Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvartovski 'treninzi'

Gipka sam, fit i sad mogu plesati cijelu noć

24.10.2017.
u 21:33

"Sport za sve" okuplja ih dvaput tjedno u 30 MO-a u 17 gradskih četvrti, a voljeli bi se, ističu, proširiti na još kvartova jer je interes velik

Umjesto da sjede pred televizorom, više od 2000 Zagrepčanki dvaput tjedno, ujutro ili poslijepodne, u ruksak stavlja rezervnu majicu, ručnik te bočicu vode i kreće na besplatno vježbanje u svoj mjesni odbor.

Dečki misle da to nije za njih

– Baš sam neki dan bila na bivšem poslu i rekli su mi da izgledam bolje nego ikad. A da vam ne govorim da sam nedavno bila na svadbi i plesala cijelu noć, imala sam više energije od svih mladih. Usto sam preoblikovala tijelo i vježbanjem skinula desetak kilograma – kazala nam je 56-godišnja Davorka Vidaković u predahu od “treninga”. Svakog ponedjeljka i srijede s još 20-ak vježbačica razgibava se u prostorijama Mjesnog odbora Kruge. Za njihova gipka, ali i snažna tijela zaslužni su treneri koje je angažirao Zagrebački savez sportske rekreacije “Sport za sve”.

1/6

– Program besplatnog vježbanja djeluje u 30 mjesnih odbora, odnosno 17 gradskih četvrti, a voljeli bismo doći i u još neke kvartove jer je zainteresiranost velika. Vježbanje, odnosno trenere, plaća Grad, a 98 posto polaznika su žene, uglavnom srednje i starije dobi, ali nađe se i pokoja mlađa – objasnila je voditeljica programa Valentina Novosel iz “Sporta za sve”.

Rekreacija se uglavnom temelji na korektivnoj gimnastici, a ponekad i na osnovama aerobika, tai-boa i vježbama snage te je prilagođena i muškoj i ženskoj populaciji. No, vježbači su sramežljiviji od svojih ženskih kolegica.

– Dečki misle da to nije za njih, ali ja vas uvjeravam da većina ne bi mogla napraviti ni pola toga što mogu naše vježbačice. Jedna je gospođa s više od 70 godina uspjela nadmašiti i trenera jer je špagu napravila bez po’ muke, u sekundi – kroz smijeh će Valentina Novosel.

Osim korektivne gimnastike, zagrebački rekreativci svake subote prakticiraju nordijsko hodanje, a za 450 kuna godišnje nudi im se i rekreativno plivanje te aquaerobic. Da dob nije prepreka, ali ni izlika za zdrav i aktivan život, dokaz je i najstarija vježbačica “Sporta za sve”, 84-godišnjakinja iz Hrvatskog Leskovca kojoj su bučice u rukama svakodnevna pojava. Najveselije je ipak vježbati pod budnim okom trenerice Marte Gospodarić u Prečkom. Njezine cure već znaju da kod nje nema “švercanja” i zabušavanja, ali zato su uz malo truda i znoja čak i pobijedile bolest.

Terapije mi više ne trebaju

– Otkako sam krenula na vježbanje, uopće mi ne trebaju terapije bez kojih dotad nisam mogla zbog osteopenije – objašnjava nam 62-godišnja Antonija Kursar Hajnić. Osim zdravstvenih, vježbačice se redom hvale i “estetskim” rezultatima.

– Gipka sam, fit, dobre volje i bez trunke celulita. Lijepo se preznojimo jer nas naša Marta trenira kao da idemo u komandose – kroz smijeh će 41-godišnja Ivana Jožinec. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije