Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
XII gimnazija

Gužvaju se u zgradi s još tri škole, no u novu bi se mogli preseliti 2022.

10.09.2020.
u 10:01

Aktualiziran projekt izgradnje kompleksa koji se “kuha” već 16 godina

Kako je pohađati nastavu u XII. gimnaziji u Dubravi? Tamošnji učenici svoje iskustvo sažimaju nam u tri riječi: dobro, zabavno i – tijesno. I to s posebnim naglaskom na zadnju stavku jer, iako ondje nastavu pohađa 399 đaka, prostor cijele škole čine samo jedan hodnik i jedanaest učionica na sjevernom djelu drugog kata zgrade u Ulici Gjure Prejca. Ostatak objekta, naime, od 1992. dijele s još tri srednje škole, Veterinarskom, Agronomskom i Prehrambeno-tehnološkom, pa je stoga malo reći da je atmosfera na hodnicima već godinama poprilično klaustrofobična.

Da bi, primjerice, prije uvođenja epidemioloških mjera nakon velikog odmora stigli do svojih učionica, obično su se morali mimoilaziti sa stotinama drugih vršnjaka. A iako se nastava odvija u dvije smjene, djece je jednostavno toliko da gužva postaje pomalo neugodna, a s epidemijom koronavirusa i potrebnim razmakom između učenika, sad još i više.

Predugovor o zakupu

– U principu nam je ovdje OK, ali voljeli bismo da imamo više mjesta. Teško je, primjerice, pronaći prostorije za izvannastavne aktivnosti, kojih imamo zaista puno. Evo, ja sam u novinarskoj skupini i svaki put moramo tražiti slobodnu učionicu. Ljeti usto ovdje bude dosta vruće, a nemamo toliko prozora da se rashladimo – govori Eva Veselić, učenica trećega razreda, a neke od problema nabrajaju nam i njezine kolegice Lucija Plivelić i Marta Mandurić. Poput problema s izvođenjem nastave tjelesne kulture jer sportsku dvoranu također dijele s drugim školama.

– A ponekad se održavaju i neke utakmice u dvorani pa ne možemo imati tjelesni nego moramo sjediti na tribinama – ističu trećašice.

Za nagužvane gimnazijalce u Dubravi ima spasa, objašnjava nam pak dugogodišnja ravnateljica škole Blaženka Ječminek, a on se nalazi u 130 milijuna kuna “teškom” projektu gradnje potpuno novog kompleksa na ledini površine čak 22 tisuće kvadrata, omeđenoj Međugorskom i Grižanskom ulicom, oko kilometar i pol od trenutačne zgrade. Iako je riječ o gradskoj parceli, pravo na gradnju škole dobio je Zagrebački holding, a po završetku radova objekt preuzima Grad, no pod zakupom od trgovačkog društva u svom vlasništvu.

– Plan je sagraditi zgradu gimnazije sa sportskom dvoranom i velikim igralištem, a do nje bi se smjestila i dvorana za klizanje koju bi koristili svi stanovnici Dubrave. Škola bi imala dovoljno prostora za sve učenike, pa i upis dodatnih razreda, a sva bi nastava mogla biti kabinetska, što nastavnici dugo priželjkuju. Projektom je usto zamišljeno da se učionice nalaze na etaži zgrade, a u prizemlju bi, među ostalim, bile knjižnica i čitaonica. Oko kompleksa uredio bi se i društveni trg – opisuje detalje projekta ravnateljica Ječminek.

Priča je to koja se “kuha” čak 16 godina, kaže, a sada bi se mogla konačno pokrenuti s mrtve točke jer je gradnja XII. gimnazije jedna od točaka današnje sjednice Gradske skupštine. Točnije, raspravljat će se o predugovoru o zakupu buduće gimnazije koji u budućnosti namjeravaju potpisati Holding i Grad, a njime se definira desetogodišnji rok trajanja zakupa te cifra koja će iznositi okvirno 1,6 milijuna kuna. I to mjesečno, a obuhvaća “troškove investicijskog upravljanja i održavanja objekta“. A koliki će konačni iznos biti, prema onome što stoji u objašnjenju predložene točke dnevnoga reda, saznat će se tek nakon što se završi gradnja i ustanove realni troškovi.

– Nakon što Skupština prihvati predugovor o zakupu, krenut će se u izradu dokumentacije za provođenje svih potrebnih postupaka javne nabave za početak radova – kažu u Holdingu. A oni bi, dodaju, mogli početi već u prvoj polovici 2021. godine i trajali bi oko 16 mjeseci, što znači da bi se đaci i njihovi nastavnici, prođe li sve po planu, u novu školu mogli useliti do jeseni ili zime 2022.

Problem je, naravno, novac

Tom viješću zadovoljni su svi, a pogotovo ravnateljica, koja je pitanje preseljenja iz prebukirane zgrade u Prejčevoj pokrenula još davne 2004. Vijeće roditelja na čelu s njom tada je Gradskoj četvrti Gornja Dubrava predalo inicijativu o gradnji nove zgrade škole, a ideja je zatim proslijeđena zagrebačkome Uredu za obrazovanje. No godinama bi, kaže ravnateljica gimnazije, realizacija počela pa onda stala.

– I to uglavnom zbog nedostatka novca. Tek se 2013., kada je ured preuzeo Ivica Lovrić, krenulo u to nešto aktivnije – prepričava nam Blaženka Ječminek. Nešto kasnije, 2014., objavljen je natječaj za idejno rješenje kompleksa u Međugorskoj na kojem su prvu nagradu odnijeli arhitekti iz tvrtke Bodrožić, Rališ i prijatelji te je prema njemu izrađen i glavni projekt. U ožujku 2018. stigla je i građevinska dozvola i sve što je sad potrebno jest krenuti u gradnju. A iako će do završetka radova već maturirati, trećašice su, kažu, sretne što će buduće generacije školske dane provoditi u većem i mnogo udobnijem prostoru.

– U svakom slučaju, imat će puno više zraka za disanje – zaključuje Lucija Plivelić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije