Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESTAŠICA PLINA Uljni radijatori i grijalice idu ko alva, trgovci naručuju novu robu

Građani u strahu od mogućeg smrzavanja opustošili trgovine bijelom tehnikom

08.01.2009.
u 23:16

Panici nema kraja. Građani su i danas navalili u trgovačke lance i kvartovske trgovine s bijelom tehnikom kako bi se opskrbili svime što u slučaju lošeg ishoda rusko-ukrajinskog plinskog rata može pružiti barem malo topline. Kupovalo se apsolutno sve od termoakumulacijskih peći, uljnih radijatora, infracrvenih ili zidnih grijalica do konvektora.

U 2 dana 150 radijatora
– Nastavi li se takav stampedo, za dva dana iscrpit ćemo sve zalihe. Zato smo već naručili novu robu – kaže Siniša Prugovečki, trgovac u Bauhausu. U tom su centru građani u dva dana pokupovali 150 uljnih radijatora i još stotinjak grijalica i konvektora.

– Pokušavamo ljudima objasniti da sve to služi samo za dogrijavanje prostorija. Bit cijele priče je u izolaciji prostora, koja mora biti dobro napravljena. Tada su i dva kilovata dovoljna da zagriju 20 kvadrata – objasnio je Ivan Andrijanić iz Bauhausa. Zagrepčani su, kako bi izbjegli polarnu zimu, spremni izdvojiti i više od tisuću kuna. Cijene uljnih radijatora su od 250 do 390 kuna, dok se konvektori mogu nabaviti za 70 pa sve do 1400 kuna.

– Imamo centralno grijanje, ali ipak ću kupiti konvektor. Nikad se ne zna, a bolje da ga imamo nego da se dovedemo u nepoželjnu situaciju – rekao je Miro Habajec. Dobro je razmislio prije nego što je iz novčanika izvadio 189 kuna jer, kaže, boji se da mu grijanjem na konvektor ne porastu računi za struju.

– Moramo se osigurati jer nikad se ne zna. Kupili smo najveću, ali, nažalost, ne i najjaču grijalicu. Platili smo je tisuću kuna – rekao je 27-godišnji Ivan, koji je po grijalicu potegnuo iz Koprivnice.

Zalihe se smanjuju
Opustošen je i mali dućan u Kustošijanskoj ulici. Kupovale su se čak i peći na kruta goriva, a prodalo se i pet kalorifera, šest radijatora i grijalica. Ništa bolja situacija nije ni u Pevecu na Jankomiru, gdje su najtraženija roba uljni radijatori i infracrvene grijalice.

– Ljudi su pokupovali lifre koje pušu topli zrak za 79 kuna, a tražene su i infracrvene grijalice. Stvarno su se uplašili, a mi moramo naručivati novu robu jer zaliha je sve manje – rekli su trgovci u Pevecu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije