Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donje Prekrižje

Gomila smeće 20 godina, a u kuću ulazi uz pomoć ljestava

donje prekrižje smeće
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
05.07.2014.
u 10:45

Ima tu madraca, plastičnih kanti, alata, odjeće, ali i svega ostalog, gradska četvrt s problemom se bori već pet godina bezuspješno

Posljednjih 20 godina Z. R., mještanin Donjeg Prekrižja, oko svoje kuće pomalo gomila stvari. Ima tu madraca, plastičnih kanti, alata, odjeće, ali i svega ostalog što susjed može doma dovesti, objašnjavaju mještani Prekrižja. On, kažu, ne ulazi više kroz vrata u svoj dom, nego uz pomoć ljestava prislonjenih na nagomilani otpad, i to kroz prozor. Danju, kažu, obično nije kod kuće pa tako nije bio ni jučer.

– Nije riječ ni o gomilanju ni o smradu, koji je zaista nesnosan. Kote se štakori pa ne možemo otvoriti ni prozore – govore mještani Donjeg Prekrižja koji redovito šalju dopise, kako Gradu tako i, kažu, na Pantovčak, samo da bi se problem riješio. Proučili su sve što se tiče gomilanja otpada te doznali da se i područje oko privatne kuće mora održavati i biti uredno jer Grad, u suprotnom, naređuje čišćenje.

– Već petu godinu borimo se s tom lokacijom, obraćamo se Gradu i različitim drugim inspekcijama. Komunalni redari već su nekoliko puta izlazili na teren, napravili zapisnik, ali, nažalost, sve ostaje na tome – govori Luka Šimurina, predsjednik Vijeća gradske četvrti Gornji Grad – Medveščak.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

Šimurina kaže da je i sam više puta bio u spomenutom dvorištu te kako se nakon mnoštva poziva Gradu u posljednje vrijeme problem ipak pomaknuo s mrtve točke.

– Najveća je prepreka u čišćenju lokacije bila činjenica što čovjek koji živi u kući nije upisan kao njezin vlasnik. Nadamo se da će se, čim se utvrdi vlasništvo, lokacija očistiti – kaže Šimurina, dok mještani Donjeg Prekrižja govore kako su već u ulici imali slučaj gomilanja smeća te je Čistoći trebalo čak osam dana da sve uspije pokupiti i odvesti.

A o svakom nagomilavanju, bilo na javnom ili privatnom posjedu, Zagrepčani trebaju obavijestiti svog komunalnog redara, koji zatim obavještava Čistoću. Također, od 1. srpnja građani glomazni otpad više ne odlažu uz svoje kontejnere na određene datume, već će se odvoz vršiti besplatno po pozivu, na koji svako kućanstvo ima pravo dva puta godišnje.

>>Otpad na ulici, a kontejner udaljen svega jedan metar

Komentara 12

MA
malena27
12:47 05.07.2014.

Mislim da se ovdje radi o "patoloskom skupljanju" ,a sto je tezak psihicki poremecaj. . Naime, postoje dvije vrste skupljaca. "Normalne" skupljece se naziva jos i kolekcionarima i oni skupljalju samo odredjenu vrstu predmeta. Patoloski skupljaci skupljaju i zadrzavaju gotovoovo sve sto im dodje pod ruku. Bacanje ili poklanjanje predmeta kod njih stvara nelagodu i tjeskobu.

DU
Deleted user
11:53 05.07.2014.

Ima ovakvih slučajeva i u Americi gdje mjerodavne vlasti zakažu pa se građani dosjete pa kažu policiji da je u kući eksplodirala bomba i eto njih odmah da to provjere i na kraju očiste kuću a račun za čišćenje ispostave vlasniku.

OG
Oger
12:43 05.07.2014.

Zar u ovoj zemlji ne mora voditi brigu za red u kuci i oko kuce onaj koji u njoj stanuje? Zar to cistoca ne moze odbvesti i poslati tipu racun? Ako ne moze platiti onda rad u dobrotvorne svrhe. Ovdje izgleda jedni prebacuju na druge, a susjedi se mogu nositi sa stakorima. Da stakori prenose svakakve bolesti ne brine u Zagrebu izgleda nikoga. Bandic, Bandic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije