Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Koprić:

Gradska skupština ne može kontrolirati Milana Bandića, nema takvih ovlasti

Milan Bandić
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
20.11.2014.
u 07:35

– To bi bilo kao da Sabor kontrolira Božidara Kalmetu da je kojim slučajem njemu izrečena mjera opreza – kazao je Koprić

Nitko nema precizan odgovor na pitanje tko će i kako provoditi izvršenje mjere opreza zabrane obavljanja profesionalne djelatnosti i kontaktiranja sa svjedocima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Iako je gradonačelnik, Bandić ne smije obavljati tu dužnost i ne smije komunicirati ni s jednim od 178 svjedoka. Među svjedocima nije zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, koja je preuzela svu izvršnu vlast u Gradu Zagrebu pa se zabrana ne odnosi na nju.

– Gradska skupština ne može nikoga kontrolirati. Ona je predstavničko tijelo i nema takvih ovlasti. To bi bilo kao da Sabor kontrolira Božidara Kalmetu da je kojim slučajem njemu izrečena mjera opreza – kaže predstojnik Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. Ivan Koprić (na slici u tekstu) demantirajući suca Krešimira Devčića koji je rekao da će Skupština nadzirati petlja li se Bandić u gradonačelničke poslove i s kim se druži na slobodi. – Skupština ne bi mogla kontrolirati Bandića čak ni da ga je ona imenovala gradonačelnikom, a da nije izabran na neposrednim izborima jer za to nema ovlasti ni kapacitet – izričit je Koprić, kojemu je jedino logično da tu mjeru provodi policija.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ni policija nema odgovor

No, ni policija jučer nije imala odgovor na to pitanje. “Kada policija zaprimi odluku, konzultirat će se sa sudom o načinu njezina provođenja. Postoji Pravilnik o načinu izvršenja mjera opreza u kojem su regulirane vrste i način izvršenja mjera opreza, a koji donosi ministar pravosuđa”, kažu u policiji.

Pravilnik na koji upućuju donesen ja 2009., a nadopunjen 2014. i on u članku 11. propisuje da izvršavanje mjere opreza zabrane poduzimanja određene poslovne aktivnosti provodi tijelo određeno posebnim propisom za nadzor nad tom poslovnom aktivnošću. Prema Zakonu o trgovačkim društvima, to bi u slučaju predsjednika ili člana uprave poduzeća bio nadzorni odbor. No, kako kaže i dr. Koprić, nije moguće povući analogiju s političkom funkcijom. Može se zaključiti da će mjeru ipak provoditi policija prema uputama suda.

>>Susjedi iz Bužanove: Nedostajala mi je budilica dok je Bandić bio u zatvoru

>> Bandić izašao! Odvjetnik Hanžeković dignuo kredit na 15 milijuna kuna za jamčevinu

>> Bandića dva sata s nestrpljenjem čekali da izađe iz Remetinca

Komentara 6

LU
lukateli1
09:56 20.11.2014.

Sta vi mislite da je Bandic stvarno lud, pa ce trcat da obnasa duznosti koje ne smije ili ce ganjati i prijetiti tzv. svjedocima da ce im polomit ruke i noge ako budu svjedocili protiv njega! Ha, ha! Njemu je bitno lijepo u miru pripremit obranu, a pripremit ce ju, budite sigurni! Bez obzira sto hajka i dalje traje!

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
09:39 20.11.2014.

Kako nema tko kontrolirat pa nas darinko je liberal pinosan covjek sa 20 clanova u stranci demokrata koji tjera ljude uz skupstine kad progovore ona scena kad zove zastitare ma to trebamo cvrstu ruku ma boze sacuvaj nas

Avatar Hazl113
Hazl113
10:49 20.11.2014.

Neka mi plate i ja ću ga nadzirat. Bila bi mi čast to raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije