Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neretva na jarunu

Gradski dečki u lađama su pravi frajeri. Na Jarunu imate gdje veslati

28.05.2016., Zagreb - Utrkom ladjara na jezeru Jarun zapocela je proslava dana grada Zagreba. Pobjednicka ekipa, udruga ladjara Stablina. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/7
30.05.2016.
u 13:50

Tradicionalni neretvanski maraton i Zagrepčanima je pokazao što je ponos. Biti lađar poseban je osjećaj, a biti najbolji je užitak, poruka je ekipe Stabline, pobjednika i na “zagrebačkom moru”

Od ovog sporta zarade nema, a najbolji sportaši već su u ozbiljnijim godinama. Trenira se četiri puta tjedno cijele godine za jednu jedinu utrku, ali ona donosi puno više od trofeja i medalje. Pobjeda je čast. Ponos.

Do vrha samo radom

Upravo tim riječima neretvanski lađari odgovaraju na pitanje zašto su uopće počeli veslati, a nakon spektakla u subotu na Jarunu, kada su za Zagrepčane priredili utrku koja na maratonu na Neretvi svake godine okupi tisuće navijača, razloge za bavljenje tim specifičnim sportom na vodi više nisu morali davati.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

– Kod nas je to tradicija. Biti lađar poseban je osjećaj, a biti najbolji je užitak. Sve je počelo s tek nekih desetak ekipa u dolini, odnosno rivalstvom među mjestima. Svako mjesto željelo je pokazati da ima najbolje veslače i tako je to počelo. Od deset ekipa pa do četrdeset, koliko ih se okupilo sada, na posljednjem maratonu na Neretvi – objasnio je Tomislav Žderić iz Stabline, čija je ekipa pobjedu odnijela prošle godine na Neretvi, ali i u subotu na Jarunu. Prve su im to pobjede, a plan je, kažu dečki u plavim majicama, niz nastaviti barem sljedećih deset godina.

– Imamo već i pomladak, to su dečki od 16-17 godina koji uče i odlični su lađari – govore Stablinci Matej Erak, Stipe Herceg, Damir Šalinović i Josip Puljan te priznaju, na vrh se može doći samo radom. Doduše, šale se, ništa bez malo zabave.

Jake ruke čine razliku

– Naše žene i mame jako su strpljive, ne maltretiraju nas ako se trening oduži na piću poslije, a i peku nam palačinke, kolače – hvale svoje bolje polovice pobjednici zagrebačkog i neretvanskog maratona lađi te dodaju da ništa ne bi postigli bez svog trenera iz Slavonskog Broda, Ivana Ercega. A pita li se lađare iz Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Vladimir Nazor”, upravo će Stablinci i ovog kolovoza osvojiti maraton na Neretvi.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

– Čisto zato što ne bi bilo fer da mi pobijedimo, a putujemo 600 kilometara samo da dođemo do dolje – smije se Gašpar Matarić iz ekipe “Vladimir Nazor” koja dolazi iz Sombora u Vojvodini. Oni treniraju u kanalu u svom gradu, a do ove godine to su radili u čamcu.

– Jednostavno nismo imali lađu dosad, a razlika je u treningu golema. Nije isto veslate li u plastičnom čamcu od pet metara ili u pravoj drvenoj lađi od osam – objasnio je Matarić te dodao kako je biti lađar vjerojatno u top dva najteža sporta koji postoje. On sam, rekao je, bavio se gotovo svime, ali napor koji se ulaže u utrku lađama rijetko s čime može usporediti.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

– Ne samo fizički, i psiha je u pitanju. Imate deset momaka u jednoj lađi na vodi, a svi moraju surađivati i jednako dati da utrka dobro završi – objasnio je lađar, čiju ekipu zovu i “somborskim salašima”. Veslači su se prije bavili poljoprivredom, a jake ruke omogućavale su im da budu i dobri lađari.

– Situacija se sad nešto promijenila, od deset članova ekipe šest ih je još “na salašu”, ostali imamo “obične” poslove – objasnili su somborski lađari koji na Neretvi već imaju svoje vjerne navijače.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije