Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PLANU

Grad u akciji ‘nadstrešnica’: do 2021. postavit će ih 133

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
20.01.2020.
u 19:33

U Zapruđu ZET-ovi putnici stoje pod dva krova, dok se oni u pet kilometara udaljenoj Svetoj Klari već godinama bore za jedan. Hoće li ga uskoro dobiti?

U Zapruđu pod dva krova, a u pet kilometara udaljenoj Svetoj Klari ispod vedra neba – tako čekaju autobuse i tramvaje Zagrepčani. Jedni se usput čude što će im nadstrešnica pod Mostom mladosti, budući da su ionako zaštićeni, dok se drugi, u slučaju lošeg vremena, u bus guraju s kišobranima, nastojeći da se međusobno ne sruše.

Bit će za sve

– Ne znam što je bilo na pameti osobi koja je rekla da ovdje treba nadstrešnica jer je to bilo potpuno bacanje novca – kazala nam je Dunja Sušec, koju smo sreli kod Mosta mladosti, na istome mjestu gdje i Josipa Markača, koji je zaključio da “barem ima klupa pa si netko može odmoriti noge”. Ali kao zaštitu od vremenskih prilika, kaže, nije je trebalo postavljati. Da nadstrešnica ima itekakvu svrhu tvrdi predsjednica Vijeća mjesnog odbora Zapruđe Sandra Kapetanović Bitići, koja je postavljanje prije dvije godine i zatražila.

– Nismo je tražili kao zaštitu od kiše, već od jakog vjetra koji smeta ljudima dok čekaju tramvaj. Stanovnici su nam pisali i tražili je, pa evo, i dobili su je. Ne možete udovoljiti svima – kazala je S. Kapetanović Bitići. A da im se konačno udovolji, željeli bi ZET-ovi putnici iz Svete Klare, koji nadstrešnice čekaju već godinama. Najgore je, kaže Pero Radoš iz Klare, djeci koja, nakon nastave, autobus za Čehe i druga naselja čekaju i do sat vremena.

– Osim toga što se nemaju kamo skloniti od padalina, uz stanicu se skupljaju lokve pa ih auti redovito u prolasku okupaju – objašnjava Radoš, roditelj jednog od učenika OŠ Sveta Klara. Njegov susjed i vijećnik u Mjesnom odboru Sveta Klara, Ivan Iličić prije četiri i pol godine je s kolegama iz stranke HČSP Novi Zagreb – zapad pokrenuo i peticiju kojom se traži postavljanje nadstrešnica u naselju, dok je Mjesni odbor prošle i ove godine tražio njihovu gradnju preko malih komunalnih akcija. No, nisu imali uspjeha.

– Rečeno nam je da se ne nadamo previše jer naša četvrt dobije šest ili sedam nadstrešnica godišnje – objašnjava nam predsjednik Mjesnog odbora Boris Kihak. No, ova bi godina možda mogla biti njihova jer upravo predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – zapad Jadranko Baturić najavljuje da u četvrt dolaze ukupno 52 nadstrešnice, što je dosad rekordan broj.

– Gradit će se u četiri faze. Ove godine, trebalo bi ih biti 12, ali još se ne zna točno na kojim lokacijama. Nadamo se da će neke stići i u Klaru – ističe Baturić.

Ove godine 58 lokacija

A u cijelom će gradu, kažu nam u Gradskom uredu za prostorno uređenje, u 2020. godini nadstrešnice biti postavljene na 58 lokacija.

– U planu je izrada i projektne dokumentacije za 75 lokacija na kojima će se nadstrešnice postaviti i tijekom 2021. godine – kaže pročelnik Dinko Bilić i dodaje da će svaka od njih koštati između 30 i 42 tisuće kuna. Pitali smo i na koji način vijeća mogu tražiti njihovo postavljanje.

– Vijeća gradskih četvrti u koordinaciji s mjesnim odborima definiraju lokacije sukladno prioritetima. Obično su to lokacije u blizini bolnica, domova zdravlja, vrtića, škola, tržnica – kažu nam u Gradu, čiji je posao, prema redoslijedu zaprimanja zahtjeva, grupirati nadstrešnice po lokacijama i krenuti u njihovu gradnju.

Komentara 7

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
18:33 21.01.2020.

Mislim da Zagrepčanima ne trebaju nadstrešnice (vidljivo iz čuđenja onoj pod nadvožnjakom), te da se novac može potrošiti pametnije, npr uplaćivanjem u državni proračun ili na račun neke županije.

Avatar indigo25
indigo25
10:34 21.01.2020.

Ooo Bože. Pa neće nas valjda dobiti dva puta na istu foru. Koje smo mi ovce...

HE
herojulice
08:16 21.01.2020.

Ako ništa drugo imat ćemo gdje odlagati smeće "gospodine" budući bivši gradonačelniče u odlasku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije