Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napisao knjigu o psu

Gobi me slijedila kroz pustinju, a sutra će i na maratonu za Dumovec

Dion Leonard i pas Gobi
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/10
18.10.2019.
u 12:08

Dion Leonard o svojoj je kujici napisao knjigu, a ona je postala toliko slavna da je upoznala i kraljicu Elizabetu.

On je trčao ultramaratone. Po 250 kilometara Saharom i Kalaharijem, a onda je odlučio svladati i Gobi. U Aziju stigao je posve spreman da uzme jednu od pozicija na tronu, ali sve se promijenilo kada je jedan mali pas lutalica upravo Diona Leonarda odabrao za svog čovjeka.

Kujica, koja je kasnije dobila i ime po pustinji, pratila ga je preko gorja Tien Shan, preko pješčanih dina i šatorskih naselja, i tako čak 130 kilometara, a on ju je prenosio preko rijeka, s njom dijelio hranu, ne mareći više nimalo što će zaostati ili utrku uopće neće završiti. Još tada u pustinji, kako nam je sam ispričao Dion Leonard, odlučio je – Gobi s njim ide kući.

Ima cimericu mačku

Stvari su se, međutim, tek tad počele komplicirati.

– Morali smo srediti svu papirologiju da Gobi može doći u Škotsku. Značilo je to da je moram ostaviti u Kini kod privremenih udomitelja dok ne riješim sve dokumente. Tako sam i napravio, a onda su mi javili da se izgubila. Ni trenutka nisam razmišljao, morao sam otići u Kinu i pronaći je – prepričava nam Leonard, a dok on govori, njegova mu Gobi sjedi u krilu i drijema. Naviknuta je na to da njezin gazda uvijek prepričava kako se njih dvoje našlo, a posebno otkad je o tome napisao i knjigu “U potrazi za Gobi”, koja je vrlo brzo postala bestseler. A snimat će se o ovoj neobičnoj kujici uskoro i film.

Dion Leonard i pas Gobi
1/10

– Radi ga 20th Century Fox, a samo snimanje trebalo bi početi sljedeće godine. Trenutačno se pregovara o glumcima, a malu bi ulogu trebala imati i Gobi – kaže nam Dion Leonard, kojeg će najvjerojatnije utjeloviti Hugh Jackman. Koliko će mala kujica tek tad biti popularna, njezin vlasnik još ne može ni zamisliti, jer već je glavna zvijezda gdje god se pojave. Gobi je čak upoznala i – kraljicu Elizabetu.

– Na društvenim mrežama o njoj su pisale Oprah, Kim Kardashian, ali je, zapravo, vole svi. Kad se samo šetamo ulicom, ona “nabaci” svoj osmijeh i ljudi joj jednostavno prilaze, žele je pomaziti. A ona to ne odbija – govori Leonard o svojoj ljubimici, koja trenutačno živi s njim i njegovom suprugom Lucjom u Francuskoj. A ima i cimericu – mačku.

– Kod tog spajanja bili smo nekako najskeptičniji. Ipak je Gobi lutalica i kod nas je stigla kad je imala otprilike dvije godine pa nismo bili sigurni kako će se slagati. Ali sve je u najboljem redu, mačka je šefica – kaže nam ultramaratonac i autor knjige koji Gobi svagdje vodi sa sobom. Knjigu još uvijek promoviraju po Europi, ali ne lete nikamo, već svugdje dolaze automobilom.

– Tako je praktičnije jer možemo stati da Gobi prošeta, a i ugodnije joj je, ispruži se na zadnjem sjedištu i put lagano prespava – kaže vlasnik ove neobične kujice pa odmah dodaje kako joj je ovo prvi put u Zagrebu. Leonard sam, kaže, bio je već u Hrvatskoj, ali na obali, koju je sad, na putu do metropole, opet posjetio, i to samo zato što njegova Gobi voli gledati more.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Neka netko drugi bude prvi

– Ne voli se kupati, ipak je ona iz pustinje, ali obožava gledati u vodu. A što ona voli, mi joj omogućimo – smije se maratonac, koji s ljubimicom i dalje trči, ali ne na duge staze. Kako kaže, odrade tek jutarnjih tri do pet kilometara ili pokoju humanitarnu trku. A upravo jedna takva razlog je njihova dolaska u Zagreb.

– U subotu smo u Maksimiru, trčat ćemo za Dumovec kako bismo potaknuli udomljavanje, ali i prikupili novac za sklonište. Utrka se prigodno zove “Trčimo s Gobi” – rekao je Dion Leonard pa odmah dodao da će njegova kujica sigurno željeti pobijediti, ali on će je nastojati obuzdati. Neka netko drugi bude prvi, sa smiješkom je zaključio Leonard, inače podrijetlom Australac.

Što se same utrke tiče, ona je duga pet kilometara i u Maksimiru će se trčati sutra točno u podne. Registriranje počinje na livadi nasuprot Mogile u 10 sati, a u isto će vrijeme startati i prigodni program. Zagrepčane očekuju edukacije o zdravlju i odgoju pasa, radionice za djecu te kutak u kojem će moći upoznati pse koji u Dumovcu čekaju novi dom. Uz to će se, naravno, moći i družiti s Dionom Leonardom i njegovom Gobi.

Komentara 1

DU
Deleted user
12:14 20.10.2019.

Kaj bi dao da mi je cucak najveći problem u životu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije