Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interaktivni muzej

Gospon Fulir i glazba 30-ih u Tomićevoj tijekom Adventa

Roman Pokos, pokretač projekta Fuliranje kod Uspinjače
Dalibor Urukalović/PIXSELL
16.11.2012.
u 23:00

Od 1. prosinca Tomićeva ulica "seli" u '30-e godine prošlog stoljeća tijekom Adventa

Tomićevom, mini ulicom u centru grada, turisti i domaći samo prolaze, ne zaustavljaju se. Stoga smo odlučili oživiti uspavanu ulicu. U sklopu projekta odlučili smo vratiti se u Zagreb tridesetih, jer su to slavni dani njegova razvoja u moderan grad. Tih godina sagrađeni su Dolac, Paromlin, Stara klaonica, nova tramvajska remiza, stabilna električna mreža... – kaže Roman Pokos, inicijator "Fuliranja kod Uspinjače", koji je projekt osmislio s timom GO2 komunikacije. Na ta vremena podsjetio ih je film "Tko pjeva zlo ne misli".

Blagdanski duh

– Ulica će postati mali, interaktivni muzej tog doba. Sve će izgledati, mirisati i zvučati na tridesete. Prodavači će biti odjeveni u retro stilu s leptir mašnama, a govorit će starim zagrebačkim jezikom. Posjetitelje će pozdravljati sa "serbus" i "Küss die hand, milostiva" – kaže Pokos. Prvi događaj "Fuliranja kod Uspinjače" nadolazeći je advent, a "Fuliranje" počinje 1. prosinca, Petnaestak izlagača svoje će proizvode prezentirati u sklopu drvenih kućica.

– Poticat ćemo mlade dizajnere, koji će po prihvatljivim cijenama nuditi svoju robu, kuhat će se stari zagrebački recepti, a Muzej grada Zagreba imat će svoj štand, na kojem će dijeliti karte za različite izložbe – kaže Pokos. Također, mladi glazbenici s akademije interpretirat će glazbu svojstvenu tom dobu, akcija će imati i humanitarni karakter, a potrudit će se da djeca iz domova za nezbrinutu djecu u božićno doba osjete blagdanski duh.

– Tijekom pet tjedana naši glumci obilazit će domove i odjeveni u Svetog Nikolu, Djeda Mraza, dijeliti djeci poklone. Svaki tjedan ići će se u drugi dom, a djeca će moći sudjelovati na sajmu tako što će dobiti štand na kojem će prodavati ukrase koje su sami izradili – kaže Pokos.

Relja Bašić kao kum

Također, njihovi glumci obilazit će grad odjeveni u tvid odijela, navučenih tregera, prepričavati stare priče i legende. Cilj je da Tomićeva postane ulica u kojoj će se uvijek odvijati određeni program. Kum prvog projekta bit će gospon Ernest Fulir pa će glumac koji je utjelovio poznati lik, Relja Bašić, otvoriti adventsko "Fuliranje".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije