Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED

Građani iskazali nezadovoljstvo: 'Djeci Hipodroma ovo je drugi dom'

Prosvjednici pred Hipodromom
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/13
08.06.2019.
u 12:54

Zbog poruke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da korisnici Hipodroma moraju iseliti iz svojih prostora do 1. prosinca ove godine građani prosvjeduju protiv te odluke gradonačelnika koju velik broj stručnjaka ne odobrava

"Mijenjam Bandića za konja", "Jašiš po Zagrebu 19 godina, vrijeme je da siđeš iz sedla", "Oj Milane, pobratime mio, što si od Zagreba učinio?", "Konji odlaze, konjusina ostaje", neki su od plakata kojima su prosvjednici izrazili svoje protivljenje najavljenom zatvaranju Hipodroma.

- Sada je dosta, ovo je kraj. U Zagrebu se provodi teror, a na Hipodromu će gradonačelnik polomiti zube – poručili su organizatori današnjeg prosvjeda koji je počeo u 10 ujutro na glavnom ulazu ovog kultnog gradskog jahališta. Organizatori prosvjeda nazvanog "Ne dirajte mi Hipodrom" su Facebook stranica "Zagreb te zove", "Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani" i društvena akcija i Udruga građana Siget, a svi su složni u jednome – ovoga puta ne odustaju.

Podršku prosvjedu došao je dati i šef gradskog SDP-a, Gordan Maras, koji je istaknuo kako je prostor Hipodroma prevrijedan i nikakve ga alternativne lokacije ne mogu zamijeniti.

- Nema potrebe izbetonirati cijeli grad. Ovdje smo imali i koncert Rolling Stonesa, tu je došao i papa. Ako nam zatreba velik prostor, za jahanje, koncerte ili skupove, kada zatvore Hipodrom – mi ga nećemo imati. Ako treba, i fizički ćemo se suprotstaviti tome – kazao je G. Maras. Ipak, organizatori su izrazili nezadovoljstvo njegovim dolaskom, jer, poručuju, ovo nije mjesto za prikupljanje političkih bodova.

- Glavni korisnici Hipodroma nisu bogati vlasnici konja, već djeca. Pogledajte koliko je djece došlo na prosvjed, govori li vam to išta? Djeci Hipodroma ovo je drugi dom. Tu pohađaju školu pravih vrijednosti, gdje shvaćaju kako je sijeno u kosi lijepa frizura, i da je suhi kruh sasvim uredu kada si gladan. Uče da se nakon svakog pada ustaje te da se vrijedi boriti. I sama sam "dijete Hipodroma" i zato danas stojim pred vama i ovdje sam provela najljepše djetinjstvo – poručila je Ivana Ljubić, koja na Hipodromu trenira djecu, a za vrijeme njezina govora mnogi su pustili suzu.

Na prosvjed su došle i mlade Anja Auferber i Ema Vilić.

Kažu da svijet ostaje na mladima, a sve nam se uzima. Sada žele i ovo. Pa zar je bolje da pušimo po parkićima nego se bavimo nečim što nas veseli? - rekle su prijateljice.

- Ovo nije kraj, ako treba kampirat ćemo ispred Hipodroma – poručili su prosvjednici te najavili nastavak borbe, idući prosvjed koji će se održati ispred Gradske skupštine.

Podsjetimo, gradonačelnik Milan Bandić obavijestio je kako se 147 konja s Hipodroma do 1. prosinca mora iseliti, kako bi na pola milijuna tamošnjih kvadrata sagradio takozvani Zagreb City.

U konjičke klubove u Čehe i Malu Mlaku, tvrdi gradonačelnik Milan Bandić, smjestit će se 13 konja iz Ustanove za upravljanje sportskim objektima koji su trenutno na Hipodromu. Za ostalih stotinjak privatnih vlasnici će se morati sami snaći jer, kaže gradonačelnik, hobi i ljubav koštaju, a "stotinjak kljusina neće ga spriječiti da razvija grad i izgradi Zagrebački Manhattan“.

Tijek događaja:

10:30 - Prosvjed je završio. Prema riječima organizatora skupilo se čak 5 tisuća ljudi.

- Ovo nije kraj, ako treba kampirat ćemo ispred Hipodroma - poručuju organizatori. Najavljen je i prosvjed ispred gradske Skupštine.

10:15 - Glumac Damir Šaban : "Ništa nije važno, svakom Zagrepčaninu jedna fontana!"

10:00 - Prosvjednicima se pridružio i SDP-ov Gordan Maras, a dijelu prosvjednika se to ne sviđa jer smatraju da se tako politizira prosvjed.

9:50 - Počelo je skupljanje ispred Hipodroma. Zagrepčani su došli s plakatima. "Mijenjam Bandića za konja", "Konji odlaze, konjusina ostaje" neki su od njih. - Ovo je kap koja je prelila čašu. Ne damo Hipodrom! - poručuju iz Udruge Zeleni odred, koji su jedan od organizatora prosvjeda. Čeka se šef gradskog SDP-a Gordan Maras.

 

Komentara 39

TK
Ten-kre
11:48 08.06.2019.

Gospodo građani, ne prosvjedovati protiv lopova i njegovog nerada nego na Markov trg prosvjedovati protiv nerada institucija jer ga nisu odavno osdile i zatvorile na dugo godina.

IB
ibiza
10:05 08.06.2019.

dosadni ste ,pa birate ga sami i placete fujjjjjj

DA
danijelrukavina4
13:11 08.06.2019.

Ja podupirem prosvjednike i protiv sam izgradnje tzv. "Manhattana". Ova izgradnja služi samo da arapski investitor ili ne znam koji, opere lovu. Zašto bi arapski investitor ulagao u "nekretninski" biznis, ako je to za nas naj neisplativija investicija. Zašto nee ulože u našu industriju, proizvodnju zdrave ekološke hrane, nasade oraha, lješnjaka, trešanja, u proizvodnju ličkog krumpira, ekološko stočarstvo i proizvodnju mesa, proizvodnju prirodnih sokova. Nego u nekretnine. I za to bi im "naš gradonačelnik" poklonio ogromnu praznu parcelu u centru grada. Milane, pa jesi li ti pri sebi. Očisti im prostor oko Adžijine i zagrebovog stadiona pa neka grade. Rješavaj ruglo od Rudeša pa neka tamo grade. Rješavaj ovo ruglo oko trešnjevačkog placa, pa neka tamo grade. Već ste pokušali sa "Manhattanom" prije nekoliko godina oko Radničke, pa se isto niste proslavili. Milane, ne petljaj se više u urbanizam. Pusti struku da konačno počne planirati razvoj ovog grada. Pitanje je da li Zagrebu uopće treba nekakav Manhattan. Pa poslovnog prostora ( u očajnom stanju ) po gradu imaš koliko hoćeš. Stanova još više. Eno Srbi grade "Beograd na vodi". Valjda si od njih pokupio "ideju". Pogledaj slike na što to izgleda. Okani se arapa i gluposti. To nama ne treba. Do sada sam podržavao uljepšavanje grada. Ali ne mogu podržati idiotske ideje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije