Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u gradovima županije

Gužva je u Dugom Selu, a protiv šefa volontera ide i njegova djelatnica

Foto: PIXSELL
1/8
15.04.2021.
u 15:21

Ima poznatih imena, ali i novih lica, a posljednjih se dana najviše spominje kandidatura Nike Fleiss

Mjesec je dana do datuma lokalnih izbora, možda najiščekivanijeg u političkoj areni ove godine, a usprkos tome što kandidata nema toliko kao u metropoli, i u gradovima Zagrebačke županije zahuktava se bitka za vlast. Gotovo sve stranke izišle su sa svojim adutima, a na listama ima i već dobro poznatih imena i novih lica.

Škorin adut prvak u džudu

Budući da Krešo Beljak ne ide po novi mandat, za gradonačelničku fotelju u Samoboru borit će se HSS-ov Željko Stanec. On je i kandidat SDP-a, a u kampanji se, među ostalim, fokusira na ponovno uspostavljanje pruge Samoborčeka do Zagreba. S kandidaturom je izišla i Irena Franceković, koja je nositeljica liste Nezavisni Samobor. Dio njezina plana je revitalizacija industrije, a podržala ju je saborska zastupnica Dalija Orešković. Najzanimljivije ime na samoborskome popisu pak ono je bivše skijašice Nike Fleiss, koja se također odlučila kandidirati za gradonačelnicu. U utrku ide kao nestranačka kandidatkinja, ali na listi HDZ-a.

I Zaprešić zasad ima nekoliko kandidata, a među njima su aktualni HDZ-ov gradonačelnik Željko Turk i šef tamošnjeg SDP-a Denis Begić. Turk se bori svime što je napravljeno u posljednjih nekoliko godina, a Begić transparentnim upravljanjem, jačim otvaranjem prema građanima i brendiranjem Zaprešića kao Jelačićeva grada. Domovinski je pokret za svoga asa postavio vijećnicu Barbaru Knežević, kojoj je jedan od prioriteta “vratiti sjaj Novim dvorima”, a podržale su je i kolege iz Mosta. Predstavljen je i Fokusov kandidat Matija Teur, “mlada snaga” kojoj je podršku dao i Dario Zurovec, aktualni gradonačelnik Svete Nedelje.

On također, neslužbeno doznajemo, ide po još jedan mandat, a konkurirat će mu, kao i na prošlim izborima, HDZ-ov kandidat Damir Halužan. SDP-ova je uzdanica Nikola Topol koji želi povući što više novca iz europskih fondova, a uskoro bi i Most, koji je nedavno osnovao svetonedeljski ogranak, trebao izići sa svojim čovjekom. Domovinski pokret zastupa pak trener Karlo Lacković, prvak Hrvatske u džudu.

U predizbornoj utrci u Velikoj Gorici sudjeluje HDZ-ov kandidat Krešimir Ačkar, koji je obnašatelj dužnosti gradonačelnika, a dao je zasad samo jedno obećanje: da o svojim oponentima “neće reći nijednu lošu riječ”. A ima ih već dosta na popisu. Mostov je kandidat liječnik Ivan Bekavac, SDP predstavlja Ivo Jelušić kojega su podržali i HSS i Glas, a s klupe Domovinskog pokreta u bitku je krenuo i Zvonimir Lovrić, predsjednik tamošnjeg ogranka stranke. Iz njihovih će se redova, kako neslužbeno doznajemo, za prvog čovjeka Ivanić-Grada boriti Miljenko Šimunović, a ondje u bitku, dakako, ide i HDZ, i to u koaliciji s HSLS-om te strankama centra, čiji je kandidat aktualni gradonačelnik Javor Bojan Leš. 

Najmanje šest konkurenata u Dugome Selu imat će tamošnji gradonačelnik Nenad Panian, koji je odnedavno član Fokusa, a oponentica mu je i njegova djelatnica Jadranka Robić. Već 15 godina radi u gradskoj upravi, a to je, kaže, pored tri desetljeća staža u lokalnoj politici i 55 godina života u Dugom Selu, čini itekako upoznatom s lokalnim problemima.

– Neke stvari mogu obaviti bolje, efikasnije i humanije od aktualnog gradonačelnika – poručuje SDP-ovka. Jednoglasnu je podršku stranačkih kolega ondje dobio i Ivan Gereci, dopredsjednik HDZ-a i vijećnik koji je od 2009. do 2013. bio i zamjenik gradonačelnika, a sada radi u Vodoopskrbi i odvodnji Zagrebačke županije, u kojoj nominalnu većinu u udjelu ima upravo Grad Dugo Selo. U utrku idu i HSS-ov Stjepan Babić te nezavisni Siniša Kljajić i Rade Bilić, a šuška se da bi kandidata mogao imati i Domovinski pokret. Panian pak kaže kako će sljedeći mandat, osvoji li ga, iskoristiti da završi započete projekte, poput dvaju vrtića, knjižnice, nekoliko sportskih objekata.

– Gradonačelnik sam volonter i jedini mi je cilj dovršiti izgradnju Dugog Sela kao modernog grada sa svom pratećom infrastrukturom – ističe.

Nešto manje protukandidata imat će Zvonimir Novosel, SDP-ov gradonačelnik Jastrebarskog, koji kampanju fokusira na realizaciju 100 milijuna kuna vrijednih projekata koji su u tijeku. Izazivači su mu Krunoslav Tandarić iz HSS-a te Andrej Krlin iz HDZ-a, a na izbore idu i Most i Nezavisna lista Stjepana Kožića, čiji je zajednički kandidat Roman Rodić. Neslužbeno se može čuti kako će svoje ime “izbaciti” i Domovinski pokret.

Ništa bez BM365

I aktualni gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Fokusov Hrvoje Košćec, namjerava nastaviti s poslom, ali u njegovu fotelju žele sjesti i Eva Jendriš Škrljak, ravnateljica Specijalne bolnice Agram i kandidatkinja HDZ-a, te Anica Trčak iz stranke BM365. Obje u programima nude gradnju dugo željenih bazena, a Jendriš Škrljak usto naglašava brigu o poduzetnicima, vinarima i OPG-ovcima, dok se Trčak zalaže i za jednosmjensku nastavu te novi dom zdravlja. Ulazak u utrku jučer je potvrdio i Vladimir Zerec, glasan kritičar Košćeca, koji je kandidat koalicije SDP-a, HSS-a i Demokratske prigorsko-zagrebačke stranke.

Što se tiče Vrbovca, SDP-ovu gradonačelniku Denisu Kralju konkurent će biti  Dejan Jajić kojega podupiru i HDZ, Nezavisna lista Stjepana Kožića, HSS Braće Radić te Stranka rada i solidarnosti. U tamošnjoj se areni još očekuju i nezavisni Stjepan Tvorić te Hrvoje Herček.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije