje poput Velike Britanije.

– Takve zemlje imaju snažno razvijen drive-in sustav i ondje bismo se dobro uklopili. No sljedeću ćemo godinu zasigurno posvetiti tome da stanemo na svoje noge ovdje u Hrvatskoj. Dobijemo li novac iz nagradnog fonda Startup Factoryja, sve ćemo uložiti u razvoj proizvoda ili zapošljavanje još jedne osobe u timu – zaključuje poduzetnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije