Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUŽVA NA MIROGOJU

Grobno se mjesto plaća stotine tisuća kuna, zid za urne dovršit će do proljeća

Radovi na izgradnji zida na groblju Mirogoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
29.11.2017.
u 11:24

Zbog gužve na Mirogoju sve su češća kremiranja, čeka se i proširenje Markova Polja

Nekad jedan, ponekad dva, a najčešće tek četiri do pet. Broj klasičnih pogreba na najvećem zagrebačkom groblju u posljednje se vrijeme uglavnom može izbrojiti na prste jedne ruke, a ovog se ponedjeljka nakon dugo vremena dogodilo da na Mirogoju nije pokopan – baš nitko. Podatak je to koji ne treba čuditi uzme li se u obzir da je Mirogoj i najstarije groblje koje se nije širilo već desetljećima. Ako se izuzme Gaj urni, ondje nema novih mjesta i grobove više ne prodaje ustanova Gradska groblja koja upravlja Mirogojem. Jedino se u već postojeće grobove mogu pokapati njihovi vlasnici i članovi obitelji ili netko tko od privatne osobe kupi mjesto. Pritom se cijene penju i do nekoliko stotina tisuća kuna.

Koliko god ih stane

– Broj ukopa na Mirogoju varira. Činjenica je da je to staro groblje, no još se zna dogoditi da ima dosta pogreba, ali ponekad nema nijednog – govori Ljerka Ćosić, direktorica Gradskih groblja Zagreb. Dodaje i kako je još jedan razlog smanjivanju broja klasičnih ukopa na Mirogoju sve više kremiranja. Ne “registrira” se da je pokop učinjen na Mirogoju, nego u krematoriju, ni u slučaju kada se pokojnik kremira, a urna pokapa u pravi grob na Mirogoju umjesto u kazete u Gaju urni.

– U slučaju kremiranja, ispraćaj za javnost se održava u krematoriju, a poslije se urna može položiti u Gaj ili u običan grob na Mirogoju. Ondje nema ispraćaja nego se urna polaže u zemlju u prisutnosti obitelji – kaže Zoran Zečević iz Pogrebnog poduzeća Zagreb te objašnjava kako se sve više ljudi odlučuje za tu opciju jer, kada se urna pokapa u grob, ona ne zauzima cijelo grobno mjesto poput lijesa, nego se u grob može pokopati više urni, koliko god ih stane. Što se, pak, tiče kazeta za urne, one se i dalje mogu kupiti u Gaju urni na Mirogoju, a cijena im je od 7100 kuna naviše, ovisno o tome je li za četiri ili šest urni. Uskoro će se kazete moći kupiti i u novom kolumbarijskom zidu s nišama za urne koji se gradi uz Remetsku cestu. Od ožujka se gradi na mjestu gdje je nekada stajala neugledna žičana ograda, a kako ističu iz Gradskih groblja, radovi odlično napreduju i trebali bi biti gotovi idućeg proljeća.

Od 2000 do 3600 kn

Radovi se naveliko najavljuju i na Markovu Polju, trenutačno jedinom groblju koje je proširivano i na kojemu se mogu kupiti novi grobovi. Cijena je zemljanog mjesta 2000 kuna unutar groblja i 3600 uz cestu. Ondje je trenutačno oko 17 tisuća grobnih mjesta, a bit će još više od 40 tisuća novih.

– Potrebno ga je proširiti jer je i na Markovu Polju sve manje mjesta, ima ga za još tri do četiri godine – ističe Stjepan Kezerić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Sesvete. Dodaje da Grad trenutačno kupuje parcele potrebne za proširenja i rješava papirologiju, a slijedi uređenje, koje se očekuje u idućih godinu do dvije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije