Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradsko vlasništvo

Grad nudi lokale – uplatite 30 tisuća kuna pa na natječaj...

lokal
Petar Glebov/PIXSELL
25.05.2012.
u 08:00

Dvojac iz uprave pokazuje lokale, zainteresirane koji su htjeli otvoriti teretanu doveli su u supermarket koji čak i radi

Obilaskom dva gradska lokala koje je danas za potrebe iznajmljivanja Grad otvorio na 15 minuta za potencijalne zakupce, bilo je prilično jasno zašto je gotovo 600 lokala u vlasništvu Grada prazno i propada.

Poslovanje u gubitku

Grad je toliko zakomplicirao administraciju da su obrtnici s kojima smo razgovarali, nakon nekog vremena želeći unajmiti gradski prostor – odustali. Jedan od potencijalnih lokala je 47 kvadrata na Knežiji u kojima je posljednjih 50 godina staklarska radnja. Vlasnik Joso Majdandžić tu je radnju držao od 1965., dok je prije njega u istom prostoru godinu dana bio još jedan staklar. Posao je krenuo loše, kaže Majdandžić, otkako je završio rat, ali nastavio je raditi i promijenio ime radnje. No stanovnici zapadnog dijela Zagreba znali su da se okviri i slike renoviraju u Ulici braće Cvijića u Staklu Dugi. Dugogodišnja tradicija održala se do lani.

– Dvadeset sam godina čekao spreman da otkupim taj prostor, Bandić je cijelo vrijeme obećavao čitavu zgradu, gdje su lokali u njihovom vlasništvu dati u otkup, ali sam u međuvremenu propao. Htio sam dići kredit kako bih mogao urediti lokal, neću ga valjda obnavljati dok je u tuđem vlasništvu – kaže Majdandžić. Nakon što je platio rentu od 2000 kuna mjesečno te režije, poslovao je u gubitku.

A jedini koji su jučer bili zainteresirani za taj prostor bili su novinari Večernjeg lista. Kako bi se uopće kvalificirali za natječaj, rekli su ljudi iz Grada, koji su taj prostor otvorili na 15 minuta, morali bi uplatiti tri jamčevine, odnosno oko 30.000 kuna, na račun Grada. Prostor, čija početna mjesečna najamnina iznosi 3387 kuna, ima isključivo trgovačku namjenu. – A što ako netko ovdje želi otvoriti kafić  – upitali smo.

– Želite li baš ovaj prostor, ako se u ovom natječaju ne iznajmi, možete poslati Uredu za upravljanje gradskom imovinom zahtjev za prenamjenu. Ali za kafić vam preporučujem Tkalčićevu ulicu, gdje Grad također posjeduje jedan lokal – rekao je gospodin koji je došao otključati prostor. Da se u gradskom prostoru može otvoriti samo onakav obrt koji odgovara namjeni, nisu znale ni dvije žene i muškarac, koji su malo dalje, u Ulici Rudolfa Bićanića, došli pogledati lokal od 700 kvadrata, želeći otvoriti fitness-centar. Ispred njega dočekala su nas ista dvojica zaposlenika Grada iako prostor nije prazan. U njemu je trgovina Diona. Dvojica zaposlenika koja su nam došla pomoći u obilasku prostora poslužila su kako bi, u ovom slučaju, objasnili skupini trenera da ne mogu otvoriti fitness ako je u prostoru već dućan.

Ponude na javnoj dražbi

– Osim toga, pitanje je hoće li postojeći dućan uopće izići iz najma. Njima najam istječe i oni se imaju pravo natjecati. Da želite, recimo, otvoriti dućan s fitness-preparatima koje ćete prodavati, onda biste se i vi mogli natjecati, ali opet je pitanje čija bi ponuda bila bolja – objasnio je djelatnik Grada. Nakon nekoliko dana, ponude će se otvarati u sklopu javne dražbe, a grad će prihvatiti onu ponudu koja mu najbolje odgovara. No, ako bismo se trebali kladiti, rekli bismo da će bivša staklarska radnja i dalje ostati prazna, a u drugoj će i dalje poslovati isti trgovački lanac.

Ključne riječi

Komentara 3

LU
lutomirski
08:20 25.05.2012.

ja bih otvorijo obrt za palacinke peci, ali rekli su mi da trebam imati trgovacku skolu, pa sad nemogu, jamislim da ove teretane i kafici nece spasiti drzavni proracun diletanti jedni...

LU
lutomirski
12:23 25.05.2012.

jeli se moze uplatiti sa cashom ili preko kartice i treba li buducu zaradu odmah unaprijed deponirati i za porez ????

LU
lutomirski
12:28 25.05.2012.

jamcevinu od 30000.-Kuna placam odmah ako mi neka Svicarska banka garantira za njih ??? al nazalost nema niti njedne Svicarske banke u Hrvatskoj, kako to ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije