Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovatori

Genijalci za inovacije ne dobivaju dodatne bodove za upis na fakultet

inovatori
14.10.2011.
u 08:30

Na 9. međunarodnoj izložbi inovacija okupilo se 128 izlagača s više od 500 inovacija iz Hrvatske, ali i iz Češke, Slovenije, Irana...

Učenik 4. razreda srednje Tehničke škole u Samoboru Jurica Rešetar nakon mature planira upisati FER. S obzirom na to kakav je izum predstavio na 9. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA, koja je otvorena danas u NSB-u, a riječ je o višenamjenskoj LED kocki, upis mu je gotovo zajamčen.

Odličan učenik

– Zapravo i nije – kaže Jurica.

– Za izume ne dobivamo dodatne bodove, samo za natjecanja iz matematike, informatike... No odličan sam učenik pa će mi to pomoći – objasnio je.

Njegova LED kocka može se koristiti na tri načina.

– Ona je didaktičko pomagalo u nastavi geometrije, služi i početnicima za učenje programiranja, a može se koristiti i kao novi, 3D način oglašavanja – kaže Jurica.

U svijetu postoji nešto slično njegovoj LED kocki, no on joj je dao – svrhu.

Boje “Tesle” predstavili su učenici drugog razreda Filip Dragić i Filip Sović.

– Kolega Juraj Štancl nije mogao doći, kako ne bi izostao s nastave – odmah su objasnili učenici zašto autora osobnog mjerača kisika nema na izložbi. A riječ je o zanimljivom izumu koji dojavljuje kad prostorija ostane bez dovoljno kisika.

Pomagalo za učenje

Pokazali su i Graetzovu ploču za kojom, otkrila je mentorica učenika i profesorica Andreja Štancl, vape profesori u drugim školama. Graetzova ploča pretvara izmjeničnu struju u jednosmjernu, što je učenicima jednostavnije naučiti kad to mogu – vidjeti.

– Imamo jako puno upita za ovu ploču, no mi kao škola ne smijemo je proizvoditi i prodavati – kaže.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije