Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVNICI SUVLASNIKA

Hoćemo li zbog smeća cinkati susjeda?

Zagrebačke zgrade, popularno zvane 'rakete'
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
30.11.2017.
u 16:33

Stanare u zgradama muče razdjelnici. pričuva, obnova fasada, grafiti... Ali otpad je broj 1

Predstavnika suvlasnika stambenih zgrada u Zagrebu ima oko 10 tisuća, no ne postoji njihov službeni popis te nisu ni na koji način povezani. Taj je problem uočio i Zdravko Vladanović, koji funkciju predstavnika u zgradi na Središću, gdje živi, obavlja već 14 godina. I zato je osnovao zagrebačku Udrugu predstavnika suvlasnika stambenih zgrada.

Zadnja rupa na svirali

– Mi imamo jako veliku ulogu u funkcioniranju zgrada, a zadnja smo rupa na svirali. Nalazimo se između čekića i nakovnja i stalno smo razapeti između želja vlasnika stanova, upravitelja zgrada i institucija – kaže Vladanović te dodaje da su najveći problem manjak informacija i loša komunikacija s nadležnima. Upravo to želio je promijeniti osnivanjem udruge koja se predstavila velikom konferencijom na kojoj se okupilo više od tisuću predstavnika suvlasnika koji su s predstavnicima institucija razgovarali o problemima koji ih muče.

Prvo je mjesto uvjerljivo zauzeo otpad s obzirom na to da stanari imaju jako puno pitanja otkako je na snagu stupila nova regulativa koja sve građane obvezuje na razdvajanje, a počet će se primjenjivati od 1. veljače. Kako Grad planira natjerati ljude na razvrstavanje? Hoće li svi ispaštati zbog jedne osobe? Spremaju li se kazne? Kako ćemo znati tko ne razvrstava? Trebamo li “cinkati susjede”? To su samo neke od nedoumica.

Tako je to u Njemačkoj...

– Mi ćemo do veljače postaviti infrastrukturu i, iako je to izazovno, i ljudi će morati razvrstavati i to će se kontrolirati. Velik prostor pokrit ćemo kamerama za nadzor, komunalni redari će patrolirati, a apeliramo i na stanare da se međusobno kontroliraju. Ja sam neko vrijeme živjela u Njemačkoj i ondje vas susjed prijavi ako ne razvrstavate, tako treba i ovdje – objasnila je predstavnicima Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo. Dodala je da se pripremaju kazne od 250 kuna za, primjerice, oštećivanje spremnika do čak 3000 za bacanje otpada u krive spremnike.

– Nekad će trebati i otvoriti neku vrećicu i zaviriti u nju kako bi se dokazalo tko od susjeda ne razvrstava – rekla je Jozić, na što je većina suvlasnika glasno izrazila negodovanje. Smatraju da to nije zadovoljavajuće rješenje te da Grad zapravo nema pravu ideju kako riješiti ni taj problem ni ostale koji ih muče.

– Tu su i grafiti koji nam stalno nagrđuju zgradu i nikako da nadležni stanu tome na kraj – požalila se Cvjeta Jerbić, predstavnica suvlasnika zgrade na Vrbiku te dodala da nije sve idealno ni u samim zgradama, gdje je jako teško postići konsenzus većine.

Što ih muči?

1. Brinu se kako će u velikim zgradama funkcionirati razvrstavanje

2. Kažu da hitno treba zaustaviti uništavanje fasada, a zanima ih i obnova pročelja

3. Pitanja imovinsko-pravnih odnosa u zgradama također su na top-listi

4. Teret su i razdjelnici i mogućnost uštede energije u zgradi općenito

5. Sve je veća svijest o potrebi plaćanja pričuve, ali to je i dalje velik problem

 

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
21:34 30.11.2017.

Gospodo možete se pjeniti po želji ali dosada jedino ta gospođa Mirka izašla sa konstruktivnim prijedlozima.

DU
Deleted user
11:55 03.12.2017.

Treba sve prijaviti, pa zašto bi neki mudrijaši radili što žele. Glupi smo kad zataškavamo, evo recimo rad na crno. Znam ljude koji su u udomiteljstvu (plaća Hr) znači svi mi jer su radili na crno i nemaju mirovinu. Znači netko vozi mercedes jer iih nije prijvaio a svi mi plačamo smještaj za njih jer smo g.l.u.p.i. Eto toliko o neprijvljivanju!

AN
ante94
17:57 30.11.2017.

Dobra fotka uz članak! Vidi se na kaj nam grad liči a ovo na slici je daleko od najgorih dijelova grada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije