Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čistoća u mom kvartu

Guše nas divlja smetlišta: Čim se jedan deponij sanira, nikne drugi

Stjepan Kezerić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/4
02.11.2018.
u 17:30

Stanovnici najveće zagrebačke četvrti traže strože kazne za one koji ilegalno bacaju otpad, a nadaju se i uređenju novih reciklažnih dvorišta

Saniraju jedno, pa nikne drugo. A ponekad i ono staro ponovno “oživi”. Ilegalni deponiji ozbiljan su problem Gradske četvrti Sesvete, u kojoj ulice i druge javne površine često služe kao odlagalište. I to ne samo stanovnicima teritorijalno najveće zagrebačke četvrti u kojoj živi 70 tisuća ljudi već i građanima iz drugih dijelova Zagreba. Shvatili su to vijećnici četvrti kad su jednom prilikom komunalnim redarima prijavili poveću hrpu smeća, a od njih su dobili povratnu informaciju da su pronašli uglavnom stari namještaj te vizitku u ladici jednoj stola.

Ima i opasnog azbesta

– Nazvali su broj koji su pronašli i ispalo je da je vlasnik namještaja iz Donjeg grada. Čovjek je jednoj firmi platio da mu odnesu namještaj koji je htio baciti, a oni su potom sve jednostavno izbacili na cestu na rubu grada – kaže Stjepan Kezerić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete, dodajući da je vlasnik namještaja dobio nalog da ga ukloni s javne površine, što je i učinio.

Sesvete su, ističe Kezerić, najveće ilegalno odlagalište u gradu, a često se s pojedinih lokacija zna odvesti i više od stotinu kubika raznog smeća. Veće količine pojavile su se nedavno u Starom Brestju, u produžetku Horvatove, između Sesvetske Selnice i Dumovca, u Sesvetskom Kraljevcu, odnosno u Strojarskoj ulici i križanju puta prema Posavečkoj šumi... Problem su i kontejneri kod mjesnog groblja u Vugrovcu, koji su postavljeni kako bi se onamo odlagao otpad nastao nakon njegova čišćenja, poput lampiona, osušenog cvijeća i starih vijenaca, no postali su mamac za odlaganje i drugog smeća pa je površina uz spremnike vrlo brzo postala divlje smetlište.

– Građani gotovo svakodnevno dojavljuju neku novu lokaciju, a kad reagiramo i deponij se očisti, zna se dogoditi da komunalne redare već idući dan dočeka slična slika. Problem je to što redari ne mogu sankcionirati počinitelje i kad ih zateknu na licu mjesta jer ih ne smiju legitimirati. Situacija u Sesvetama zasigurno bi se promijenila kad bi se komunalcima proširile zakonske ovlasti i kad bi se povećale kazne počiniteljima – napominje Kezerić.

Dojave dobivaju i članovi udruge Zelene i plave Sesvete, koji kažu kako je najveći problem u ilegalno bačenom građevinskom otpadu, među kojim ima i opasnog azbesta, a najrecentniji je primjer na stotine kubika takvog otpada kod bivše tvornice Sljeme i u blizini Novog Jelkovca.

Nepripadajući otpad zatiču vijećnici gradske četvrti i na zelenim otocima, no izvan spremnika za papir, plastiku, staklo i tekstil.

– Uglavnom je riječ o krupnom ili miješanom komunalnom otpadu, pa apeliramo na pojedine sugrađane da to ne rade. Ako moraju nekamo odložiti krupniji otpad, mogu ga donijeti u reciklažno dvorište u Jelkovečkoj, kod sajmišta – govori Kezerić.

Treba naći pogodne lokacije

Vijeće gradske četvrti predložilo je Gradu Zagrebu i postavljanje mobilnog reciklažnog dvorišta u naselju Popovec, u Varaždinskoj ulici, kako bi se time obuhvatio prostor od 17 mjesnih odbora na području sjeveroistoka grada.

– Cilj je pronaći još pogodnih lokacija za reciklažna dvorišta, no i u tu postoji problem. Grad ne posjeduje parcele koje bi udovoljavale potrebnim uvjetima, pa se sad traže privatne koje bi se mogle otkupiti ili unajmiti – objašnjava Kezerić.

Kako bi stanovnicima omogućili da papir ne moraju nositi do zelenih otoka, već da ga mogu odvojiti na kućnom pragu, Čistoća je podijelila više od šest tisuća spremnika, a na odvajanje su se stanovnici, dodaje Kezerić, već privikli. Podijeljeno je i 2814 kompostera za biootpad, i to u Mariborskoj ulici i odvojku, Trakošćanskoj, Kašićevoj i Varaždinskoj cesti, a velik broj kućanstava kompostira u komposterima koje su osmislili sami.

Pogledajte video nove Radničke ceste:

Komentara 7

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
17:44 02.11.2018.

He he, veseli bosanci, odmah po dolasku u Zagreb, dobiju stan na svinjogojskoj farmi u Sesvetama, otvore biznis sa dva tri kombija i nalijepe naljepnice po banderama, čistimo tavane, stanove, dvorišta i deri Murate, odmah prije odlaska doma, posljednja runda,, šišni zadnji kombi pod prozor, jer je to dobri stari običaj u Bosni srebrenoj. Jedini problem u Zagrebu je da Bosna srebrena ima sto stanovnika i milijun kvadrata šuma, a Zagreb milijun stanovnika i sto tisuća kvadrata slobodnog prostora. E, a onda vesela drugarica Aleksandra-Anić-Vučinić, predsjednica Bandićeve hrvatske udruge za gospodarenje otpadom, veli da su zagrepčani divljaci koji samo bacaju smeće oko sebe i da sve to treba spaliti u spalionici , pod prozorom ovih na svinjogojskoj farmi, oliti Bandićevom naselju za rome i veselu socijalu. Divota. Sesvečani, želim vam ugodan ulazak u veliki grad, jer vam lijepa polja i trjse, a o livadama da i ne govorim, nisu bile dovoljno lijepe u Sesvetama kao u Zagrebu. Tomuradu poseban pozdrav he he.

Avatar Grunf
Grunf
20:18 02.11.2018.

kad pametnjakovići smisle način zbrinjavanja otpada onda rezultira ovakvim situacijama. Da skupljaju sav otpad pa ga mehanički razdvajaju u kontroliranim uvjetima nebi sigurno bilo toliko divljih odlagališta. Pozdrav Ban ditiću i njegovoj kompaniji. A vi bedaci prodajte se za šaku kukuruza koje vam bacaju.

Avatar prahrvat
prahrvat
18:10 02.11.2018.

kamere. zna se gdje se baca. pa oderi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije