Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Daj mi kino! 2"

HFS: Zatvorit će nam Tuškanac! Grad: Nećemo

05.07.2014., Tuskanac, Zagreb - Zatvaranje cetvrtog po redu Fantastic film festivala, koji se odrzava u ljetnom kinu Tuskanac pod vedrim nebom, a u sklopu kulturnog programa ZgKul.  Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL
12.04.2017.
u 14:02

Grad kaže "da je već sačuvao kina Europa i Tuškanac, obnovio ljetnu pozornicu Tuškanac, a uskoro vraća i Kinoteku, što dovoljno govori o skrbi za kina".

Ostaje li Zagreb bez kina Tuškanac? To je pitanje odjeknulo kulturnom scenom nakon što je Hrvatski filmski savez (HFS), koji njime upravlja, u otvorenom pismu upozorio da “niz okolnosti upućuje na to da je budućnost kina ugrožena”. S druge strane, iz Grada poručuju da je to netočno.

Nemaju novca za održavanje

– Kao prvo, u 2017. godini umanjena su nam sredstva koja su se od 2008. doslovno prepolovila, a njima se ne financira samo program nego i hladni pogon – ističu u HFS-u te dodaju da je Grad najavio i preispitivanje njihova stanarskog prava. Objašnjavaju da je problem to što udruga nema novca za održavanje kina, a Grad ga ne može održavati dok god je u njemu HFS.

– Nama čak nije bitno da mi ostanemo na Tuškancu, nego da kino i dalje radi, bez obzira na to tko ga vodi – kaže Marija Ratković Vidaković iz HFS-a te poziva sve na sutrašnju akciju “Daj mi kino! 2” kakvom je svojedobno spašeno i kino Europa.

U Gradu, pak, demantiraju te navode, ističući kako je nejasno zašto je akcija pokrenuta kada rad Tuškanca nikada nije doveden u pitanje. Napominju i kako se nadaju “da iza toga ne stoji nijedna politička opcija”. Kažu i kako je s HFS-om ugovor o korištenju kina potpisan 2005. na neodređeno vrijeme te kako se sve aktivnosti financiraju iz proračuna. No, u HFS-u ističu kako se boje da tako neće biti i 2018., a upozoravaju i na skorašnje ponovno otvaranje Kinoteke.

To je “tiho umiranje”

– Kina Tuškanac i Europa dva su nezavisna kina, ali mi međusobno surađujemo i ne krademo si program. A sada se otvara Kinoteka i najavljuje program koji je kopija našeg – ističe Marija Ratković Vidaković. Upozorava i da je zapravo riječ o “tihom umiranju Tuškanca” te da akciju pokreću kako bi od Grada dobili odgovor o tome kakva je strategija za kina. Ured za obrazovanje, kulturu i sport, pak, odgovara da je “Grad već sačuvao kina Europa i Tuškanac, obnovio ljetnu pozornicu Tuškanac, a uskoro vraća i Kinoteku, što dovoljno govori o skrbi za kina”.

Maja Jurić Ivoš, ravnateljica Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, koji će upravljati Kinotekom, kaže da je svako otvaranje prostora za kulturu dobitak za građane te da ne zna zašto bi mu se itko protivio.•

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar marioandric63
marioandric63
16:54 13.04.2017.

Budućnost kina Tuškanac nije uopće upitna bila niti će ikada biti, a rad Hrvatskog filmskog saveza nikada nije doveden u pitanje te će se i dalje financirati iz proračuna Grada. Kinoteka će se obnoviti i sve će funkcionirati u najboljem mogućem redu. Nikakvog zatvaranja neće biti!

DU
Deleted user
14:44 12.04.2017.

Imamo Sultana koji to neće dozvolit!

KR
KraljErik0
16:49 13.04.2017.

Puno panike i potrošenog vremena na nikaj. Kinoteka se obnavlja, Tuškanac ostaje, a Kino Europa će potpisat novi ugovor i di je tu problem ? Cini mi se da "filmaši" žele izvuć iz politike nekaj para iz politike, ali su previše prozirni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije