Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Možemo! i SDP:

Građanski odgoj u nekoliko zagrebačkih škola od drugog polugodišta

Zagreb: Učenici ispred OŠ Gustava Krkleca prvog dana nove školske godine
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
02.09.2021.
u 11:17

U prvom polugodištu donijet će kurikulume, a onda će ih testirati u drugome polugodištu u pojedinim zagrebačkim školama

Građanski odgoj i obrazovanje u zagrebačke škole uvodi se od drugog polugodišta nadolazeće školske godine. O tome su ama na konferenciji za novinare govorili danas Ivan Račan i Tanja Djaković u ime SDP-a, te Marina Ivandić i Damir Bakić u ime Možemo! i Zagreb je NAŠ!.

- Građanski odbor i obrazovanje su jedan od najvažnijih elemenata našeg obrazovnog programa jer to je teren za pripremu naših učenika za preuzimanje svjesne i odgovorne uloge u društvu, za prepoznavanje javnog dobra, solidarnost, uočavanje društvenih problema i njihovo rješavanje - rekao je u početku Damir Bakić.

Građanski odgoj kao pilot projekt planira se uvesti od idućeg polugodišta u nekoliko zagrebačkih škola i to kao izvannastavnu aktivnost. U prvom polugodištu namjeravaju vrijeme posvetiti pripremi tog projekta.

- Prošlogodišnji program ima manjkavosti, taj dokument planiramo unaprijediti. Moramo donijeti kurikulume u suradnji s ekspertima. Namjeravamo provesti odgovarajuća osposobljavanja i edukaciju nastavnika. Odabrane teme i metode kanimo testirati u odabranim školama u drugom polugodištu ove školske godine. Proces će koordinirati novo povjerenstvo koje će odabrati gradonačelnik - rekao je Bakić. Planiraju početi graditi mrežu nastavnika koji će u budućnosti provoditi taj program.

Nakon provedbe pilot projekta, od 2022./2023. školske godine planiraju građanski odgoj uvesti u sve zagrebačke škole.

- Važno nam je ujednačavanje kvalitete rada u zagrebačkim školama. Želimo da se oslobodi veliki potencijal koji postoji u našim školama kod učitelja i kod učenika. Krenuli smo ispitivanjem interesa u školama, no dalje idemo vrlo oprezno, postupno, temeljito i za to nam treba nešto vremena kako bi 2022. mogli krenuti s provjerenim materijalima i kako bi kvalitetno iskomunicirali važnost građanskog odgoja koji planiramo uvesti 2022. u školama - rekla je SDP-ova Tanja Djaković.

- Naša je namjera da ove školske godine ide kao pilot projekt u neke škole, a iduće godine u sve škole, ako to bude moguće. dali smo školama rok još 14 dana da se odazovu i iskažu svoj interes. Svjesni smo da ovaj trenutak možda nije optimalan, da su nastavnici, učenici i roditelji iscrpljeni s ova tri polugodišta nastave u uvjetima pandemije te da u Zagrebu dio škola funkcionira u nefunkcionalnim prostorima - kaže Bakić.

Kaže da je ključno u prvom polugodištu donijeti kurikulume, selektirati teme i nastavne metode koje će onda testirati u drugom polugodištu. Ističe kako je građanski nadideološko pitanje i istinska vrijednost društva.

- Htio bih otkloniti svaki pokušaj ideologizacije tog pitanja - kazao je.

Komentara 11

PO
pokupecs
11:46 02.09.2021.

Kako je to moguce bez od9brenja ministarstva obrazovanja. Zadatak lokalne uprave u skolama treba biti u poboljsanju uvjeta za rad a ne nastava.

Avatar ajeto
ajeto
11:54 02.09.2021.

Podsjeća me na Njemačku prije sto godina.

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
11:50 02.09.2021.

građaniski odgoj u kratkim crtama: "moraš glasati za ljevičara sa stisnutom pesnicom u zraku koji kleči i gmiže ako treba, kako čika shorosh kaže!"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije