Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sele se knjige

Nisu našli državni prostor: Gruntovnica u Sky Officeu za 220.000 kuna mjesečno

Sky Office
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
05.01.2019.
u 12:05

Budući da se nije našao drugi državni prostor za smještaj gruntovnice, ovaj privatni će se plaćati, i to, doznajemo u Ministarstvu, 70-ak kuna po četvornom metru

Do proljeća smo vam mi ovdje. Onda bute nas morali potražiti ipak malo dalje od centra. U Rudešu – objašnjavale su nam jučer simpatične gospođe u zagrebačkom Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda, a u Ministarstvu pravosuđa potvrdili – gruntovnica se za tri mjeseca seli iz prostorija Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK). Smjestit će se u Sky Office, poslovni toranj omeđen Zagrebačkom avenijom i cestom, a koji se nalazi otprilike pet kilometara dalje od lokacije koja je prvotno planirana za zemljišne knjige.

Jer gruntovnica je iz NSK trebala iseliti do kraja 2018., kako bi se na vrijeme prostorije knjižnice pripremile za hrvatsko presjedanje Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće godine, ali kako je Večernji list prvi pisao još u studenom, rok za preseljenje koji je Ministarstvo pravosuđa zadalo samo sebi nije se mogao ispuniti.

Razlog za to bio je vrlo jednostavan – lokacija za premještaj Zemljišnoknjižnog odjela tada još nije bila pronađena, a ona koju su u startu za gruntovnicu bili odredili, budući Trg pravde, nije bila spremna. Odnosno, ako ćemo precizno, nije bila spremna onda, a nije ni sada.

Spomenuti budući trg zapravo je područje omeđeno Ilicom, Selskom, Cankarevom i Prilazom baruna Filipovića na kojem se nalazi nekadašnja vojarna, a koje će za gruntovnicu biti spremno tek 2021. godine ili, točnije, godinu nakon što se sjedište Europske unije preseli iz Zagreba. A budući da se nije našao drugi državni prostor za smještaj gruntovnice, ovaj privatni će se plaćati, i to, doznajemo u Ministarstvu, 70-ak kuna po četvornom metru.

Unajmljivat će se otprilike onoliko kvadrata koliko je gruntovnica imala i u NSK, oko 4500 četvornih metara, za što će se plaćati oko 220 tisuća kuna mjesečno, i to bez PDV-a. Prostor koji će iseljenjem gruntovnice iz NSK biti na raspolaganju delegacijama za sastanke i summite EU prostirat će se na više od sedam tisuća kvadrata. Podsjetimo, zbog Brexita Hrvatska će Europskom unijom predsjedavati šest i pol godina ranije nego što je isprva bilo predviđeno, a ujedno šest i pol godina nakon ulaska u Uniju.

VIDEO Čula se eksplozija: Iz garaže u centru Zagreba izbio gust dim

 

 

Ključne riječi

Komentara 35

DU
Deleted user
13:00 05.01.2019.

O čemu govorimo, gotovo kompletna gruntovnica je dostupna online, a za predaju zahtjeva i ostalog postoji pošta i online servis lad bude. Prema tome ne radite porezne obveznike budalama.

Avatar Hazl113
Hazl113
12:22 05.01.2019.

dobro da se ne sele u Samobor. Koje gluposti. Toliko praznih prostora u centru grada, a oni sele u Rudeš.

DU
Deleted user
13:32 05.01.2019.

Nevjerovatno,da uz sve prazne drzavne zgrade u najuzem centru Zagreba ministarstva i razlicite sluzbe se sele u iznajmljivane prostore.Jednostavno za plakati.Pa Ministar G.Maric zaduzen za resor drzavne imovine i Vlada trebali bi prioritetno pokrenuti inicijativu da se drzavne institucije udomee u drzavnim zgradama sto bi dalo povoda revitalizaciji vecinom objekata u samom centru grada,njihovoj obnovi i dostupnosti gradanima.Eto npr.ucinilo bi se puno kada bi se zgrada bivseg doma na trgu zrtava dovela u funkciju.Vjerovatno to g.Maricu nije palo na pamet iako je ista vidljiva sa ulaza HDZa.Usput zgrada je opasna za prolaznike i ruglo je trga.G.Maric vjerovatno uvijek hoda drugom stranom ulice pa ne vidi.Pa niti u takvim detaljima nema sluha u ovoj nasoj bananici .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije