Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIJTE ČARI AMBIJENT PARKA

Grgićevi nude more delicija, a uskoro će i kupanje u sirutki

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/4
10.01.2019.
u 20:36

Obitelj povratnika iz Švicarske na imanju u Budencu skrbi o 400 životinja i proizvodi kozje i magareće mlijeko, sir, jogurt, čvarke, kobase

Po struci je medicinski tehničar, nekada je bio šef noćne smjene psihijatrije, zatim voditelj restorana i hotela u Švicarskoj, a onda je prodao sve što je imao, kupio zapušteno imanje u blizini Zagreba pa s obitelji pokrenuo biznis od nule. Aleksandru Grgiću, objašnjava, bilo je dosta stresnog života. Obišao je cijeli svijet, vidio kako drugi žive i odlučio se iz Stäfe vratiti u Hrvatsku. Ondje mu je prvi susjed bio osnivač Ikee, a sada u Budencu na imanju Ambient park sa suprugom Suzanom uzgaja koze, magarce, svinje, veprove, ponije, zečeve, kokoši, paunove i biserke – i živi od toga.

Klinci obožavaju ponije
Bave se ekološkom proizvodnjom sireva, kozjeg i magarećeg mlijeka, sirutki i jogurta, godišnje i do 35 tona, a rade i čvarke, pršute, kobase... Sve što proizvedu, kaže, u cijelosti je prirodno i samo od sastojaka s farme. Njegov je cilj, objašnjava, proširiti svijest o zdravoj, ekološkoj prehrani.
– Hrvatska po tome pitanju kaska. Ono što ovdje tek sad dobiva na važnosti i postaje trend, a to je važnost zdrave prehrane, vani je već uvelike poznato. Kod nas je tako kozje mlijeko još svojevrsni bauk, a u drugim je državama već dugo dio svakodnevne prehrane – objašnjava Grgić.

Kozje, a pogotovo magareće mlijeko, dodaje, iako skuplje, puno je hranjivije i zdravije od kravljeg pa po njih, ističe, često po naputku doktora dolaze i bolesne osobe. Nekada je Grgić obilazio škole i držao predavanja, a sada na imanju organizira posjete učenika i polaznika vrtića. Surađuje s poznatim restoranima, a njegovi se proizvodi mogu naći i na policama nekih supermarketa.
Ambient park, edukacijsko-degustacijski centar zdrave hrane, skriven je u šumi nedaleko od ceste Sesvete – Dugo Selo, a skromna, simpatična i radišna obitelj ondje se brine o više od 400 životinja. Sve im obroke pripremaju sami pa tako, primjerice, svinjama kuhaju brokulu, a na njihovu se meniju nalaze i šljive, mrkve, kruh, čak i sirutka s tartufima. Magarci, njih 15, slobodno se šeću imanjem, a svaki, naravno, ima i ime.

– Fini su to dečki i djevojke, puno pristojniji nego koze. Ujutro strpljivo čekaju da im donesem doručak, dok koze navale k’o lude – opisuje svoje mezimce Aleks Grgić, koji svako jutro ustaje u zoru da bi ovi veseli stanari dobili najbolji tretman. Svoj dom u zelenilu Ambient parka našli su i Geri, Lita, Maša i Miša, poniji kojima se, kaže, najviše vesele djeca. Dolaze u Budenec grupe turista iz Slovenije, Austrije pa čak i Australije i Argentine, a nerijetko je i lokacija koju mladenci odabiru za svoje vjenčane fotografije.
Grgićima pomaže deset zaposlenih, a u pogonu na četiri etaže, uz mljekaru i siranu, smjestio se i minilaboratorij te kušaonica iznad koje se nalazi sušionica mesa.

Posjetitelji, naravno, u kušaonici mogu isprobati sve njihove delicije, no kao i sve u vezi s ovom obiteljskom pričom, ni ta prostorija nije sasvim obična. Sve je u drvetu, a namještaj izrađuju sami u stolarskoj radionici u sklopu imanja. Zid krasi slika dječaka u narodnoj nošnji, a na njoj je, objašnjava Aleks, njihov tada dvoipolgodišnji sin, sada već tinejdžer Gabrijel. Prema originalnoj fotografiji naslikao ju je Josip Zanki, a ujedno je i logo proizvoda ove obitelji, koji i nose ime po sinu. I dvije kćeri Grgićevih, Klara i Laura, pomažu na imanju.

Wellness u planu
Može se šetnjom Ambient parkom naići i na rakijarnicu u kojoj Grgić sam peče rakije. U drvenim bačvama čekaju ondje, među ostalim, i rakija od kave te piva.

– Na ideju smo došli slučajno. Ostalo nam je dosta piva pa smo, da se ne baci, probali napraviti rakiju. I ispalo je odlično – kaže Aleksandar, kojemu nove ideje padaju na pamet svakodnevno. U planu je, ističe, i gradnja wellnessa sa smještajnim dijelom povezanim sa štalom, u kojem će se moći kupati u sirutki. Nije, dodaje, ni u jednom trenutku požalio što je napustio Švicarsku i zajamčen lagodni život za sebe i svoju obitelj. – Za mene je ovo smisao života. Priroda, mir, bez žurbe i stresa, ma nema novca koji to može kupiti. Neću lagati, naravno da je teže. Ovdje se treba boriti iz dana u dan da bi uspio, ali kada radiš ono što voliš, kada imaš cilj i ne odustaješ, uspjeh je zajamčen – zaključuje Grgić.

Ključne riječi

Komentara 1

OK
okolo
00:27 11.01.2019.

bravo...samo je jedan dom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije