Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema zastare

Grad naplaćuje dugove – nakon 15 godina stižu ovrhe

GSKP
arhiva VL
06.06.2012.
u 08:00

Eventualni stari dug Gradu ili Hrvatskim vodama za vodnu naknadu Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo sada šalje na naplatu

Račune u poštanskom sandučiću nikome nije drago vidjeti, a ako su oni stari čak 15 godina, onda platišama doslovno pada mrak na oči.

Što je sa zastarom?

Ovih dana ta je sudbina zadesila neke Zagrepčane kojima Grad nije zaboravio stare “dugove” za komunalnu naknadu te ih odlučio naplatiti unatoč zakonskom roku zastare od tri godine. Ljudima koji su još do jučer mislili da im je najveća briga skupiti novac za tekuće režije sada nad glavom visi ovrha.

– Moji roditelji imaju više od 80 godina i možete misliti kako se osjećaju u tim godinama kada su dobili prijedlog ovrhe. Račun je stigao za razdoblje od 1995. do 2001. godine, ali te uplatnice nikada prije nismo vidjeli – požalio se jedan Zagrepčanin. Dug koji bi trebali uplatiti na račun grada Zagreba iznosi oko tisuću kuna, a odnosi se na manji garažni prostor.

Još veće račune dobili su neki koji su se već požalili udruzi Potrošač. – Posljednjih desetak dana svakodnevno nam se javi barem 20 osoba koje su dobile račun za komunalnu naknadu iz 1995. godine. Nekima račun prelazi i deset tisuća kuna, a smatramo da je riječ o desecima tisuća osoba koje će na ovaj način biti oštećene – kazao je Igor Vujović, tajnik udruge. Sve potrošače savjetuje da napišu žalbu jer je to jedini način da se pokušaju izboriti za svoja prava.

Iz Holdingove podružnice Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, koja je ovih dana uputila opomene dužnicima komunalne naknade i naknade za uređenje voda, istaknuli su kako to čine na temelju ugovora s Gradom Zagrebom i Hrvatskim vodama.

– Opomena obuhvaća nepodmirena dugovanja bez obzira na koje se razdoblje dug odnosi, a na zastaru se može pozvati tek u postupku prisilne naplate – objasnila je Gordana Pokrajčić, direktorica sektora naplate naknada GSKG-a.

Koliko su točno opomena uputili i koji je iznos koji Grad i Hrvatske vode traže, nije željela kazati jer, ističe, oni samo obavljaju uslugu za druge.

Spasilo ga arhiviranje

No iz udruge Potrošač smatraju da je riječ o desecima tisuća računa koje će trebati platiti ili opovrgnuti.

– Šalju opomene jer računaju da se dobar dio građana neće žaliti i ići čak do suda da dokažu da su platili račune ili da ih nikada nisu dobili pa će na tome zasigurno Grad zaraditi – kazao je Vujević.

Da bi to uistinu moglo biti tako, svjedoči priča jednog stanovnika Trnja koji se još prije nekoliko godina našao u sličnoj situaciji. No, kaže on, sve je sretno završilo jer kod kuće čuva potvrde o plaćenim računima stare čak 20 godina!

– Jednog dana na kućnu adresu stigla mi je opomena da nisam platio račun star oko 12 godina. Našao sam izvještaj za mjesec koji su tražili, fotokopirao im ga i poslao. Tu nije bio kraj njihovim pokušajima da naplate jer su mi počele stizati opomene za nasumične mjesece. Na kraju sam fotokopirao sve potvrde o plaćanju za tu godinu i nitko mi se više nije javljao – kazao nam je Zagrepčanin kojeg je "spasilo“ arhiviranje računa.

Ključne riječi

Komentara 18

RE
resal
08:38 06.06.2012.

Ništa novo,zar bi MI trebali čuvati sve račune 100 godina da bi mogli dokazati,da su plaćeni,da čovjek ne povjeruje u kojoj vukoj***** od države živimo,i nikom ništa...

LA
larala
08:55 06.06.2012.

max.obaveza cuvanja racuna je 10 g....i stvarno ne znam otkuda ikome pravo da vadi kakti dugovanja stara 20 g....ovo je ništa drugo nego legalna pljacka naroda kojoj treba stati na kraj....jer ako 20g nemaš nikakvo dugovanje a, onda se ono odjednom stvori je više nego ocit dokaz kako se silom želi ljudima oteti novac za ono što su vec platitli a, onaj tko je to smislio treba odgovarati jer iskorištav svoj položaj na štetu naroda

GO
google385
15:27 06.06.2012.

cuo sam da i privatni odvjetnici koji zastupaju grad zagreb dobro zaraduju a da neki od njih varaju drzavu jer im grad zagreb za obavljene usluge placa u hrvatskoj a oni sebi otvorili bankovne racune u stranim zemljama i od nekih stranaka traze da im se tamo izvrsi uplata za obavljene poslove a jednog od njih supruga radi u drzavnom tuzilastvu i to na dobroj poziciji bilo bi posla i za bajica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije