Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bandić povukao sve amandmane, HDZ četiri

Izglasan prekid sjednice Skupštine, nastavlja se sutra u 10.30 sati

Drago Prgomet
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
10.02.2020.
u 20:53

Ako su ti amandmani dobri, a čak je i opozicija rekla da su dobri, ne vidim zašto te amandmane ne bismo usvojili, kazao je premijer Andrej Plenković

Nastavljena je sjednica Gradske skupštine raspravom o GUP-u i amandmanima podnesenima na Konačni prijedlog izmjena i dopuna tog plana. 

20:40 Sjednica je prekinuta zbog navodne replike koja nije bila prikazana na ekranu. Za prekid sjednice glasalo je 26 zastupnika, a 23 zastupnika su bila protiv, javlja N1. Nije bilo suzdržanih. Sjednica se nastavlja sutra u 10.30 sati.

19:00 Gradonačelnik Milan Bandić pojavio se u Skupštini iza 17 sati, nakon cjelodnevne rasprave o Generalnom urbanističkom planu (GUP) i amandmanima podnesenima na Konačni prijedlog izmjena i dopuna tog plana. Prvo je pozvao HDZ da povuče preostalih 11 amandmana, a kad oni to nisu učinili, on ih je odbio uvrstiti u dnevni red sjednice Skupštine.

U zaključku uvrštenom u dnevni red piše: Gradonačelnik je razmotrio preostalih 11 amandmana Kluba gradskih zastupnika Hrvatske demokratske zajednice te iste ne prihvaća iz istih razloga iz kojih je povukao i vlastite amandmane. Naime, iako su amandmani podneseni u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i Poslovnikom Gradske skupštine Grada Zagreba isti nisu prošli
odgovarajuću proceduru, a koja se prvenstveno odnosi na sudjelovanje stručne i druge zainteresirane javnosti, te ne odražavaju stručni stav izražen u Konačnom prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba. Sjednica se nastavlja oko 20 sati.

15:35 Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ocijenio je sramotnim što glavni grad Hrvatske ne može donijeti temeljni dokument za svoj razvoja, već on služi za sukob struke, građana i vlasti.

"Umjesto da se slušaju interesi građana i struke, Bandić i HDZ  idu protiv toga. Umjesto da Zagreb bude primjer svima ostalima, u ovom trenutku je sramota po pitanju donošenja prostornih planova za cijelu Hrvatsku, to treba što prije prekinuti", kaže Maras.

Ustvrdio je kako je to nadstranačko pitanje koje bi svi trebali podržati.

"Kada imamo ovako važnu temu oko koje se očito Gradska prava ne može dogovoriti, onda treba pitati građane, pogotovo kad su građani toliko protiv toga da ih se 20.000 skupi na Trgu bana Jelačića. Doduše, ova se vlast tome opire zbog toga što zna da nema podršku građana za svoje politike", dodao je.

13:13 - Iz HDZ- su potvrdili da neće povući preostalih 11 amandmana

12:00 – "Trgovina je postala javna. Ovo sve izgleda kao ratovi bandi. Kako je moguće da su amandmani bili prijeko potrebni, a danas nisu. Ovo govori da je ovo privatna trgovina", kazao je Torjanac "Ja ne vidim ni jednog bandita ovdje", kazao mu je na to Drago Prgomet.

"Doveli ste ovu Skupštinu do cirkusa. Držite nas sve zajedno u neizvjesnosti. Svi su vas pozvali da povučete GUP. Dogovorite se", kazao je zastupnik Mišić.

"Ja sam, kolega Mišiću, zadovoljan vašom brigom za HDZ. Djelovali ste kao stari borac HDZ-a, a ne SDP-a", kazao je Prgomet.

11:42 – "Mi smo sveli GUP na inat između HDZ-a i Milana Bandića. Povucite onda GUP", kazao je Matej Mišić

"Kolega Ostojić mi je rekao da ne mogu govoriti o cirkusu. Ovo je gore od cirkusa. Ne znam je l' mogu izgovoriti onu riječ na 'm', kolega predsjednik je izgovorio onu riječ na 'j'", rekao je zastupnik Brumnić. 

"Prvo sam dao riječ vama i vi ste to iskoristili. Tako sam dao i dogradonačelnici", kazao je Prgomet Brumniću nakon što mu je prošlo vrijeme za izlaganje.

11:32 – "Pozivamo HDZ, iako su povukli četiri amandmana, da povuku i sve ostale amandmane", kazala je Pavičić-Vukičević.

11:27 – "Ovo je teatar apsurda. Ovo je ozbiljna situacija. Uozbiljimo raspravu, smiju nam se ljudi. Dajte se skockajte", kazao je Rajko Ostojić.

11:15 – "Moram priznati, nije mi jasno kako vama nije jasno. Vi ste bili ti koji ste podnijeli 90-ak amandmana. Vaše kolege iz HDZ-a su pokušavali objasniti krivu proceduru. Meni stvarno nije jasno kako vama nije jasno zašto rasprava nije počela u četvrtak. Vama i HDZ-u nije odgovaralo da počne rasprava. Ovaj cirkus koji radite ima neko šire značenje", kazao je Zvone Brumnić Jeleni Pavičić-Vukičević.

11:12 – "Gradonačelnik je prvog dana zasjedanja bio ovdje cijelo vrijeme, a s obzirom na stanke, nije mi je jasno zašto u četvrtak nije bilo moguće dati gradonačelniku dati da iznese izvješće. Nisam shvatila zašto već u četvrtak nismo počeli s raspravom", kazala je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević.

11:08 – "Zbog čega ovaj GUP nije izglasan odavno. Zašto se mijenjao GUP. Pitao sam to nekoliko puta nakon vašeg sastanka u Dubaiju. Što se to dogovorili u Dubaiju", kazao je zastupnik Tomislav Tomašević.

11:03 – "Gradonačelnik nema tri čiste doći u Skupštinu da čuje što zastupnici kažu", kazao je zastupnik Brumnić. "Ne mogu vjerovati da predsjednik Skupštine nije pozvao predlagatelja. Kada pogledam dokument, on niti odgovara ciljevima, niti vremenu u kojem živimo. O dokumentu o kojem govorimo nema ni riječi", kazao je zastupnik, reagirajući na uvodno izlaganje o GUP-u.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

10:52 – Nastavljena je sjednica Skupštine.

10:51 – Hadezeovci povlače sve amandmane koji se tiču prenamjene zelenih površina – 5., 8., 11. i 12. "Rekli smo da je to stvar principijelnosti. Saslušali smo naše stručne odbore koji su to sugerirali. Nemamo dogovor s Bandićem oko još 11 amandmana", kazao je Kazimir Ilijaš – predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a

10:40 Nezavisni gradski zastupnik Renato Petek komentirao je stanje u Skupštini grada Zagreba. 

– Srušen je kvorum jer očito traje trgovina negdje drugdje, a ne na samoj sjednici Skupštine između koalicijskih partnera i nema smisla da mi slušamo izlaganje i predstavljanje dokumenta za koji ne znamo kako će uopće izgledati. Hoće li to dovesti do povlačenja ili dijela amandmana ili svih amandmana HDZ-a, prvo neka na to dogovore. A onda ćemo raspravljati o verziji GUP-a o kojoj ćemo moći raspravljati. 

Na pitanje misli li da se sada dogovaraju o tome, Petek je kazao: – Dio kluba HDZ-a nije prisutan na sjednici. S time smo mogli srušiti kvorum jer inače ne bi bilo dovoljno ruku za to. Ključno je to da se oni danas ne dogovore u svojoj trgovačkoj koaliciji kako će izgledati taj krajnji dokument o kojem ćemo raspravljati jer nema smisla da mi krenemo raspravljati, a da oni masakriraju dokument s novim amandmanima ili povlačenjem eventualnih amandmana

10:30 – Dio HDZ-ovaca nije došao na sjednicu. Stojak i Kartelo najavili su da će kasniti. "Svatko svoju odgovornost mora preuzeti. Idemo dalje", kazao je Miodrag Demo.

10:18 – Prgomet je prekinuo sjednicu do 10.45 sati jer nema kvoruma.

"Nemojte mi hodati po klupama. I onda ćete reći da vam nije jasan GUP. Nemojte mi raditi nered u Skupštini. Molim vas, nemojte praviti nered. Što se tiče kvoruma, ne morate ni doći, bit će vam isplaćene naknade, ja ću o tome voditi računa", kazao je Drago Prgomet zastupniku Tomislavu Tomaševiću, dok je pročelnica objašnjavala GUP.

10:05 – Sjednica je počela bez Milana Bandića

10:04 – "Mi smo što se tiče GUP-a bili vrlo jasni. HDZ je podnio 14,15 amandmana, na korist grada. Ako su ti amandmani dobri, čak je i opozicija rekla da su dobri, ne vidim zašto te amandmane ne bi usvojili", kazao je premijer Andrej Plenković

"GUP se treba donositi. Siguran sam da u ovom GUP-u ima rješenja koja bi unaprijedila Grad Zagreb", dodao je.

10:00 – Milan Bandić uoči sjednice Gradske skupštine povukao je sve amandmane. Zasad se Bandić nije pojavio na sjednici.

9:44 – "Nisam ni ušao", kazao je Slavko Kojić na ulazu u Skupštinu na pitanje novinara što će biti danas na sjednici. Na pitanje novinara je li mu duhovita ova situacija s GUP-om, Kojić je rekao: "Zašto ne?".

"To je dokument opće prirode, on može proći, a ne mora", kazao je. Rekao je da nema stava te da će ga znati nakon Kluba. 

9:41 – "Jedan je scenarij da nešto amandmana ostane. Imamo loš plan. Vidjet ćemo. Nije dobro da se GUP pretvori u sapunicu. Sve je moguće. Nije prvi put da gradonačelnik dođe i napravi nešto. U četvrtak je iznenadio sa 70 amandmana", kazala je Anka Mrak Taritaš ispred Skupštine.

Podsjetimo, što se Milana Bandića tiče, on bi povukao sve amandmane. Tako je komentirao odluku Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a, da neće podržati Bandićeve amandmane na GUP koji se odnose na prenamjenu zelenih površina u mješovito-stambenu ili poslovnu namjenu.

HDZ-ovci su povukli jedan svoj, pod rednim brojem 12, koji se odnosi na promjenu namjene zemljišta na Perjavici – Borčecu, i to iz zone Z u površinu na kojoj se mogu graditi obiteljske kuće.

No od ostalih 14 amandmana, koje su sastavili uz pomoć “ljudi s terena”, odnosno HDZ-ovaca koji sjede u gradskim četvrtima i mjesnim odborima, ne odustaju.

Video: Milan Bandić izviždan ispred Skupštine

Sve to vodi k tome da obje strane povuku svoje amandmane, komentirala je oporba, a Bandićev prijedlog nije reteriranje, kaže Tomislav Tomašević iz “Zagreb je naš!”, već ucjenjivanje HDZ-a da povuče ono što su predložili.

Oporbeni zastupnici spremni su, kažu, i na scenarij u kojem bi se već danas na nastavku sjednice Skupštine moglo glasati o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana. A što bi se tijekom dana moglo dogoditi, dodaju, može se samo nagađati.

– Tri su moguća scenarija – osim ovog da jedna i druga strana povuku amandmane, moguće je i da ostane njih nekoliko, pa da glasamo o svakom pojedinačno, a moguće je i da se gradonačelnik danas probudi i odluči poslati GUP na doradu – kaže Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a, dodajući da, ako nešto amandmana i dođe na odobrenje u Ministarstvo graditeljstva, ono nema rok za svoju odluku.

Komentara 27

DO
doremifas
12:06 10.02.2020.

Sve se raspada, i to samo iz jednog razloga: Da se prikriju dugogodisnje pljacke i nelegalne rabote.

MA
max
11:10 10.02.2020.

Znači opet igra ko sa cijenom vode, poskupljenje 200% pa pojeftinjenje 30% i raja puši. Tako će i ovjde povući babaroga amandmane, a ostat će njima najbitnije prenamjene zemljišta i parkova.

TM
trade_mark
11:51 10.02.2020.

hadeze na slijedećim lokalnim izborima očekuje neki bolji rezultat u zagrebu? hahaha, c'mon...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije