Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alternativni turistički vodič

Gradski trgovi zakrčeni su terasama i šatorima pa ih građani izbjegavaju

16.08.2015., Zagreb - Umjetnica Katarina Duda dijeli svoj novi vodic kroz gradske trgove.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
17.08.2015.
u 20:05

Sociologinja Katerina Duda do kraja će kolovoza svaki dan od 18 do 19 sati diskutirati s građanima o korištenju javnog prostora

Jesu li Zagrepčani zbog sve intenzivnijeg razvoja turizma ostali bez svojih trgova te kome pripadaju javne gradske površine, pitala se sociologinja i studentica na Akademiji likovnih umjetnosti Katerina Duda. Mlada Zagrepčanka autorica je projekta "Zagreb: turisti, trgovine, terase i trgovi" u sklopu kojeg je provela istraživanje o odnosu turizma i grada.

– Svakodnevno prolazim centrom grada i primjećujem, kao i svi ostali, sve više kafića i terasa koji zagušuju javne gradske površine. Budući da smatram kako si prosječni Zagrepčanin ne može priuštiti da svaki dan sjedi na kavi, smatram da je javni prostor, ustvari, nedostupan većini građana – kaže Katerina Duda koja je u sklopu svog istraživanja napravila i alternativni turistički vodič, namijenjen prije svega stanovnicima Zagreba, a koji ih vodi kroz sedam zagrebačkih trgova – Trg Europe, Kaptol, Trg bana Jelačića, Markov trg, Cvjetni trg, Trg kralja Tomislava te Trg burze.

Vodič je moguće besplatno skinuti s web-stranice urbanfestival.blok.hr, a u njemu je detaljno opisano zapažanje Katerine Dude o svakom od trgova, pa se tako navodi kako zbog politike Markov trg Zagrepčani već dugo zaobilaze, Trg Europe još nije prihvaćen kao mjesto susreta, a Trg burze praktički više niti ne postoji.

– Ulice poput Bogovićeve, Skalinske i Tkalčićeve gotovo su u potpunosti zakrčene terasama, jednako kao i Cvjetni trg, a tu je i Trg bana Jelačića koji rijetko možemo vidjeti bez dodataka poput šatora – govori 26-godišnjakinja koja od jučer stoji i stajat će do kraja kolovoza od 18 do 19 sati na Trgu Europe te dijeliti svoje vodiče u tiskanom obliku. Sa svakim će građaninom koji to poželi i razgovarati o problematici javnog prostora.

Ključne riječi

Komentara 7

TV
tvrdapixa
20:38 17.08.2015.

Tko bi nama ugodio? Mi ni sami ne znamo kaj hoćemo. Bili smo protiv šatora, sad kad ih nema sad smo protiv kafića...! A turisti nam kažu da su oduševljeni brojnim kafićima. Još malo pa će nam smetati i turisti! Pametna Dudica zaključuje da Zagrepčani zbog politike zaobilaze Markov trg. Bože, kakva nategnuta konstatacija!

SA
samoborka
22:29 17.08.2015.

Baš tako...Tko bi nama ugodio.....

DM
dmh
08:56 18.08.2015.

ova bi najradije da je sama na cesti,pa tome trgovi i služe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije