Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA KAMATA, NI OVRHA

Gradska plinara: Odgađa se plaćanje za ispitivanje instalacija

Gradska plinara Zagreb
Foto: Borna Filic/Pixsell
1/7
25.03.2020.
u 11:11

Upozoravaju se građani zbog svoje sigurnosti plin ne smiju sami puštati u sustav te na opasnost trovanja ugljičnim monoksidom ako se koriste bojleri koji imaju spoj na dimnjake koji su oštećeni.

Rok za pomirenje računa za ispitivanje plinskih instalacija Gradske plinare (GPZ) odgađa se za vrijeme epidemije koronavirusa te s obzirom na prirodnu nepogodu koja je pogodila Zagreb. Odluka je ovo donešena od strane GPZ-a zbog koje građani mogu još neko vrijeme odahnuti. Dobra vijest je i da zbog neplaćanja u roku istaknutom na uplatnicama neće se obračunavati zatezne kamate niti se pokretati ovrhe.

S obzirom da plinara, podsjetimo se, počinje s puštanjem plina u objekte u kojima je plin preventivno isključen zbog potresa, a čija statika nije narušena, nužno je pridržavati se sljedećih postupaka koji prethode ispitivanju instalacije i puštanju plina.

Za sigurno puštanje plina je nužno imati:

1. Pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt

2. Pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi - popis ovlaštenih dimnjačara objavljen je na web stranici GPZ-a

3. Obavezan pristup u sve stanove kod puštanja plina u stambene zgrade čemu prethodi:

1. Za stambene zgrade korisnici se javljaju svojim upraviteljima, vlasnici obiteljskih kuća samostalno poduzimaju potrebne aktivnosti

2. Upravitelji/vlasnici obiteljskih kuća dostavljaju dokumentaciju iz točaka 1. i 2. u Odjel prodaja GPZ-a

3. Odjel prodaje otvara radni nalog na teret korisnika i prosljeđuje ga u Službu tehničke podrške, Odjel mjerenja

4. Odjel mjerenja kontaktira korisnika i dogovara ispitivanje instalacije i puštanje plina na uporabu

5. Radni nalog u Odjelu prodaje se otvara bez avansne uplate, a račun se korisniku dostavlja nakon izvršenih poslova.

Popis ovlaštenih dimnjačara i plinoinstalatera, kao i cjenik ispitivanja instalacija, nalazi se, također, na web stranici GPZ-a. Upozoravaju se građani da zbog svoje sigurnosti plin ne smiju sami puštati u sustav te na opasnost trovanja ugljičnim monoksidom ako se koriste bojleri koji imaju spoj na dimnjake koji su oštećeni.

Kako bi plin u sustav bio pušten na siguran način potrebno je istaknuti da ispitivači moraju ući u svaki stan i provjeriti instalaciju te plinare mole građane za suradnju kako bi se preveniralo širenje zaraze koronavirusom. Prije dolaska ispitivača dezinficirati svoje prostore, držati propisan razmak od djelatnika GPZ-a te dezinficiraju prostor nakon odlaska ispitivača.

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

 

Ključne riječi

Komentara 1

BA
barica56
16:59 25.03.2020.

Plaćat pregled instalacije??? Kao da ugrađujem recimo novi bojjler a ne da je bio potres, dimnjačara je ok. platit jer neki nikad nebi pregledali a i mogućnost urušavanja makar i to koštaaaaa al najveći biser je dezinficirat za djelatnike GPZ-a-a i držat razmak 2m.😂😂😇😇

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije